Magiunul din Prune Topoloveni, alimentul funcțional care a adus România pe harta gastronomică a Uniunii Europene

Magiunul din Prune Topoloveni, alimentul funcțional care a adus România pe harta gastronomică a Uniunii Europene

Societatea Sonimpex Topoloveni a reușit în urmă cu 5 ani să scoată din anonimat magiunul din prune Topoloveni, realizat după o rețetă autentică și tradițională din anul 1914, odată cu obținerea protecției pe întreg teritoriul Uniunii Europene, devenind astfel primul produs românesc certificat cu Indicație Geografică Protejată.

"Promovarea Magiunului de prune Topoloveni s-a realizat cu eforturi deosebite din partea producătorului. Timp de 5 ani, am fost singurul procesator din industria alimentară din România, care a reprezentat țara noastră pe harta gastronomică a Uniunii Europene cu un aliment funcțional de o mare calitate. Ne-am înscris, astfel, între cele 1.400 produse tradiționale europene care se certificau în 2011 conform unei scheme de calitate", a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul general al societății, Bibiana Stanciulov.

Aceasta consideră că notorietatea și intensa promovare făcută produsului au atras încălcarea drepturilor de proprietate industrială la toate nivelurile lanțului de distribuție.

"Acum, la cinci ani de la obținerea Indicației Geografice Protejate, suntem obligați să ne apărăm drepturile, investiția de peste două milioane de euro și tradiționalul Magiun din prune Topoloveni, în justiție, deoarece am surprins autoritățile statului cu o schemă de calitate pe care nu au știut, nu au vrut sau nu au putut să o protejeze conform Regulamentului Comisiei Europene nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare", afirmă Stanciulov.

Cu toate acestea, Sonimpex Topoloveni a continuat eforturile de promovare pe plan internațional, accesând două programe pe fonduri europene, cu o valoare totală de 2 milioane de euro, din care 20% reprezintă investiția producătorului român. Astfel, Magiunul de prune Topoloveni a ajuns pe piețele din Norvegia, Elveția, Rusia, Orientul Mijlociu și America de Nord.

"Fondurile europene au fost implementate de societatea Economotechniki Greece, pentru că România nu mai avea un alt produs certificat european cu care să se asocieze și să promoveze tradiția gastronomică românească pe piețele terțe ale Uniunii Europene. Suntem bucuroși că Salamul de Sibiu și Telemeaua de Ibănești au reușit anul acesta să obțină Indicația Geografică Protejată, respectiv Denumirea de Origine Protejată, și îi felicităm pe producătorii români care au reușit să impună la nivel european alte produse alimentare din România", a adăugat Stanciulov.

Recunoașterea internațională a Magiunului din prune Topoloveni s-a concretizat și prin obținerea celor două stele de aur Michelin, din maximum trei, la International Taste and Quality Institute din Bruxelles, premierea cu medalia Great Taste în Marea Britanie și calitatea de Furnizor al Casei Regale a României.

De asemenea, Magiunul de prune Topoloveni a primit datorită calității sale certificate Kasrut și Halal, dar și o recomandare din partea Institutului Național de Diabet N.C. Paulescu, prin care se arată că 'magiunul de prune Topoloveni poate fi consumat de bolnavii de diabet, respectând indicațiile medicului curant'.

"Din respect pentru tradiția gastronomică românească, am inovat în permanență pentru a oferi consumatorilor noștri doar alimente funcționale, necesare îmbunătățirii calității vieții. Din anul 2010, procesăm gama Topoloveana de dulcețuri din fructe, legume și petale din flori, zacuști de legume și bulion de roșii. Gama de dulcețuri Topoloveana se realizează conform unui Brevet de Invenții prin care am eliminat zahărul adăugat și conține produse 100% naturale, doar din ingrediente proaspete românești și fără ingrediente chimice de orice tip. Dulcețurile Topoloveana s-au bucurat de recunoașterea internațională a calității la Monde Selection, fiind premiate cu medalii de argint și bronz. Am fost singurii producători premiați din industria alimentară românească", a adăugat Stanciulov.

România a reușit să înregistreze la nivel european ca produse de Indicație Geografică Protejată (IGP) Magiunul de Prune Topoloveni, în anul 2011, și Salamul de Sibiu, în 2016, iar pentru Telemeaua de Ibănești s-a obținut Denumirea de Origine Protejată tot în acest an.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, la nivel mondial sunt garantate peste 1.500 de produse tradiționale, din care țările Uniunii Europene dețin mai mult 1.400. Cele mai multe produse protejate sunt deținute de Italia (296), Franța (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96).

AGERPRES/(AS — autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!