Mai mult sex, mai puțină mâncare: cum s-a schimbat comportamentul primatelor de la ZOO în pandemie

Mai mult sex, mai puțină mâncare: cum s-a schimbat comportamentul primatelor de la ZOO în pandemie

Primatele și-au sporit comportamentul sexual, au mâncat mai puțin și au petrecut mai mult timp odihnindu-se şi pe cont propriu, când grădinile zoologice au fost închise pe durata primului lockdown cauzat de pandemia de COVID-19, arată un studiu, potrivit DPA.

gorile san diego zoo jpeg

Comportamentul primatelor din grădinile zoologice a fost afectat de pandemie / Foto Arhivă

Studiul a analizat schimbările în comportamentul maimuţelor bonobo, cimpanzeilor, gorilelor vestice de câmpie şi babuinilor măslinii după ce vizitatorii au început să revină în grădinile zoologice.

Pe măsură ce vizitatorii au revenit, bonobo şi gorilele au început să petreacă mai puţin timp pe cont propriu, iar gorilele au petrecut mai puţin timp odihnindu-se, au descoperit cercetătorii.

Cimpanezii au început să mănânce mai mult şi au participat activ la activităţi în perimetrul incintelor odată cu venirea vizitatorilor.

Cercetătorii au spus că babuinii măslinii au avut un comportament sexual şi dominator diminuat după revenirea vizitatorilor. În plus, s-au apropiat mai des de autovehiculele vizitatorilor decât se apropiau de vehiculul administratorului în perioada când parcul a fost închis.

„Primatele sunt una dintre speciile cel mai avansate cognitiv din grădinile zoologice, iar interacţiunile lor cu vizitatorii sunt complexe”, a spus Samantha Ward, cercetător în domeniul bunăstării animalelor la Facultatea de Ştiinţe ale animalelor, zonelor rurale şi mediului din cadrul Universităţii Nottingham Trent.

„Înţelegerea modului în care vizitatorii pot afecta comportamentul animalelor în grădini zoologice şi parcuri este limitată de faptul că astfel de stabilimente sunt închise foarte rar publicului pentru perioade prelungite, iar acum ni s-a oferit o oportunitate unică”, a mai spus ea.

Experții care au realizat studiul sugerează că interacţiunile dintre oameni şi animale, precum şi impactul prezenţei vizitatorilor sunt considerate cruciale în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor.

Potrivit studiului, specii diferite şi chiar indivizi diferiţi nu răspund în acelaşi mod interacţiunii cu oameni diferiţi, scrie Agerpres.

Oamenii de ştiinţă spun că, deşi poate fi dificil de stabilit cu exactitate dacă experienţele au fost pozitive, negative sau neutre pentru fiecare animal în parte, cimpanzeii şi babuinii par să fi fost stimulaţi în mod semnificativ de revenirea vizitatorilor.

În mod similar, faptul că bonobo şi gorilele au petrecut mai puţin timp pe cont propriu ar putea fi considerat un fapt pozitiv.

Însă, reducerea comportamentelor de odihnă la gorile, care sunt animale mai sedentare, ar putea, totodată, sugera că ele au fost perturbate de vizitatori, au spus cercetătorii.

Conform studiului, comportamentul sexual crescut în perioada în care grădina zoologică a fost închisă s-ar putea datora lipsei stimulării oferite de prezenţa vehiculelor în mişcare.

Studiul nostru a arătat modalităţile diferite prin care vizitatorii pot influenţa comportamentul primatelor aflate în captivitate'', a spus Ellen Williams, cercetător pentru bunăstarea animalelor în cadrul Universităţii Harper Adams.

„Modificările comportamentele şi schimbările în ceea ce priveşte modul de utilizare a incintei în prezenţa vizitatorilor scoate în evidenţă adaptabilitatea speciilor din grădinile zoologice la mediu. Oferirea unui mediu care să le permită animalelor să se adapteze activ în acel fel este cu adevărat important pentru bunăstarea lor'', a spus ea.

Studiul a fost publicat în revista Animals, iar datele au fost colectate în perioadele aprilie 2020 - septembrie 2020 şi noiembrie 2020 - ianuarie 2021 şi s-au suprapus peste mai multe perioade când grădinile zoologice au fost deschise sau închise în timpul pandemiei de coronavirus.

Bonobo, cimpanzeii şi gorilele au fost observate la Grădina zoologică Twycross din Leicestershire, iar babuinii au fost monitorizaţi de îngrijitorii de la Knowsley Safari din comitatul Merseyside.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron