Maia Sandu, după votul Parlamentului European cu privire la aderarea țării sale la UE: Moldova este pregătită să se așeze la masa negocierilor
Maia Sandu a mulțumit Parlamentului European pentru rezoluția prin care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE până la sfârșitul anului, afirmând că reprezintă un puternic semnal de încredere, dar și faptul că țara sa este gata să se așeze la masa negocierilor.
Maia Sandu rezoluția PE privind începerea negocierilor de aderare a R.Moldovei la UE. FOTO: Facebook
Aflată într-o deplasare în Spania unde participă la summitul Comunității Politice Europene, Maia Sandu a venit cu o reacție la câteva ore după votul parlamentarilor europeni.
,,Mi-a părut bine s-o revăd, la Granada, pe Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Am salutat votul dat azi de legislativul european pentru Rezoluția în care recomandă Comisiei Europene deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova până la sfârșitul anului.Mulțumesc Parlamentului European pentru acest puternic semnal de încredere, care demonstrează că Moldova își ia în serios angajamentele de aderare și este pregătită să se așeze la masa negocierilor. Moldova merită să fie parte a familiei europene și lucrăm cu multă determinare ca să fim pregătiți și să devenim un stat european”, a scris președinta într-un mesaj publicat pe rețelele sociale.
Investiție geostrategică
În data de 5 octombrie, Parlamentul European a votat rezoluția inițiată de președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, prin care se cere începerea negocierilor de aderare a statului moldovean la UE până la finalul anului.
Conform actului, Executivul de la Chișinău a dat dovadă de determinare și capacitate de a îndeplini cerințele Comisiei Europene pentru a demara negocierile de aderare, fiind subliniat faptul că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană „ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică”.
În același timp, eurodeputații au cerut creșterea sprijinului financiar și tehnic pe care UE îl oferă Chișinăului pentru gestionarea provocărilor legate de războiul din Ucraina și continuarea integrării europene.
„Astfel, în urma propunerii lui Siegfried Mureșan, rezoluția solicită relocarea către Republica Moldova a fondurilor programate inițial pentru Ucraina în bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2024 - 2027. Aceste fonduri vor deveni disponibile după ce UE va adopta un nou instrument financiar special dedicat Ucrainei. Suma ce ar putea fi relocată este estimată la 600 de milioane de euro”, se arată într-un comunicat de presă al instituției europene.
Republica Moldova, alături de Ucraina, a primit în 2022 statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
Între timp, țara a fost amenințată de mai multe ori de Kremlin cu scenariul ucrainean. Iar președinta Maia Sandu a avertizat la începutul acestui an că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.
Reprezentanții Kremlinului au negat, acuzând partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Moscova.
Sursa: adevarul.ro