Mai multe servicii medicale gratuite din 2023

Mai multe servicii medicale gratuite din 2023

Detartraj cu ultrasunete și periaj profesional, test Frax, dar și test Babeș-Papanicolau, în cazul femeilor simptomatice, toate gratuite. Așa prevede noul proiect de Contract-cadru, pus în dezbatere publică de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

De anul viitor, pacienți ar putea beneficia de mai multe servicii medicale Foto: Shutterstock

De anul viitor, pacienți ar putea beneficia de mai multe servicii medicale Foto: Shutterstock

Oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) propun ca românii să poată beneficia, de la anul, de mai multe servicii medicale gratuite. Astfel, în premieră, autoritățile propun ca asigurații să beneficieze de detartraj gratuit o dată pe an, de un test Frax – prin care se calculează riscul de fractură la pacienții cu osteoporoză, și în plus, doamnele să poată solicita test gratuit Babeș-Papanicolau dacă sunt simptomatice. Aceste servicii medicale noi ar urma să fie introduse în pachetul de bază în cadrul asistenței medicale primare, se specifică în documentul aflat în dezbatere publică pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Prevenție și evaluarea riscului

Totodată, au fost introduse consultațiile preventive pentru depistarea precoce a afecțiunilor pentru persoane cu vârsta între 40 şi 60 de ani, cuprinzând evaluarea riscului cardiovascular, oncologic, depistarea precoce a melanomului malign, evaluarea sănătății mintale, a sănătății reproductive.

La persoanele peste 60 de ani se propune evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătății, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, de osteoporoză, de incontinență urinară, de melanom malign, evaluarea sănătății mintale, inclusiv a depresiei, precum și a riscului de demență.

Pentru adulții cu vârstă între 18 și 39 de ani inclusiv, consultațiile de prevenție ar urma să se acorde anual, față de o dată la 3 ani, cum este acum.

În cazul episoadelor de boală acută sau acutizare a unor afecţiuni cronice, a doua consultație se propune a se acorda la un interval de maximum 5 zile calendaristice față de prima consultație. În cazul episoadelor de boală subacută, a doua consultație se va acorda la un interval de maximum 8 zile calendaristice față de prima consultație – pentru un acces rapid la servicii medicale, se mai arată în documentul citat.

Pentru anumite tipuri de consultații de tipul celor preventive acordate copiilor cu vârsta de până la 3 ani inclusiv sau adulților de peste 40 de ani fără semne de boală, în cadrul cărora se intervine asupra riscurilor modificabile, precum și consultațiile de management de caz, acordate în primul trimestru de la inițiere, estimarea timpului aferent crește la 30 de minute, față de 15 minute, în prezent. Măsura ar urma să încurajeze acordarea acestor tipuri de consultații, se mai arată în document.

Serviciile de îngrijire la domiciliu, extinse

Potrivit aceleiași surse, Casa decontează un singur serviciu medical, procedură sau tratament de același tip pentru un CNP pe zi. Precizarea „de același tip” vine după ce în presă au apărut informații legate de schimbarea modului de decontare a serviciilor în ambulatoriu, în sensul decontării unui singur serviciu medical pe zi, pentru o persoană.

Pachetul de servicii de bază a fost extins prin introducerea transportului de la și la domiciliu al pacienților oncologici netransportabili cu mijloace convenționale în vederea efectuării radioterapiei sau chimioterapiei, inclusiv în alte județe.

Cât privește îngrijirea la domiciliu, au fost introduse servicii precum cele de logopedie individuală, masaj al limfedemului și recoltarea produselor biologice. Totodată, se dă posibilitatea ca asiguratul să primească îngrijiri medicale la domiciliu, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență, inclusiv pentru cei aflați înscriși la CAS AOPSNAJ.

Asiguratele care au suferit mastectomii vor avea acces la manșon compresiv pentru limfedem, cu recomandarea de la medicul oncolog. În cadrul dispozitivelor de mers a fost introdus bastonul acustic, proteza de coapsă modulară cu manșon de silicon și manșonul de silicon pentru proteza de gambă modulară, cu recomandare și de la medicul de chirurgie cardiovasculară. Totodată, aparatele de administrare continuă cu oxigen vor putea fi recomandate și de medicii cu specialitatea medicină internă. În prezent, recomandarea se face de către medicii cu specialitatea pneumologie pentru BPOC.

Cât privește asistența medicală ambulatorie de medicină fizică și reabilitare, în pachetul de bază a fost introdusă ca excepție de la perioada de maximum 21 de zile/an/asigurat pentru care se decontează proceduri specifice categoriile pacienților cu diagnostic confirmat de AVC în primele 3 luni, cu paralizie cerebrală, cu limfedem după mastectomie. Toate aceste categorii ar urma să primească servicii de reabilitare de maximum 42 de zile pe an/asigurat, perioadă care poate fi împărțită în două.

Documentul elimină obligativitatea ca, din patru aproceduri care se acordă în stațiunile balneoclimaterice, două să fie cu factori naturali. Totodată, tariful acordat pentru ziua de tratament va crește de la 28 de lei până la 50 de lei, respectiv de la 42 de lei până la 80 de lei, în funcție de tipul serviciilor de medicină fizică și de reabilitare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”