Magnatul diamantelor, Beny Steinmetz, face apel în Elveția la sentința de condamnare pentru corupție

Magnatul diamantelor, Beny Steinmetz, face apel în Elveția la sentința de condamnare pentru corupție

Magnatul franco-israelian al diamantelor, Beny Steinmetz, revine luni în instanța de judecată din Elveția pentru a face apel împotriva unei sentințe de corupție legate de drepturile miniere din Guineea, relatează AFP.

Beny Steinmetz. foto epa-efe

Miliardarul Beny Steinmetz susține că instanța din Elveția l-a nedreptățit FOTO EPA-EFE

În ianuarie 2021, la capătul unei anchete întinse pe șapte ani, miliardarul israelian în vârstă de 66 de ani a fost condamnat la cinci ani de închisoare și despăgubiri de 46 de milioane de euro. El este acuzat că a mituit regimul dictatorului guineean Lansana Conté cu peste 8 milioane de euro pentru a obține o licenţă de exploatare minieră la Simandou (cel mai mare zăcământ din fier din lume) în detrimentul celui anglo-australian Rio Tinto.

Steinmetz și-a menținut nevinovăția pe parcursul primului proces și a făcut imediat apel împotriva deciziei, denunțând-o drept o „mare nedreptate”. Doi dintre presupușii săi co-conspiratori, care au primit pedepse mai mici, fac, de asemenea, recurs.

Cu o nouă echipa juridică și de comunicare, Steinmetz va susține că instanța inferioară nu i-a ascultat pe deplin argumentele și a înțeles situația într-un mod care „nu corespunde deloc cu realitatea”.

Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) a obținut în mod legitim drepturile miniere în cauză și s-a străduit, în circumstanțe dificile, să pună în aplicare o operațiune care ar fi avantajat interesele naționale ale Guineei, se arată în apel.

Ce spun procurorii elvețieni

Procurorii elvețieni au prezentat însă o altă versiune a faptelor în urma unei anchete internaționale îndelungate începute în Elveția în 2013, ce a concluzionat că Steinmetz și doi parteneri de-ai săi au dat mită soției președintelui guineean de atunci, Lansana Conte.

Astfel, Steinmetz a obținut drepturile de exploatare minieră în regiunea Simandou cu puțin timp înainte de moartea lui Conte în 2008 - aproximativ 10 milioane de dolari au fost plătite sub formă de mită de-a lungul mai multor ani, unele prin conturi bancare elvețiene.

Dictatura militară a lui Conte a ordonat gigantului minier mondial Rio Tinto să cedeze concesiunile sale BSGR, în schimbul a aproximativ 170 de milioane de dolari. Un an și jumătate mai târziu, BSGR a vândut 51% din participația sa gigantului minier brazilian Vale contra a 2,5 miliarde de dolari.

În 2013, primul președinte ales democratic din Guineea, Alpha Conde, a deposedat de licențe consorțiul VBG.

A patra soție a fostului dictator din Guineea, Mamadie Toure, a recunoscut că a primit plăți și are statutul de martor de stat protejat în Statele Unite.

Cum se apără Steinmetz

Steinmetz susține că acuzațiile de luare de mită sunt „total false”, potrivit documentului publicat de echipa sa.

Acesta a insistat că Rio Tinto a pierdut drepturile asupra jumătate din concesiunile sale din Simandou din cauza eșecului său de a le exploata, în conformitate cu legile miniere din Guineea, și că ulterior BSGR a licitat în mod legitim și a obținut drepturile.

Nu a fost „nimic ilegal sau arbitrar” în această decizie, se spune în document.

De asemenea, a susținut că instanța inferioară a înțeles greșit natura înțelegerii cu Vale și că BSGR a dorit să creeze un parteneriat și o afacere de durată în Guineea.

BSGR nu a intenționat niciodată să părăsească Guineea odată ce parteneriatul cu Vale a fost semnat. Dacă nu ar fi fost alungată din țară, BSGR ar fi operat în continuare în Guineea și ar fi fost un actor important în creșterea economică a țării”, se arată în document.

Acuzat de corupţie şi în Guineea, grupul BSGR şi-a pierdut în 2014 drepturile de exploatare minieră în această ţară din Africa. După mai mulţi ani de bătălii judiciare, cele două părţi au ajuns la un acord amiabil în 2019 sub medierea fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy.

De altfel, Benny Steinmetz are probleme cu legea în mai multe ţări. În România, miliardarul a fost condamnat în lipsă la cinci ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”