Mai multe ONG-uri cer Guvernului să reconsidere avizul negativ dat pe iniţiativa privind adunările publice
Mai multe organizaţii neguvernamentale solicită Guvernului să îşi reconsidere avizul negativ dat pe iniţiativa legislativă privind adunările publice.
"Solicităm membrilor Guvernului să reconsidere propunerea de aviz negativ şi să fie consecvenţi cu cele pe care le afirmă pe platformele de socializare sau în platourile de televiziune. Libertatea de a organiza proteste este un principiu fundamental pentru o democraţie sănătoasă, care nu trebuie să ţină cont de partidul care se află la guvernare. Considerăm că abia acest document instituţional va da adevărata măsură a modului în care cele trei partide politice aflate la guvernare înţeleg rolul şi importanţa mişcărilor civice", se arată într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică.
Potrivit comunicatului, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri ar figura "proiectul unui punct de vedere la iniţiativa legislativă de modernizare a Legii adunărilor publice (PL-x 57/2021)", care a fost propusă anul trecut de mai multe organizaţii neguvernamentale, parte a Coaliţiei "Grupul ONG-uri pentru cetăţean", şi parlamentari din toate partidele, "pentru a aduce în modernitate o lege veche de 30 de ani".
"În numele 'securităţii naţionale', Guvernul Cîţu respinge propunerea parlamentarilor de a permite organizarea liberă a adunărilor publice. Astfel, Guvernul nu face decât să se asigure că, la orice manifestare de protest, autorităţile au mână liberă să interzică întrunirea sau chiar să agreseze participanţii. (...) Proiectul vrea să modernizeze o lege scrisă în anii '90 şi care priveşte cetăţeanul ca un potenţial infractor, dând autorităţilor publice locale puterea de a interzice abuziv adunările publice şi Jandarmeriei puterea de a interveni cu violenţă, aşa cum a făcut în nenumărate rânduri", se mai arată în comunicat.
Organizaţiile susţinătoare ale proiectului de lege sunt: CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch, Centrul pentru Inovare Publică, Greenpeace România, Asociaţia Civică Miliţia Spirituală, Asociaţia MozaiQ, Centrul Filia, Asociaţia Civica, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, Federaţia Organizaţiilor Naţionale pentru Servicii Sociale - FONSS, Asociaţia E-Romnja, Centrul pentru Studiul Democraţiei, Atlatszo Erdely Egyesulet - Asociaţia Transilvania Transparentă. AGERPRES