Magistraţii care şi-au dat mâna cu baronii locali şi au terfelit Justiţia

Magistraţii care şi-au dat mâna cu baronii locali şi au terfelit Justiţia

Încrederea românilor în sistemul de justiţie a fost greu încercată în ultimii ani din cauza scandalurilor de corupţie care au "măturat" instanţele de judecată de la un capăt în altul al ţării.

Fie că a fost vorba de luare de mită, agresiuni sexuale, comportament inadecvat sau legături suspecte cu baronii sau oameni de afaceri locali, magistraţii ajunşi la judecata colegilor lor probează că este încă nevoie de muncă pentru a curăţa pădurea de uscături.

Iaşul pare judeţul cu cele mai grave probleme ale sistemul justiţiar românesc. Nu mai puţin de opt judecători şi doi procurori au ţinut zile în şir primele pagini ale ziarelor din 2010 încoace. Muncipiul Iaşi este singurul oraş din ţară unde în care doi preşedinţi ai Curţii de Apel, ce au ocupat funcţia consecutiv, au avut probleme grave cu legea. Prima dintre acestea, Georgeta Buliga, a fost şi condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în timp ce predecesoarea sa, Cristina Văleanu (foto jos), a fost cercetată şi ea pentru favorizarea infractorului, fiind însă scoasă de sub urmărire penală de DNA .

Şi în judeţul Dolj au existat scandaluri răsunătoare la nivel naţional. Judecătorii Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu (foto jos) au fost arestaţi în anul 2011 pentru comiterea infracţiunii de luare de mită şi trafic de influenţă. Magistraţii au fost condamnaţi la închisoare cu execuatre pe data de 30 ianuarie 2014. Sentinţa dată de Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie este definitivă. Diaconescu este implicat şi în celebrul caz al "ucigaşului cu Ferrari", medicul Adrian Cocoană, în cazul căruia a hotărât în 2008 că poate fi cercetat în stare de libertate .

La Timişoara, unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri din lumea magistraţilor a avut loc în anul 2012. Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban a intrat în atenţia organelor de anchetă. Acesta a fost acuzat că primit 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă trei colegi pentru o soluţie favorabilă. Sentinţa prin care judecătorul Cătălin Şerban, a fost arestat de Curtea de Apel Bucureşti, a scos la iveală mai multe date interesante: miza şpăgii de 50.000 de euro era Moldomin .

În judeţul Arad, Floriţă Boloş, judecătoarea care a retrocedat un sat întreg, a fost trimisă patru ani după gratii. Magistratul de la Judecătoria Ineu a fost surprinsă, în Arad, în vara anului 2013, după ce a primit 5.500 de euro de la investigatori sub acoperire ai DGA pentru că a dat o sentinţă favorabilă într-un dosar de fond funciar. Aceasta era cea de a doua tranşă de bani, după ce anterior a primit alţi 13.000 de lei pentru alte sentinţe. Posesiunile menţionate de Boloş în declaraţia de avere sunt impresionante .

Magistraţi controversaţi în Alba sunt procurorii acuzaţi că au fabricat dosarul comisarului Berbeceanu. Doi procurori şi un poliţist care lucrează la Parchete din Alba Iulia au devenit în ultimele luni vedete naţionale după ce procurorii DNA Bucureşti au deschis împotriva lor un dosar penal cu acuzaţii mai puţin întâlnite. Ioan Mureşan (foto jos) şi Nicolaie Cean, respectiv subcomisarul Alin Muntean, sunt acuzaţi că au fabricat dosarul penal în care este cercetat de către DIICOT comisarul şef Traian Berbeceanu, fost comandant al BCCO Alba Iulia .

La Curtea de Apel Alba Iulia îşi ispăseşte o pedeapsă disciplinară de şase luni judecătorul Gabriel Năsui. Aceasta a fost exclus din magistratură în iunie 2013, după ce a fost acuzat că a petrecut un sejur într-o staţiune elveţiană, alături de un om de afaceri, faţă de care a dispus ulterior o soluţie favorabilă, într-un litigiu comercial. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus luni, 5 mai, respingerea acţiunii de excludere din magistratură, a judecătorului clujean Gabriel Năsui .

În afara unor sentinţe controversate pe care le pronunţă în diverse dosare, magistraţii din Constanţa au printre ei colegi care s-au remarcat de-a lungul timpului printr-un comportament nedemn de statutul lor. Magistratura din Constanţa a făcut faţă unui scandal în anul 2011, al cărui protagonist era judecătorul Mircea Dumitru Dinică. Magistratul, la adresa căruia se adunaseră o serie de reclamaţii pe diferite teme, avea un comportament scandalos. Închiria apartamente în Constanţa, utilate şi mobilate cu tot confortul, în care stătea fără să achite nimic. Proprietarii erau practic escrocaţi .

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Apostu (foto jos) a fost judecat, alături de omul de afaceri Ilie Carabulea şi de fostul ofiţer SRI Tiberiu Popescu, în cel mai răsunător dosar de corupţie din ultimii ani de la Sibiu. Procurorii DNA au semnalat în 2010 că Apostu a fost surprins solicitând mită în nenumărate cazuri pentru a favoriza mai multor persoane a trecere lină prin sistemul de justiţie. Şpaga pretinsă a variat, de la revizia autoturismului personal, până la bani sau parfumuri .

Justiţia din Cluj a început, în ultimii ani, să opereze cu dosare importante, fapt care nu exclude existenţa unor procurori controversaţi din cauza legăturilor cu mediul politic. Astfel, şeful Parchetului de pe lângă Curtead de Apel Cluj, Florin Magyar, este cumnatul preşedintelui PDL Cluj, Daniel Buda, în timp ce, la acelaşi Parchet lucrează Dănilă Suciu, procuror suprins, în 2004, aplaudând cu foc la o adunare a PSD. Florin Magyar, care din iulie 2008 ocupă funcţia de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, este unul dintre magistraţii controversaţi ai judeţului .

Ştefan Fieraru, Petre Adrian Podea sau Dumitru Rebegea (foto jos) sunt trei dintre magistraţii din judeţul Prahova care au ajuns la judecata colegilor după ce au pretins mii de euro, dar şi alimente sau o raclă de cimitir, pentru a favoriza inculpaţi şi a interveni părtinitor în actul de justiţie. Cel mai recent caz datează din ianuarie 2014. Ştefan Fieraru, fost judecător al Curţii de Apel Ploieşti, în prezent avocat în Baroul Prahova, a fost acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă. Printre bunurile pretinse se numărăr bunuri, alimente, dar şi o raclă într-un cimitir .

Cel mai sonor scandal din judeţul Sălaj din ultimii ani, în care a fost implicat un magistrat, este cel generat în 2012 de judecatoarea Artemis Simona Chichişan, pe atunci preşedintele Judecătoriei Şimleu Silvaniei. Magistratul a suferit o cădere nervoasă chiar în sala de şedinte în data de 2 februarie, după care a solicitat un concediu de odihnă. O zi mai târziu, ea a fost ridicată de poliţişti de pe stradă şi condusă la secţia de poliţie din Şimleu Silvaniei , după ce mai multe persoane din oraş au reclamat faptul că magistratul a distrus, în ziua respectivă, mai multe panouri publicitare şi a adresat injurii persoanelor aflate în zonă.

Corupţia din justiţie nu i-a ocolit în ultimii ani nici pe magistraţii din judeţul Vrancea, care în momentul de faţă aşteaptă decizii ce ar putea să-i coste libertatea. Este vorba despre Anişoara Topor, care a fost până în decembrie 2011 magistrat la Judecătoria Focşani şi judecătorul Adrian Toni Neacşu, de la Tribunalul Vrancea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, suspendat din funcţie la începutul anului 2013. În cea mai grea situaţie se află fosta judecătoare Anişoara Topor, de la Judecătoria Focşani, care în decembrie 2011 a fost arestată pentru că ar fi luat şpagă 80.000 de lei şi 700 de euro.

Judecătorul Mircea Puşcaş, din judeţul Bihor, se poate lăuda cu mai multe procese penale pe rolul instanţelor, dintre care două pentru acuzaţii de corupţie. Pentru acestea el a fost suspendat din activitate. La sesizarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea, inspectorii judiciarii ai Consiliului Superior al Magistraturii au început cercetarea judecătorului Puşcaş. Magistratul nu se sfia să se afişeze public cu interlopi, dar şi cu personajele din dosarele penale pe care le avea în lucru .

La acest material au contribuit: Ionuţ Benea, Andreea Mitrache, Ştefan Both, Claudia Untaru, Dorin Timonea, Sînziana Ionescu, Ramona Găină, Remus Florescu, Dana Mihai, Ionela Stănilă, Alina Pop, Florin Jbanca, Corina Macavei, Cristina Cîcău, Cristian Franţ, Ionuţ Dima, Cristina Stancu, Alin Ion, Cosmin Zamfirache, Mugurel Manea, Simona Voicu, Ştefan Borcea, Claudia Bonchiş, Bianca Sara, Mădălina Sofronie, Daniel Guţă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!