
Mai puține drumuri la notar: Parlamentul va adopta legea privind activitatea notarială electronică
Parlamentul României urmează să se adopte o lege care reglementează activitatea notarială electronică, permițând notarilor să autentifice documente și să îndeplinească anumite proceduri online, printr-o platformă digitală.
Proiectul de lege, coinițiat de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitatea sa de autoritate de stat în domeniul comunicațiilor și digitalizării și de către Ministerul Justiției, în calitate de autoritate de stat care exercită organizarea, coordonarea și controlul activității notariale, reglementează regimul juridic al îndeplinirii actelor și procedurilor notariale în format electronic, prin intermediul platformei informatice Top-not. Acest demers important contribuie la transformarea digitală a activității notariale și răspunde cerințelor unei societăți din ce în ce mai orientate spre soluții digitalizate, se arată în document.
Platforma Top-not, care va fi dezvoltată și gestionată de către Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (Uniunea), va permite administrarea și stocarea actelor notariale, precum și a documentațiilor care au stat la baza întocmirii acestora, asigurând securitatea, confidențialitatea, trasabilitatea și integritatea schimbului de date, precum și protecția secretului profesional.
Proiectul de lege aduce multiple beneficii pentru profesia de notar public, prin modernizarea și eficientizarea activității acestei profesii, și pentru mediul de afaceri național și internațional, permițând accesul simplificat și rapid la serviciile notariale, eliminând obstacolele distanței fizice și oferind o modalitate sigură de stocare și administrare a documentelor notariale. Actele și documentațiile întocmite în formă electronică vor fi administrate în condiții de securitate, păstrând confidențialitatea și integritatea informațiilor, cu respectarea secretului profesional.
Platforma Top-not va constitui și suport tehnic pentru schimbul de informații și date între notari publici, pe de-o parte, și autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, pe de altă parte.
De asemenea, proiectul de lege prevede că notarii publici vor putea desfășura activități atât pe suport fizic, cât și în formă electronică, însă pentru utilizarea platformei Top-not aceștia trebuie să obțină în prealabil o autorizație din partea Uniunii Notarilor pentru desfășurarea activității în această modalitate, precum și accesul la platforma electronică Top-not și la programul informatic unic privind registrele biroului notarial.
Ce acte vor putea fi întocmite online
Potrivit actului normativ, notarul public va putea îndeplini în formă electronică, fără prezența fizică a părților, anumite categorii de acte și proceduri expres și limitativ prevăzute de lege, precum, spre exemplu:
• consultații juridice scrise cu caracter notarial;
• primirea și păstrarea documentelor în formă electronică în arhiva electronică notarială;
• darea de dată certă înscrisurilor în formă electronică;
• legalizarea semnăturii interpretului și traducătorului autorizat de pe traducerile în formă electronică;
• transmiterea către Oficiul Național al Registrului Comerțului a actelor privind societățile;
• transmiterea cererilor adresate instituțiilor și autorităților publice;
• comunicarea cererilor și a oricăror alte documente pentru efectuarea operațiunilor de publicitate imobiliară.
Proiectul de lege instituie, totodată, noțiunea de eliberare a duplicatelor de pe înscrisurile notariale în altă formă decât cea în care au fost întocmite, respectiv de emitere a copiei legalizate de pe înscrisuri într-o altă formă decât cea în care acestea au fost întocmite.
Sursa: adevarul.ro