Mai mare și mai strălucitoare. Superluna albastră, un fenomen spectaculos și rar, are loc pe 31 august

Mai mare și mai strălucitoare. Superluna albastră, un fenomen spectaculos și rar, are loc pe 31 august

Mai mare și mai strălucitoare decât de obicei, așa va fi Luna în noaptea de 30 spre 31 august 2023. Fenomenul are loc a doua oară în luna august, fiind vizibil în ultima noapte de vară calendaristică, miercuri spre joi. Următoarea apariție va fi abia peste 14 ani.

Superluna poate fi văzută pe 31 august FOTO EPA EFE

Superluna poate fi văzută pe 31 august FOTO EPA EFE

Astfel, în noaptea de 30 spre 31 august 2023, pe lângă fenomenul de "lună albastră", va avea loc o "superlună", adică o lună plină care ajunge la "perigeu": momentul în care se află cel mai aproape de Pământ.

În timpul acestui fenomen, Luna se află în medie la doar 363.000 de kilometri de Pământ, faţă de o distanţă medie de 384.400 de kilometri. Doar 3% dintre "superluni" sunt "luni albastre", arată NASA.

Câte au mai rămas în acest an

În timp ce majoritatea anilor au 12 Luni pline, anul 2023 are 13. Vor fi două superluni în luna august, inclusiv o lună albastră, care va fi cea mai apropiată Lună de Pământ în acest an, potrivit The Old Farmer's Almanac.

Iată care sunt lunile pline rămase în 2023:

● 30 august: Luna albastră

● 29 septembrie: Luna recoltei

● 28 octombrie: Luna vânătorului

● 27 noiembrie: Luna castorului

● 26 decembrie: Luna rece

De ce au loc superlunile

„O superlună este atunci când luna apare un pic mai mare pe cerul nostru”, a declarat Dr. Shannon Schmoll, director al Planetariului Abrams de la Universitatea de Stat din Michigan. „Pe măsură ce Luna se deplasează în jurul Pământului, nu este un cerc perfect. Așadar, există puncte pe orbita sa în care este puțin mai aproape sau puțin mai departe de Pământ”.

Atunci când globul ajunge în faza de lună plină î ntr-un punct din traiectoria sa în care este mai aproape de Pământ, acesta pare să fie puțin mai mare și apare o Superlună, a explicat Schmoll. În timp ce diferența de mărime dintre o superlună și o lună plină obișnuită poate să nu fie imediat evidentă cu ochiul liber.

Superlunile au loc din cauza faptului că orbita lunii în jurul Pământului nu este un cerc perfect, ci o elipsă. Acest lucru înseamnă că în timpul celor 27,3 zile ale orbitei sale, există momente în care Luna este mai aproape de Pământ și momente în care este mai departe. Diferența vizibilă de dimensiune a lunii între punctul cel mai apropiat, perigeu, și cel mai îndepărtat, apogeu, este de aproximativ 14%.

Mai avem de așteptat 14 ani

O Superlună are loc atunci când Luna se află atât în faza plină a ciclului lunar de 29,5 zile, cât și în perigeu. Acest lucru înseamnă că termenul oficial pentru o superlună este "lună plină perigeeană". Pentru ca o superlună să aibă loc, luna nu trebuie să fie exact în momentul cel mai apropiat de Pământ.

Ultima dată când două superluni pline au împodobit cerul în aceeași lună a fost în 2018. Nu se va întâmpla din nou până în 2037, potrivit astronomului italian Gianluca Masi, fondatorul proiectului „Telescopul Virtual”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…