Magistrații Curții de Apel Iași au dispus condamnări în cazul lotului Albița în baza vechiului Cod penal
Magistrații Curții de Apel Iași au decis, miercuri, condamnarea celor 46 de polițiști de frontieră din cadrul PTF Albița, la pedepse cuprinse între doi și trei ani ani de închisoare, cu suspendare, după vechiul Cod penal.
Cei 46 sunt condamnați pentru luare de mită, constituire/aderare la grup infracțional organizat.
Potrivit deciziei magistraților, 25 dintre cei 46 de polițiști de frontieră au fost condamnați la doi ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de 4 ani, iar alții 21 au primit condamnări de 3 ani cu suspendare, cu perioadă de
supraveghere de 5 ani. Cei 46 au fost judecați în conformitate cu prevederile vechiului Cod Penal.
Decizia nu este definitivă.
Potrivit rechizitoriului, în perioada noiembrie 2010 — ianuarie 2011, 46 polițiști de frontieră în cadrul PTF Albița, au pretins, primit ori acceptat, atât în nume propriu, cât și în numele celorlalți colegi, suma totală de aproximativ 2,2 milioane lei și alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera.
Cei 46 au acționat coordonat, pe fiecare tură de lucru, într-un grup infracțional organizat în care rolurile și atribuțiile erau prestabilite, iar beneficiul era împărțit potrivit înțelegerii, între polițiștii simpli și cei cu funcții de conducere. De regulă, mita varia între 5 și 10 lei pentru situațiile obișnuite (cum ar fi doar pentru simpla aplicare a ștampilei) și aproximativ 10 — 100 de euro sau 50 — 200 lei în cazul unor situații speciale, în care prețul creștea proporțional cu riscul la care se expunea polițistul de frontieră — lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, produse în cantități mai mari—, susțin procurorii anticorupție.
Astfel, arată DNA, pe fiecare tură un inculpat 'colecta' în medie între 400 și 2.000 de lei.
În vederea confiscării sumelor de bani dobândite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților.
În 21 și 22 februarie 2011, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a 40 de inculpați. Ulterior, Curtea de Apel București a admis propunerile DNA și a dispus arestarea preventivă a unui număr de 32 de inculpați pentru 29 de zile iar pentru o parte dintre aceștia, instanța a dispus prelungirea arestării preventive.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul MAI — Direcția Generală Anticorupție, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General al Poliției Române și Jandarmeria Română.
AGERPRES