Mai mulţi membri ai guvernului francez care candidează la alegerile parlamentare au fost ameninţaţi cu demiterea după publicarea primelor rezultate ale votului din primul tur, care a avut loc duminică, conform datelor Ministerului Afacerilor Interne din Franţa. La alegeri participă mai mult de jumătate dintre membrii guvernului: 14 miniştri şi premierul Elisabeth Born. Preşedintele Emmanuel Macron a avertizat că învinşii din circumscripţiile electorale nu vor putea rămâne în cabinet.
Elisabeth Borne, care ocupă în prezent funcţa de prim-ministru, deşi a câştigat primul loc în districtul său din departamentul Calvados, nu a putut obţine un avans suficient faţă de adversarul ei din coaliţia de stânga „Uniunea ecologică şi socială a noilor oameni” (NUPES) Noé Gochard. 34,3% dintre alegători au votat pentru Bourne, iar 24,5% pentru candidatul NUPES.
Nu există nicio certitudine cine va primi voturile lui Jean-Philippe Roy, care a ocupat locul trei în acest district (21,7%), care a candidat pentru partidul Asociaţiei Naţionale a lui Marine Le Pen. După încheierea votării, Le Pen le-a cerut suporterilor să nu voteze în turul doi dacă ar trebui să aleagă între reprezentanţii coaliţiei de guvernământ şi alianţa stângii.
Miniştri ameninţaţi
Amélie de Montchalin, ministrul Amenajării Mediului şi Teritoriilor, s-a trezit într-o poziţie precară. În circumscripţia departamentului Essonne din regiunea metropolitană, ea a obţinut 31,4% din voturi, în timp ce rivalul ei din coaliţia de stânga, Jérôme Guedj, a primit 38,3%.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene Clement Bon a încheiat turneul al doilea, după ce a adunat 35,8% din voturi Rezultatul este inferior celui obţinut de reprezentantul forţelor de stânga Caroline Mekari (40,43%). Cu un decalaj de şase puncte procentuale (p.p.), ministrul Transformării şi Funcţiei Publice Stanislas Guerini a trecut în runda următoare. Toţi vor începe turul doi din poziţia de recuperare.
Votul eşuat
Christophe Castaner, şeful fracţiunii parlamentare a partidului Renaşterii de guvernământ, se află într-o situaţie dificilă. Fostul şef al Ministerului Afacerilor Interne a ocupat primul loc în circumscripţia sa cu 30,1% din voturi, dar cu doar 0,86 puncte procentuale înaintea adversarului său din coaliţia de stânga, Leo Walter.
Votul s-a încheiat cu un eşec şi pentru ministrul Tranziţiei Ecologice (responsabil pentru locuinţe), Emmanuelle Vargon, care a renunţat la cursă după ce a obţinut mai puţin de 20% din voturi. Nu a putut ajunge în turul doi nici fostul ministru al Educaţiei Jean-Michel Blanquer, care a punctat sub 20%, Cu o săptămână înainte de vot, doi profesori de pe stradă au intrat într-o altercaţie cu el şi s-au stropit cu frişcă.
Scoruri de top
Unul dintre cele mai bune rezultate a fost demonstrat de un tânăr membru al Cabinetului, Gabriel Attal. Fost purtător de cuvânt al guvernului şi acum ministru delegat pentru politica bugetară la Ministerul francez de finanţe a reuşit să câştige sprijinul a 48% dintre cei care au votat, în timp ce cel mai apropiat concurent al său de la NUPES, Cécile Subele, a luat doar 30,7%.
În ciuda unei campanii media puternice privind suspiciunile de agresiune sexuală, Damien Abad, ministrul Solidarităţii, Autonomiei şi Asistenţei Persoanelor cu Dizabilităţi, a terminat pe primul loc cu 33,3%.
Ministrul de Interne Gerald Darmanin a vorbit convingător alegătorilor, obţinând 39% din voturi.
Restul miniştrilor care au participat la vot au avansat, cu o marjă moderată, în turul doi, care va avea loc pe 19 iunie. Şefii ministerelor-cheie s-au abţinut de la participarea la alegeri. Printre aceştia s-au numărat şeful departamentului militar Sebastien Lecornu, ministrul Economiei, Finanţelor Digitale şi Suveranităţii Guvernului Bruno Le Maire, precum şi ministrul de Externe Catherine Colonna, care a fost transferată în acest post din postul de ambasador al Franţei în Marea Britanie.