Mai mult de jumătate dintre exportatori estimează contracţii ale exportului în martie 2020 (INS)
Peste 50% dintre exportatori, care deţineau 62% din exporturile României în luna martie a anului trecut, estimează contracţii ale exportului în martie 2020, potrivit unei cercetări statistice experimentale cu privire la volumul operaţiunilor de comerţ exterior, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Documentul arată că 32% dintre exportatori estimează o scădere de până la 25%, 12% reduceri cuprinse între 25% şi 50% iar 7% estimează o contracţie a exporturilor cu peste 50%.
"Cauzele principale pentru aceste reduceri au fost: reducerea capacităţii de producţie (16,6%); probleme transport (22,4%); interdicţii temporare legale de export (16,5%); lipsa materiilor prime din import (14,1%) şi anulare contracte (9,1%)", menţionează sursa citată.
Pe de altă parte, există şi câţiva exportatori (10%) care au estimat creşteri ale exporturilor în luna martie 2020.
În ceea ce priveşte importurile, aproximativ 53% din importatorii respondenţi, care deţineau circa 60% din importurile României în martie 2019, estimează contracţii ale importului în luna martie 2020, în diferite procente: 35% dintre aceştia estimează o scădere de până la 25%, 11% între 25% şi 50% iar 6% estimează o contracţie a importurilor cu peste 50%.
Potrivit cercetării, cauzele principale invocate pentru aceste reduceri au fost: reducerea capacităţii de producţie (20,8%), probleme legate de transport (29,0%), interdicţii temporare legale referitoare la import (20,4%), precum şi anulare contract (8,4%).
O mică parte din importatorii respondenţi la anchetă (15%) au estimat creşteri ale importurilor în luna martie 2020.
INS a realizat o anchetă ad-hoc adresată unui număr de 1.796 de firme care realizează activitate în domeniul comerţului exterior în vederea măsurării impactului SARS-Cov.2 asupra volumului exporturilor şi importurilor din luna martie 2020. În cadrul chestionarului aplicat, a fost inclusă o întrebare pentru estimarea evoluţiei exporturilor şi importurilor unităţii în care îşi desfăşoară activitatea persoana intervievată (managerul unităţii).
Tot în cadrul chestionarului, a fost introdusă o întrebare cu scopul identificării celor mai importante cauze privind impactul negativ asupra exporturilor respectiv al importurilor. Pentru această întrebare, au fost prezentate câteva posibile situaţii, din care, managerul putea alege una sau mai multe opţiuni: reducerea capacităţii de producţie, probleme de transport, interdicţii temporare legale cu privire la export, lipsa materiilor prime provenite din import, anulare de contracte, sau alte cauze.
Aplicarea chestionarului s-a realizat în perioada 30 martie - 2 aprilie 2020. Din cele 1.796 de firme la care s-a aplicat chestionarul, numărul companiilor care au răspuns a fost 1.551 (rata de răspuns a fost 86,4%). Firmele care au oferit un răspuns acoperă 62% din exporturile, respectiv 59% din importurile înregistrate în perioada corespunzătoare din anul precedent (martie - aprilie 2019). AGERPRES