Mai multe state africane sunt pregătite să intervină militar în Niger pentru reinstituirea ordinii constituționale
Forţa ECOWAS s-a declarat vineri gata să intervină în Niger după lovitura de stat din 26 iulie, data unei intervenţii armate fiind stabilită, dar o posibilă misiune diplomatică s-ar putea deplasa la Niamey sâmbătă.
Președintele din Niger a fost sechestrat de militari în urma unei lovituri de stat FOTO Profimedia
„Suntem gata să intervenim de îndată ce va fi dat ordinul. S-a stabilit şi ziua intervenţiei", a declarat comisarul pentru afaceri politice, pace şi securitate al organizaţiei regionale, Abdel-Fatau Musah, la finalul unei întâlniri a şefilor de stat major ai armatelor vest-africane reunite încă de joi la Accra, la mai bine de trei săptămâni după lovitura de stat care l-a răsturnat pe preşedintele din Niger, Mohammad Bazoum.
Potrivit acestuia, la întâlnire s-a convenit asupra „obiectivelor strategice, echipamentului necesar şi angajamentului statelor membre" pentru această posibilă intervenţie. În acelaşi timp, oficialul a anunţat pentru sâmbătă o posibilă misiune diplomatică în Niger „pentru a continua urmărirea căii paşnice de restabilire a ordinii constituţionale".
„Suntem pregătiţi să rezolvăm problema paşnic", dar este nevoie ca ambele părţi să fie cooperante, a spus Musah.„Nu vom fi noi cei care bat la uşă, când ei ne-o trântesc în faţă", a adăugat el.
Delegaţiile anterioare din partea ECOWAS nu au reuşit până acum să se întâlnească cu generalul Abdourahamane Tiani, noul lider al Nigerului. Pe 10 august, ECOWAS a ordonat, în cadrul unui summit desfăşurat la Abuja, desfăşurarea unei forţei standby care să restabilească ordinea constituţională în Niger, fără a dezvălui modalităţile de acţiune sau calendarul avute în vedere.
În acelaşi timp, ECOWAS a continuat să favorizeze calea dialogului cu regimul militar. Cererile pentru o soluţionare paşnică a acestei crize s-au multiplicat şi în ultimele zile, în special din partea Statelor Unite. Noul regim militar de la Niamey rămâne deocamdată inflexibil şi consideră că o intervenţie armată împotriva ţării lor ar fi o „aresiune ilegală şi fără sens".
Soldaţii care au preluat puterea continuă să îl ţină sub sechestru pe preşedintele demis , pe care intenţionează să-l judece pentru „înaltă trădare". La Geneva, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a solicitat înfiinţarea unui coridor umanitar care să elibereze centrele de tranzit înfiinţate în Niger, unde sunt blocaţi mii de migranţi.
Datorită poziţiei sale geografice, Nigerul este una dintre principalele ţări de tranzit din regiune pentru migranţi.
Cel puţin 28 de civili au fost ucişi la începutul acestei săptămâni în urma unor violenţe în mai multe sate din sud-vestul Nigerului, în apropiere de Mali, potrivit unei surse oficiale locale. Originea acestor violenţe nu a fost indicată.
Sursa: adevarul.ro