Mafia Silicoanelor. Sfatul medicului Isac: silicoane cu preţul vieţii. Cum îşi ademeneau clientele medicii de la Spitalul de Arşi

Mafia Silicoanelor. Sfatul medicului Isac: silicoane cu preţul vieţii. Cum îşi ademeneau clientele medicii de la Spitalul de Arşi

Procurorii bucureşteni au contestat luni la Curtea de Apel decizia instanţei Tribunalului Bucureşti de a aresta doar trei dintre medicii de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală acuzaţi că făceau operaţii estetice sub diagnostice false, pe care apoi le decontau la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În total, în acest dosar sunt acuzate de luare de mită, dare de mită, înşelăciune şi fals intelectual 26 de persoane, dintre care 16 medici ai Spitalului de Arşi.

În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii a anunţat că sarcinile managerului Spitalului de Arşi, Vitalie Stan, unul dintre cei trei suspecţi arestaţi , au fost preluate de directorul financiar-contabil, Liliana Pârvu. De asemenea, atribuţiile şefului Secţiei de chirurgie plastică, Nicolae Antohi, arestat şi el în aceeaşi cauză, au fost preluate de un medic neimplicat în anchetă, au precizat oficiali ai ministerului.

Unii medici făceau doar operaţii în interes personal

Medicii acuzaţi „au deturnat complet scopul şi funcţionalitatea unităţii – singura de acest fel din România, în care au fost investite sume importante pentru modernizare şi dotare –, transformând-o practic în propria lor clinică de chirurgie plastică“, atrag atenţia procurorii.

„Pericolul social al faptelor comise de inculpaţi este cu atât mai ridicat cu cât se are în vedere faptul că disciplina medicală chirurgie estetică practicată în sistemul privat este aducătoare de beneficii materiale semnificative, atât pentru medici, cât şi pentru unităţile sanitare“, se arată în referatul cu propunerea arestării preventive a medicilor.

Mai mult, anchetatorii susţin că o parte dintre cadrele medicale ale Spitalului de Arşi „nu efectuau decât operaţii estetice, în interes propriu, necontribuind la realizarea obiectului legal de activitate al spitalului“.

170.000 de euro în locuinţa unui medic

Medicii îşi negociau direct prin telefon sau personal preţurile cu pacienţii. Aşa reiese din stenogramele aflate la dosar. De exemplu, medicul Cristina Isac, arestată duminică, şi în locuinţa căreia au fost găsiţi 170.000 de euro, iar în conturile bancare în jur de 700.000 de euro, nu avea nicio jenă să le spună telefonic pacientelor că le va opera în spitalul public şi cât le va costa intervenţia.

„Isac Cristina, zisă „Ina”, este medic primar in specialitatea chirurgie plastică. Pe site-ul său (drisac.ro), inculpata prezintă operaţiile estetice pe care le efectuează (rinoplastie, implant mamar, abdominoplastie, bleferoplastie, ginecomastie etc), menţionând două adrese de contact, respectiv cabinetul personal şi Spitalul de Chirurgie Plastică.

În realitate, majoritatea consultaţiilor şi ulterior a intervenţiilor estetice le efectuează la spital în schimbul unor sume de bani primite de la pacienţi. Aceste intervenţii inculpata le efectuează în general împreună cu mama sa, Isac Aurelia (medic secundar intervenţie)”, susţin anchetatorii.

Doctoriţa Cristina Isac percepea 150 de lei pentru consultaţii, iar în timpul acestei proceduri pacientul era informat cu privire la „preţul“ intervenţiei în spital.

Dr. Isac: Vedeţi că eu v-am zis 2.500 cu, deci… mărire simplă.

Pacientă: Da, da.

Dr. Isac: Da, dacă veniţi cu complicaţie aşa, o să fie cu ridicare, ceea ce s-ar putea să fie mai mult, adică vreo 2.800.

Pacientă: Păi vorbim când ne vedem.

Dr. Isac: Da, vorbim.

Dr. Isac: „Ecografiştii parcă au făcut o coaliţie“

Din documentele aflate la dosar mai reiese şi cum medicul Cristina Isac (foto) încerca să-şi convingă pacientele să se opereze chiar dacă analizele pe care le făceau înainte nu ieşeau foarte bine.

Astfel, una dintre paciente îi spune doctoriţei că ecografia nu i-a ieşit în regulă şi că i s-a recomandat să nu-şi facă operaţie estetică la sâni, însă medicul face tot posibilul să o convingă că-şi poate face implantul pentru că nu este niciun pericol.

Pacientă: Sunt Tatiana! Dr. Isac: Da, Tatiana, ce faci? Pacientă: Păi nu prea bine, am făcut o ecografie...Dr. Isac: Aşa. Pacientă: Şi nu prea a ieşit bine mi-a spus că am sânul tendinţă fibroasă chistică.. aşa şi că oricum am foarte mulţi noduli de sâni, pe ambii sâni care este mai rău este cel pe sânul stâng e ceva de 1 milimetru. […] Dr. Isac: Ştii ce se întâmplă, am observat să ştii că toţi ecografiştii

ăştia în general sperie toate...astăzi toate pacientele care vor să-şi pună implante şi la toate le-a spus să nu-şi pună implante. Ecografiştii sunt nu ştiu parcă au făcut o coaliţie aşa, nu ştiu sunt.... foarte ciudaţi. Pacientă: Da, nu ştiu ce se întâmplă vă daţi seama că acuma am două păreri din două părţi nici nu ştiu ce să fac pentru că sunt destul de... aşa puţin speriată pentru că mi-a zis... (...)

Dr. Isac: Ştii că, deci eu nu sunt genul de doctor care să-mi conving pacienţii, deci că punem implante sau că nu punem implante asta e treaba ta pur şi simplu. Pot să-ţi spun, deci că ecografiştii absolut t... deci nu am întâlnit niciun ecografist până acum care să zică să vină pacienţii la ei şi să le spună puneţi-vă implante, absolut toţi spun acelaşi lucru, eu nu ştiu, eu nu ştiu ce e porcăria asta, am impresia că le ţin nişte cursuri nişte, nişte tâmpenii. Pacientă: Nu ştiu, am înţeles de la el, că la un moment dat tot aşa a avut o pacientă care a vrut să-şi pună, el a zis să nu-şi pună şi că după un an a venit şi că are un nodul şi de fapt era cancer la sân. Dr. Isac: Astea sunt poveşti, deci nu ştiu, tu faci ce vrei. Pacientă: Am vrut să vă sun să vă cer şi părerea dvs. Dr. Isac: Momentan nu este, dar implantele nu au nicio legătură cu chistele sau cu nodulii nu le afectează sub nicio formă, te rog frumos citeşte şi tu pe internet, mai intră şi tu pe internet... Pacientă: Dar nu înţeleg de ce. Dr. Isac: Pentru că sunt bătuţi în cap şi pentru că într-adevăr ecografia dacă o faci cu implant e un pic mai dificilă probabil pentru ei de citit.

De altfel, martorii din dosar susţin că în cursul verii anului 2013, la nivelul spitalului s-a întrunit o comisie de cercetare a unor nereguli privind codificarea unor foi de observaţie de către medicul Isac.

„Comisia a contat că au fost efectuate intervenţii estetice unor pacienţi internaţi cu diagnostic fals, astfel spitalizarea a fost decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Din câte îşi aminteşte martorul a fost vorba de patru sau cinci pacienţi”, explică anchetatorii.

În urma verificărilor, comisia a întocmit un raport pe care l-a înaintat comitetului director din care făceau parte şi medicii Vitalie Stan şi Nicolae Antohi, ambii arestaţi în dosar.

Directorul spitalului îşi uita şpaga în sala de operaţie

Potrivit anchetatorilor, şeful Spitalului de Arşi, Vitalie Stan (foto), arestat şi el în dosarul operaţiilor estetice, lua banii de la paciente înainte de intervenţii şi îi uita de multe ori în halatul lăsat în sala de operaţie.

Anchetatorii din dosar au interceptat o discuţie purtată de acesta cu un apropiat al său, conversaţia relevând că şeful unităţii medicale lua bani de la paciente înainte de operaţii.

Dr. Stan: Salut, salut! Prieten: Salut! Ai făcut un obicei din a-ţi lăsa banii prin sala de operaţie. Dr. Stan: Ce-am făcut? Prieten: S-a mai întâmplat. Ţi-ai lăsat halatul cu un plic plin cu bani în el. Dr. Stan: Ah, da’ nu eu, cred că pacienta mi l-a lăsat, în sală. Prieten: Nu băi, halatul tău alb, de ăsta scrie doctor S. halatul alb care-l pui peste… bluza aia albă. Dr. Stan: Asta mi-a băgat bani fără să-mi dau eu seama. Prieten: (râde)…Aşa. Ce facem cu el? Punem o asistentă de sală să dea, dacă nu e mită, dacă e s-o aresteze pe ea şi după aia … (râde). Dr. Stan: Halatul? Oriunde. Prieten: Halatul ca halatul, da’ plicul, băi, acuma vorbim serios… Dr. Stan: Ia-l tu şi mi-l dai.

Actele de la dosar mai arată că medicul Vitalie Stan cerea pentru un implant mamar simplu aproximativ 2.000 de euro, pentru mastopexie – ridicare, 1.700 de euro, iar pentru implant mamar cu mastopexie 2.500 de euro, precizându-se ca în această sumă intră „tot ce ţine de spital”. Nu conta moneda, reiese din stenograme.

Pacientă: Bun. Şi încă o problemă pe care să o discutăm. Banii cum doriţi, lei sau euro? Dr. Stan: Nu am nici o problemă. Cum îi aveţi aşa-i aduceţi. Pacientă: Bun. Şi încă o problemă dacă mă puteţi ajuta, ăăă… anestezistul cam…eu nu mai ştiu ce tarife şi vroiam să fiu pregătită. Dr. Stan: Nu, în banii care i-am discutat intră şi anestezistul. Deci nu mai aveţi nimic de plătit în plus. Pacientă: Sunteţi sigur? Nu trebuie nimic? Dr. Stan: În banii ăia intră şi anestezistul şi tot.

Asistenta doctorului Antohi aranja totul

Şi doctorul Nicolae Antohi primea banii înainte de operaţii. Pentru acesta însă negocia asistenta de la clinica sa „Antohi Medical Center”.

Pacientă: Am vrut să vă pun nişte întrebări. Ce facem cu plata? Asistenta: Da. Fiţi atentă, ăăă…ajutaţi-mă un pic că n-am agenda la îndemână. Când e operaţia? Pacientă: Astăzi. Asistenta: Astăzi. Înainte de a intra în operaţie, veţi merge în cabinetul doctorului Antohi ca să mai aveţi o discuţie cu dânsul. Pacientă: Da, da. Asistenta: Pentru că e normal, se fac fotografii, da? Deci o să vedeţi că vă cheamă la dânsul în cabinet. Şi acela ar fi un moment foarte potrivit.

Dintr-o altă discuţie reiese cum asistenta le îndruma pe paciente să se opereze la spitalul public.

Asistenta: Se poate opera şi în spital şi în domeniul privat. Deci depinde de ce preferinţe aveţi dvs. şi de cum staţi cu finanţele. (râde) Pacienta: Vorbesc aşa de teoretic de preţuri sau mă rog, vorbesc aşa de principiu.. implantul mamar.. cât este...sau... Asistenta: Da. Acuma..(neinteligibil).. şi cred că v-a spus că operează şi în domeniul privat.. (neinteligibil)... şi la noi în spital, aici sunt nişte diferenţe. Eu pot să vă spun o marjă un minim şi un maxim. Pacienta: O marjă da, da, da. Asistenta: De exemplu, am pentru implant între 2.600 poate ajunge până undeva la 3.900 de euro. Diferenţa o poate face locaţia, tipul implantului, sunt mai mulţi factori...

Preţuri pentru aceeaşi operaţie la privat şi la stat

Rinoplastie: 1.800/3.500 euro în privat şi 1.400/3.000 euro în spital

Implant mamar: 2.700/3.500 de euro în privat şi 2.000/3.000 euro în spital

Mastopexie (ridicare sâni): 2.000 de euro în privat şi 1.800 euro în spital

Abdominoplastie: 2.500/3.500 de euro în privat şi 2.200/3.000 euro în spital

Blefaroplastie: 1.500 de euro în privat şi 1.000 euro în spital

Aceste diferente de preţ se explică prin faptul că într-o clinică privată medicul plăteşte separat chiria sălii de operaţie, personalul clinicii, iar venitul său este impozabil.

Acuzaţiile aduse de procurori

Managerul spitalului, Vitalie Stan, şeful Secţei de Chirurgie Plastică, Nicolae Antohi, medicii Aurelia Isac, Florica Guşă, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costică Ghiţă Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vătămănescu şi Elena Cristina Isac, precum şi o angajată a unei clinici private au fost reţinuţi vineri, în dosarul operaţiilor estetice.

Vitalie Stan, Nicolae Antohi şi Elena Cristina Isac au fost arestaţi preventiv, duminică, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti. În cazul celorlalţi medici de la Spitalul de Arşi pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă, instanţa a decis cercetarea sub control judiciar.

Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit anchetatorilor, medicii vizaţi în dosarul operaţiilor estetice pretindeau mită sume cuprinse între 450 şi 3.400 de euro, în funcţie de tipul intervenţiei, banii fiind împărţiţi între membrii echipei operatorii, iar în cazul în care raportărilor acestora erau validate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti deconta aproape 5.000 de lei pe operaţie.

Procurorii susţin că pacienţii care doreau efectuarea unor operaţii estetice contactau suspecţii, medici angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, în baza unor anunţuri postate pe internet sau la recomandarea altor pacienţi care au efectuat operaţii similare.

Medicii ofereau consultaţii pacienţilor care doreau efectuarea unor operaţii estetice, atât în cadrul Spitalului cât şi în cadrul unor clinici private pe care aceştia le deţineau sau doar lucrau, au mai spus anchetatorii.

Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Procurorii bucureşteni au contestat, luni, decizia judecătorilor de a aresta doar trei din cei nouă medici de la Spitalul de Arşi din Capitală acuzaţi că făceau intervenţii estetice camuflate sub diagnostice false pe care apoi le decontau ilegal din bani publici. Duminică la prânz, instanţa Tribunalului Bucureşti a decis să elibereze mandate de arestare pentru trei dintre medici, restul fiind cercetaţi sub control judiciar.

Trei medici de la Spitalul de Arşi din Bucureşti au fost arestaţi preventiv şi alţi şase sunt cercetaţi sub control judiciar pentru că făceau ilegal operaţii estetice. În timp ce chirurgii încasau bani negri, intervenţiile camuflate sub diagnostice false erau decontate din bani publici.

Mai multe percheziţii au avut loc vineri în Bucureşti, fiind vizate mai multe cadre medicale de la Spitalul de Arşi. Anchetatorii au găsit aproape 250.000 de euro şi 80.000 de lei, bani despre care se bănuieşte că ar fi încasaţi de la pacienţii cărora le-ar fi făcut ilegal operaţii estetice. Activitatea spitalului este paralizată, fiind preluate doar urgenţele, după ce jumătate din medici au fost duşi la audieri.

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, în prima zi de campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, despre subiectele care ar trebui incluse de partide în cadrul dezbaterilor. De asemenea, el a făcut un apel la clasa politică, pe care a îndemnat-o să lucreze la o nouă lege a Sănătăţii.

Bilanţul reţinerilor în urma audierilor de vineri din dosarul operaţiilor estetice este de zece persoane - nouă medici, printre care şi managerul Spitalului de Arşi din Capitală, Vitalie Stan, dar şi o angajată a unei clinici private. Anchetatorii au cerut aparate de numărat bani în timpul percheziţiilor, după ce în birourile medicilor s-au găsit sume uriaşe. Ministrul Sănătăţii susţine că activitatea spitalului nu e deocamdată afectată.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri