Mai există vreo șansă ca Trump să piardă alegerile prezidențiale din SUA? Ce alegători ar putea înclina decisiv balanța

Mai există vreo șansă ca Trump să piardă alegerile prezidențiale din SUA? Ce alegători ar putea înclina decisiv balanța

Joe Biden a dezamăgit alegători din zona politică moderată a Statelor Unite. Neprezentarea acestora la vot ar putea să-i ofere un avantaj consistent lui Donald Trump, spun analiștii politici. Deja se vehiculează numele unor posibili înlocuitori pentru Biden în cursa electorală.

Donald Trump vs Joe Biden FOTO Getty Images

Donald Trump vs Joe Biden FOTO Getty Images

Trump a căpătat un avantaj consistent în lupta pentru un nou mandat de președinte al Statelor Unite, în fața lui Joe Biden, candidatul Partidului Democrat și președintele în funcție al SUA. Balanța s-a înclinat, spun analiștii, mai ales după celebra dezbatere de joi, 27 iunie, la care au participat cei doi candidați. Biden părea lipsit de forță , ezitant, cu probleme de memorie și în unele momente prezenta simptome îngrijorătoare precum privire fixă sau gura deschisă. În unele situații a făcut eforturi deosebite pentru a-și termina gândurile și culmea, a cedat teren în fața lui Trump, pe teme predilecte ale democraților în campania electorală. Avortul, de exemplu. În aceste condiții, Biden riscă să piardă susținerea cetățenilor moderați, de centru, adică chiar baza electorală a Partidului Democrat. În plus, deși aparent Joe Biden are toată susținerea partidului, sunt vehiculate nume de politicieni care ar putea intra în cursa electorală în locul actualului președinte.

”Au apărut probleme suplimentare după această dezbatere”

Cristian Pârvulescu, conferențiar universitar doctor și decan al Facultății de Științe Politice, declară că lucrurile s-au complicat după dezbaterea de pe 27 iunie. Mai precis, Biden riscă să piardă sprijinul „centriștilo" americani, dezamăgiți de prestația sa. Aceștia ar putea lipsi de la vot, oferind un avantaj lui Donald Trump. ”Problema este că că există foarte mulți alegători din zona centristă, că tot în centru se joacă și acolo, în zona moderată, care nu au fost plăcut surprinși de problemele de memorie pe care le-a avut președintele Biden. Nu că ar vota cu Trump dar pur și simplu s-ar putea să nu voteze. Iar absența lor de la vot l-ar avantaja pe Donald Trump. Au apărut probleme suplimentare după această dezbatere”, spune Cristian Pârvulescu. Biden a venit cu explicații ulterioare într-o vizită în Carolina, privind problemele la dezbatere.

”Trump nu a decolat, Biden nu a aterizat”

Chiar și în aceste condiții, spune Iulian Pârvulescu, Biden nu pare să-și fi pierdut sprijinul politic și nici nu se știe cum va fi sancționat de propriul electorat. Există însă o discuție privind posibila sa retragere, deși nu se discută deschis subiectul la nivel politic. ”Și nici Biden nu știu în mod clar dacă este sancționat de electoratul său. Nu este încă evident acest lucru. Pentru moment Biden nu pare să intenționeze să se retragă. Dar se discută despre lucrul acesta. Este o formulă complicată. Trump nu a decolat, Biden nu a aterizat”, spune Pârvulescu. Public, inclusiv , vicepreședintele Kamala Harris i-a luat apărarea lui Biden, după dezbaterea cu Trump. Aceasta spune că președintele a avut un început lent dar a încheiat cu un final puternic. Sunt deja vehiculate mai multe nume pentru înlocuirea lui Biden, în cursa electorală. Printre aceștia și Khamala Harris, Gavin Newson dar și Gretchen Whitmer, guvernatoarea din Michigan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii