Mai multe orci au scufundat un iaht de 15 metri în largul Strâmtorii Gibraltar. Este al şaptelea incident după 2020

Mai multe orci au scufundat un iaht de 15 metri în largul Strâmtorii Gibraltar. Este al şaptelea incident după 2020

Mai multe orci au scufundat un iaht care naviga în apropiere de Strâmtoarea Gibraltar. Un elicopter a fost trimis în sprijinul marinarilor, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Experţii studiază comportamentul orcilor. FOTO Shutterstock

Experţii studiază comportamentul orcilor. FOTO Shutterstock

Cei doi membri ai echipajului iahtului Alboran Cognac, lung de15 metri, au auzit mai întâi câteva lovituri înfundate aplicate asupra carenei ambarcaţiunii, duminică dimineaţă, în timp ce se aflau la aproximativ 26 de kilometri distanţă de Capul Spartel din Maroc, lângă intrarea sudică în Strâmtoarea Gibraltar, au relatat mai multe companii mass-media spaniole, inclusiv cotidianul El Pais, citând Serviciul spaniol de salvare maritimă.

Orcile au avariat cârma ambarcaţiunii. Când apa a început să pătrundă la bordul iahtului, marinarii au telefonat la serviciile de urgenţă.

Iahtul nu a mai putut fi salvat

În ajutorul marinarilor au intervenit un elicopter trimis din Spania şi un petrolier aflat în apropiere, MT Lascaux, precizează El Pais, citând Ministerul Transporturilor din Madrid.

La o oră după apelul la serviciile de urgenţă, echipajul a fost transportat în siguranţă la bordul petrolierului. Însă iahtul nu a mai putut fi salvat şi s-a scufundat la puţin timp după aceea.

Șapte incidente în mai puțin de patru ani

Este cel de-al şaptelea incident de acest tip înregistrat după 2020.

Potrivit presupunerilor experţilor care studiază comportamentul acestor animale inteligente, orcile s-au izbit pur şi simplu de iaht.

Cercetătorii spun că orcile în cauză fac parte dintr-un grup de 37 de exemplare care trăiesc în apele dintr-o zonă cuprinsă între nordul Peninsulei Iberice şi Strâmtoarea Gibraltar, potrivit cotidianului El Pais.

Nu este însă cunoscut motivul pentru care orcile au atacat în mod repetat mai multe ambarcaţiuni începând din 2020.

Cu toate că întotdeaunaa fost vorba despre nişte „atacuri”, oamenii de ştiinţă preferă să folosească termenul de „interacţiuni” pentru a descrie acest comportament al balenelor ucigaşe, care a fost observat doar în acea zonă maritimă.

Este posibil ca animalele să fi vrut doar să se joace, dar ar putea fi, de asemenea, o reacţie faţă de o experienţă negativă pe care au avut-o în trecut cu o ambarcaţiune.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii