Mai are Rusia tancuri pentru a susține frontul din Ucraina?

Mai are Rusia tancuri pentru a susține frontul din Ucraina?

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina va intra deja în istorie ca fiind cel mai mare duel de tancuri pe care l-a văzut Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Tancuri rusestiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Blitzkrieg-ul nereușit al Kremlinului asupra Kievului a dus la pierderea a peste 1.000 de tancuri (n.r. potrivit părții ucrainene) - în doar câteva săptămâni după 24 februarie, scrie HotNews.ro .

Până în aprilie, multe câmpuri de luptă din nordul Ucrainei au devenit cimitire de tancuri, cu zeci de blindate arse, „eviscerate” de echipele ucrainene antitanc.

„Aceasta este o lovitură grea pentru componenta ofensivă a Rusiei, chiar și în condițiile în care are o armată numeroasă. Contrar propagandei sale, rezerva uriață de tancuri sovietice a Rusiei este puțin mai mult decât o grămadă de fier vechi impropriu pentru a fi folosit în luptă”, crede Kyiv Independent .

Cu toate acestea, nu ne putem aștepta ca Rusia să rămână în curând în criză critică de tancuri.

În ciuda pierderilor grele, Rusia are încă suficiente blindate pentru a continua războiul timp de ani de zile.

Pentru Ucraina, acesta este încă un motiv în plus pentru a face tot posibilul pentru a evita un război prelungit, de mai mulți ani, pentru care Kremlinul are multe resurse.

Șeful Statului Major General al Germaniei, general Eberhard Zorn, declara miercuri într-un interviu pentru Reuters că Rusia are potențialul de a deschide un „al doilea teatru de război” dacă alege să facă asta și nu ar trebui subestimat.

Tanc rusesc T-90MS (Wikimedia Commons)

El a spus că cea mai mare parte a forțelor terestre ruse ar putea fi blocate în Ucraina în acest moment, dar, chiar și așa, "nu ar trebui să subestimăm potențialul forțelor terestre ruse de a deschide un al doilea teatru de război".

De asemenea, Rusia are la dispoziție o forță navală și aeriană, precum și rezerve substanțiale, a atras atenția şeful Statului Major General al Germaniei.

Pe de altă parte, numeroși analiști și servicii occidentale susțin că Armata rusă își va epuiza în curând capacitățile de luptă și va fi forțată să-și oprească ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei, relatează Washington Post.

Cât de important mai e rolul tancului?

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a demonstrat că toate speculațiile privind sfârșitul erei tancurilor au fost oarecum premature.

Tancurile de luptă principale continuă să își îndeplinească rolul tipic: sprijinirea infanteriei, în fruntea asalturilor și exploatarea breșelor, cu infanteria mecanizată în urma lor.

Forțele rusești încă se bazează pe tancuri ca principal mijloc de sprijin de foc concentrat, chiar și în timpul războiului urban.

Cu toate acestea, omniprezența armelor antitanc relativ ieftine și la îndemână, cum ar fi NLAW-urile și Javelinele devenite legendare, furnizate Ucrainei de către Marea Britanie și SUA și folosite de unitățile ucrainene extrem de mobile pentru a prinde în ambuscadă convoaiele rusești, a pus sub semnul întrebării rolul decisiv al tancului.

Președintele Statului Major Interarme al SUA, Mark A. Milley, a declarat la jumătatea lunii iunie că comunitatea internațională a furnizat Ucrainei 97.000 de arme antitanc diverse.

Potrivit lui Milley, acestea reprezintă "mai multe sisteme antitanc decât numărul de tancuri din lume".

Câte tancuri avea Rusia înainte de invazie și câte a pierdut: Cifrele diferă

La începutul invaziei sale pe scară largă din februarie, Rusia avea aproximativ 3.330 de tancuri operaționale (2.840 cu forțele terestre, 330 cu infanteria sa navală și 160 cu forțele sale aeropurtate), potrivit bazei de date Military Balance 2021.

Baza de date include toate tipurile de tancuri utilizate în prezent de armata rusă, în special T-72, T-80 și T-90, precum și modificările acestora.

Potrivit Oryx, un proiect de investigație online care documentează pierderile de echipamente în războiul din Rusia, Rusia a pierdut cel puțin 994 de tancuri până la 1 septembrie.

Cu toate acestea, potrivit estimărilor făcute de Conflict Intelligence Team, un monitor online independent al conflictelor armate rusești, baza de date Oryx acoperă aproape 70% din totalul echipamentelor pierdute în luptă de ambele părți, deoarece include doar pierderile complet verificate - nu fiecare vehicul capturat sau distrus este fotografiat și documentat.

T-14 „Armata” (captură youtube)

Pe baza acestor estimări, Rusia a pierdut aproape 1.300 de tancuri - un procent impresionant de 40% din totalul flotei sale operaționale de tancuri.

Această cifră coincide cu cea furnizată de CNN în luna mai, citând un oficial american de rang înalt din domeniul apărării neidentificat, care a raportat că Rusia a pierdut "aproape 1.000 de tancuri" în Ucraina.

Cifrele oficiale furnizate de armata ucraineană sunt mai mari. Începând cu 1 septembrie, la șase luni de la începerea războiului la scară largă al Rusiei, Ucraina ar fi distrus 1.997 de tancuri rusești, ceea ce reprezintă aproape 60% din flota operațională de tancuri a Rusiei.

Pe de altă parte, Oryx sugerează că armata ucraineană a pierdut 244 de tancuri, dintre care 125 au fost distruse în luptă, iar restul abandonate sau confiscate de forțele rusești.

Dacă se aplică regula de 70% a Conflict Intelligence Team, Ucraina a pierdut probabil peste 300 din cele aproape 800 de tancuri pe care le avea înainte de 24 februarie. Dar Ucraina are, de asemenea, tancuri achiziționate recent din străinătate, în special din Polonia, sau capturate de la Rusia.

Ridicându-se din rugină

Chiar și estimarea aproximativă furnizată de datele Oryx arată că Rusia a suferit o lovitură grea în ceea ce privește calitatea tehnologică a flotei sale de tancuri din Ucraina.

Rusia a pierdut cel puțin 220 de tancuri T-72B mai vechi și aproximativ 270 de versiuni T-72B3/M ale calului său de bătaie, modificate în anii 2010. Bilanțul tancurilor distruse include cel puțin 35 de T-80BVM și peste 20 de tancuri T-90A/M, pe care experții ucraineni le consideră cele mai avansate și mai rezistente tipuri de tancuri rusești.

Cu toate acestea, Rusia are încă la îndemână aproximativ 2.000 de tancuri pregătite de luptă, precum și o cantitate enormă în depozite.

Baza de date Military Balance 2021 spune că depozitele rusești au aproximativ 10.200 de tancuri, inclusiv diverse T-72, 3.000 de T-80 și 200 de T-90.

Publicația din 2016 a bazei de date indică, de asemenea, că Rusia are în depozit aproximativ 2.8

Turelă care a sărit de pe un tanc rusesc și s-a înfipt cu tunul în pământ Foto: Twitter / Ukraine Weapons Tracker

Acest lucru înseamnă că Rusia ar putea avea aproximativ 17.300 de tancuri produse între sfârșitul anilor 1950 și prezent.

Asta, pe hârtie. În realitate, nimeni - probabil nici măcar Rusia - nu știe cu exactitate câte dintre aceste mii estimate pot ieși de la naftalină și pot fi din nou operaționale.

Vârsta tancurilor occidentale nu diferă prea mult de cea a celor rusești

Obiectiv vorbind, nici măcar vârsta tancurilor occidentale nu diferă prea mult de cea a vehiculelor rusești: ultimul Leopard 2 a ieșit din fabrică în 1992, iar primul M-1A2 Abrams în 1986, deși acestea erau în continuă modernizare, adică în același an în care a fost finalizat prototipul Aries C1.

Cel mai modern tanc pe care Occidentul îl poate alinia în Europa este britanicul Challenger 2 (1994), având în vedere că francezul Leclerc a început producția în 1991.

Prin urmare, toate Mbt-urile vest-europene au în spate cel puțin 30 de ani de serviciu, deși au fost supuse unor modernizări continue, mai mult sau mai puțin profunde.

O situație care trebuie remediată și care a fost ridicată de mai multe ori de forțele armate europene, dar care astăzi, dat fiind climatul reînnoit de confruntare cu Rusia, ar putea găsi o soluție.

Necesitatea unui tanc unic pentru țările UE

Prin urmare, este urgentă o redefinire a forțelor terestre, care să vizeze creșterea numărului de unități blindate (cu dezvoltarea în paralel a unităților de AA, artilerie și antitanc), care trebuie să se bazeze pe un nou Mbt de fabricație europeană, unic pentru țările UE, astfel încât să se standardizeze producția și pregătirea personalului, potrivit EFE.

Tanc modern T90 rusesc, distrus de ucraineni Foto: Armata ucraineana

Cum văd occidentalii viitorul războiului și cât de mult întrevăd un final al acestuia

Generalul în retragere Ben Hodges spune că este optimist în ceea ce privește rezultatul războiului și că va fi în favoarea Ucrainei.

„Rămân foarte optimist că Ucraina va câștiga și că până la sfârșitul acestui an Rusia va fi dusă înapoi pe linia din 24 februarie”, a spus el, referindu-se la granițele zonelor ocupate de ruși din Crimeea și Donbas capturate în timpul luptei din 2014 și 2015. „În acest moment, este nasol (...). Dar evaluarea mea este că lucrurile vor fi în tendințe în favoarea ucrainenilor în următoarele câteva săptămâni.”

Este dificil de prezis viitorul, deoarece nu se cunosc atât de multe despre condițiile și puterea forțelor ucrainene, a spus Mattia Nelles, un analist politic german care studiază Ucraina. Ucrainenii au menținut un nivel ridicat al secretului operațional, ceea ce face dificil de știut, de exemplu, câte trupe mai au în zona Lisiceansk sau rata reală a victimelor, a spus el.

O altă necunoscută este amploarea stocurilor de artilerie rusă, pe care agențiile de informații occidentale le-au subestimat inițial, a spus oficialul occidental.

Așteptându-se la un scurt război în care forțele ucrainene se retrag rapid, rușii nu au făcut niciun efort pentru a crește producția înainte de invazie și, deși probabil că au făcut-o acum, complexul lor industrial de apărare nu are capacitatea de a ține pasul cu „enormele” rate la care Rusia consumă obuzele, a spus oficialul occidental.

„Aprovizionarea lor nu este infinită”, a spus el.

Surse: Kyiv Independent , Inside Over , Oryx , Reuters, HotNews.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”