Mafia Silicoanelor. Noi audieri la Parchetul Capitalei. 30 de pacienţi sunt urmăriţi penal pentru dare de mită
Potrivit unor surse din cadrul Parchetului Capitalei, mai mulţi pacienţi au fost citaţi pentru audieri, faţă de 30 dintre aceştia fiind deja luată măsura de urmărire penală. Audierile în acest caz vor continua şi săptămâna viitoare.
Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit anchetatorilor, medicii vizaţi în dosarul operaţiilor estetice pretindeau mită sume cuprinse între 450 şi 3.400 de euro, în funcţie de tipul intervenţiei, banii fiind împărţiţi între membrii echipei operatorii, iar în cazul în care raportărilor acestora erau validate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti deconta aproape 5.000 de lei pe operaţie.
Procurorii susţin că pacienţii care doreau efectuarea unor operaţii estetice contactau suspecţii, medici angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, în baza unor anunţuri postate pe internet sau la recomandarea altor pacienţi care au efectuat operaţii similare.
Medicii ofereau consultaţii pacienţilor care doreau efectuarea unor operaţii estetice, atât în cadrul Spitalului cât şi în cadrul unor clinici private pe care aceştia le deţineau sau doar lucrau, au mai spus anchetatorii.
Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.
Potrivit anchetatorilor, chirurgul Cristian Isac percepea o taxă de 150 de lei pentru consultaţii. De asemenea, „preţul” unei intervenţiei în spital era de de 1.400 de euro pentru rinoplastii, dacă pacientul obţine un bilet de trimitere şi între 2.500 de euro şi 2.800 de euro pentru implant mamar. Sumele de bani suplimentare pe care pacienţii trebuie să le dea erau de 150 de lei pentru tuburi în cazul rinoplastiei, 150 de lei pentru burtieră sau bustieră şi uneori 100 de lei pe care medicul îi dădea asistentelor.
În una dintre discuţiile medicului Isac cu o pacientă, reiese cu chirurgul îi spune pacientei să se prezinte la Spitalul de Arşi pentru a fi supusă unei rinoplastii.
Pacientă: Alo!
Medicul Cristina Isac: Alo, Pacientă?
Pacientă: Da, bună ziua, doamna dr.!
Medicul Cristina Isac: Pacientă mă scuzi că te deranjez, hai că te-am sunat eu că după aia nu ştiu dacă pot să mai vorbesc.
Pacientă: Nicio problemă.
Medicul Cristina Isac: A rămas pe mâine operaţia.
Pacientă: Da, da, da. Să-mi spuneţi doar la ce oră.
Medicul Cristina Isac: Mâine dimineaţă la 7 fără un sfert Pacientă. Deci te rog să nu întârzii! Deci 6:45
Pacientă: Nu întârzii.
Medicul Cristina Isac: Da?
Pacientă: Nu întârzii, chiar o să vin mai devreme.
Medicul Cristina Isac: Da, e mai devreme nu e nevoie dar la 7 fără un sfert e bine! Nemâncată, nebăută te duci în faţă la recepţie, pijama, papuci spui că ai venit la mine la internare. Fetele au o hârtie din partea mea, îţi fac internarea după care te schimbi în pijama, papucei, te iau pe secţie îţi iau analizele, te duc la radiografie şi după aceea ne întâlnim pe la 8 şi 5 când termin eu raportul de gardă şi mai mergem mai facem nişte poze şi mai discutăm un pic, da?
Pacientă: Aha, ok, ok. Am înţeles. Ă… bănuţii vi-i aduc tot mâine, într-un plic 1.400 de euro şi în lei.
Medicul Cristina Isac: 150 de lei, da aşa…mâine dimineaţă când ne vedem, când vorbim. […]
Într-o altă convorbire telefonică, medicul Isac îi spune unei paciente că un implant mamar o va costa între 2.500 şi 2.800 de euro. Mai mult, Isac îi spune acesteia că trebuie neapărat să mai sune pentru confirmare, cu câteva zile înainte, altfel programează pe altcineva în locul ei.
Pacientă: Alo! Bună Ziua!
Medicul Cristina Isac: Bună ziua!
Pacientă: Pacientă mă numesc. […]
Pacientă: În primul şi-n primul rând îmi doresc foarte mult să-mi fac implant cu silicon, aşa.
Medicul Cristina Isac: Aşa.[…]
Pacientă: Aşa şi la ce preţ este, la dvs. pe pagină nu scriu preţurile?
Medicul Cristina Isac: Da, nu la mine nu sunt scrise. A, păi iarăşi este foarte greu să vă spun un preţ exact, trebuie mai întâi să vă văd, trebuie să văd dacă aveţi nevoie şi de ridicare, depinde şi de implantul pe care-l folosim rotund, anatomic, şi de firmă. E greu să vă spun aşa, dacă vreţi pot să vă dau un preţ aproximativ.
Pacientă: Da, vă rog din suflet.
Medicul Cristina Isac: Deci, de exemplu cu implante rotunde MENTOR sau MATRIX, sunt cele pe care le folosesc eu şi care sunt cele mai bune este în jur de 2.500 euro, incluzând operaţie, anestezie, medicamente, spitalizare, analizele, toate controalele post operatorii şi implantele.
Pacientă: Şi ce mai vroiam să vă întreb. Am mai sunat undeva şi mi s-a spus că trebuie să-mi fac analizele de acasă, că… o întreagă nebunie.
Medicul Cristina Isac: Nu trebuie să le faceţi acasă, le facem la noi în spital, veniţi, vă văd, vă explic ce trebuie să faceţi, este greu să vă spun prin telefon.
Pacientă: Da.
Medicul Cristina Isac: Nu trebuie să le faceţi acasă, în orice caz, vi le iau eu.
Pacientă: Ştiu, şi ce vroiam să vă mai spun să nu vă mai reţin, că mă gândesc…
Medicul Cristina Isac: Nu, nu acum chiar pot să vorbesc că acum sunt pe drum. Înainte chiar nu puteam că făceam o grămadă de chestii dar acum pot, puteţi să mă ţineţi oricât.
Pacientă: Deci, eu îmi doresc neapărat, deci, nu ştiu în 3 săptămâni maxim, deci nu ştiu, vreau implant, deci musai, pentru că am o fetiţă de un an şi trei luni, şi…[...] Nu aţi putea să mă consultaţi astăzi şi nu ştiu, mâine să facem operaţia?
Medicul Cristina Isac: Mmmm. Am mai făcut aşa cu paciente care vin de afară şi care într-adevăr nu pot să vină de două ori, dar nu prea obişnuiesc. E cam riscant pentru că, nu ştiu, măcar să-mi trimiteţi nişte pe e-mail să văd cum arătaţi.
Pacientă: Daţi-mi o adresă de e-mail.
Medicul Cristina Isac: Să pot să-mi dau cu părerea măcar.
Pacientă: Vă rog.
Medicul Cristina Isac: Şi programare facem la telefon, ăăă, vă trec în agendă şi veniţi cu o zi-două înainte, pentru că ştiţi ce se întâmplă? Deci eu sunt foarte, foarte aglomerată, deci am foarte multe programări şi foarte multe operaţii, ăăă…, trebuie să fiu cu agenda în faţă.
Pacientă: Da, da, da.
Medicul Cristina Isac: O să vă rog să mă sunaţi diseară pe la 8 şi un sfert.
Pacientă: Da.
Medicul Cristina Isac: Ca să fiu cu agenda în faţă şi ca să ştiu cam când am putea să facem programarea pentru operaţie.
Pacientă: Da.
Medicul Cristina Isac: Dumneavoastră o să vă ţin locul, pentru că eu aşa fac sunt doctor cinstit, mă rog, ţin locul oamenilor pe care îi programez.
------
[...]Medicul Cristina Isac: Vedeţi că eu v-am zis 2.500 cu, deci… mărire simplă.
Pacientă: Da, da.
Medicul Cristina Isac: Da, dacă veniţi cu complicaţie aşa, o să fie cu ridicare, ceea ce s-ar putea să fie mai mult, adică vreo 2.800.
Pacientă: Păi vorbim când ne vedem.
Medicul Cristina Isac: Da, vorbim.
Pacientă: Până-n 3.000 de euro e OK?
Medicul Cristina Isac: Vreau să vă programez să vă ţin un loc, de aia ziceam şi nu ştiu dacă să pun pe 23 octombrie sau 13 noiembrie. Ziceţi-mi cum să fac?
Pacientă: Da, deci…
[…]Medicul Cristina Isac: Deci asta e într-o miercuri şi trebuie să vă văd la consultaţie măcar luni pe 21.
Pacientă: Deci luni pe 21 la consultaţie şi pe 23 operaţia.
[…]Medicul Cristina Isac: Da? Bine. Atunci vă pun aicea pe 23 octombrie la operaţie şi consultaţia pe 21, dar oricum am o mare rugăminte să mă mai sunaţi în jur de 5, 6 octombrie, 7 , ca să-mi confirmaţi, ca să vă ţin locul.
Pacientă: Da, păi vă sun, cum să nu.
Medicul Cristina Isac: Da? Dacă nu mă sunaţi, să ştiţi că pun pe altcineva.
Pacientă: Nu, vai, să nu puneţi, că vă sun. Doamne nu, în nici un caz.
Medicul Cristina Isac: Bine, atunci mă sunaţi în jur de 6 octombrie şi eu vă ţin locul pe 23. Da?
Managerul Spitalului de Arşi îşi uita şpaga în sala de operaţii
Potrivit anchetatorilor, şeful Spitalului de Arşi, Vitalie Stan (foto), arestat şi el în dosarul operaţiilor estetice, luabanii de la paciente înainte de intervenţii şi îi uita de multe ori în halatul lăsat în sala de operaţie.
Anchetatorii din dosar au interceptat o discuţie purtată de acesta cu un apropiat al său, conversaţia relevând că şeful unităţii medicale lua bani de la paciente înainte de operaţii.
Dr. Stan: Salut, salut!
Prieten: Salut! Ai făcut un obicei din a-ţi lăsa banii prin sala de operaţie.
Dr. Stan: Ce-am făcut?
Prieten: S-a mai întâmplat. Ţi-ai lăsat halatul cu un plic plin cu bani în el.
Dr. Stan: Ah, da’ nu eu, cred că pacienta mi l-a lăsat, în sală.
Prieten: Nu băi, halatul tău alb, de ăsta scrie doctor S. halatul alb care-l pui peste… bluza aia albă.
Dr. Stan: Asta mi-a băgat bani fără să-mi dau eu seama.
Prieten: (râde)…Aşa. Ce facem cu el? Punem o asistentă de sală să dea, dacă nu e mită, dacă e s-o aresteze pe ea şi după aia … (râde).
Dr. Stan: Halatul? Oriunde.
Prieten:Halatul ca halatul, da’ plicul, băi, acuma vorbim serios…
Dr. Stan: Ia-l tu şi mi-l dai.
Actele de la dosar mai arată că medicul Vitalie Stan cerea pentru un implant mamar simplu aproximativ 2.000 de euro, pentru mastopexie – ridicare, 1.700 de euro, iar pentru implant mamar cu mastopexie 2.500 de euro, precizându-se ca în această sumă intră „tot ce ţine de spital”. Nu conta moneda, reiese din stenograme.
Pacientă: Bun. Şi încă o problemă pe care să o discutăm. Banii cum doriţi, lei sau euro?
Dr. Stan: Nu am nici o problemă. Cum îi aveţi aşa-i aduceţi.
Pacientă: Bun. Şi încă o problemă dacă mă puteţi ajuta, ăăă… anestezistul cam…eu nu mai ştiu ce tarife şi vroiam să fiu pregătită.
Dr. Stan: Nu, în banii care i-am discutat intră şi anestezistul. Deci nu mai aveţi nimic de plătit în plus.
Pacientă: Sunteţi sigur? Nu trebuie nimic?
Dr. Stan: În banii ăia intră şi anestezistul şi tot.
Asistenta doctorului Antohi aranja totul
Şi doctorul Nicolae Antohi primea banii înainte de operaţii. Pentru acesta însă negocia asistenta de la clinica sa „Antohi Medical Center”.
Pacientă: Am vrut să vă pun nişte întrebări. Ce facem cu plata?
Asistenta: Da. Fiţi atentă, ăăă…ajutaţi-mă un pic că n-am agenda la îndemână. Când e operaţia?
Pacientă: Astăzi.
Asistenta: Astăzi. Înainte de a intra în operaţie, veţi merge în cabinetul doctorului Antohi ca să mai aveţi o discuţie cu dânsul.
Pacientă: Da, da.
Asistenta: Pentru că e normal, se fac fotografii, da? Deci o să vedeţi că vă cheamă la dânsul în cabinet. Şi acela ar fi un moment foarte potrivit.
Dintr-o altă discuţie reiese cum asistenta le îndruma pe paciente să se opereze la spitalul public.
Asistenta: Se poate opera şi în spital şi în domeniul privat. Deci depinde de ce preferinţe aveţi dvs. şi de cum staţi cu finanţele. (râde)
Pacienta: Vorbesc aşa de teoretic de preţuri sau mă rog, vorbesc aşa de principiu.. implantul mamar.. cât este...sau...
Asistenta: Da. Acuma..(neinteligibil).. şi cred că v-a spus că operează şi în domeniul privat.. (neinteligibil)... şi la noi în spital, aici sunt nişte diferenţe. Eu pot să vă spun o marjă un minim şi un maxim.
Pacienta: O marjă da, da, da.
Asistenta: De exemplu, am pentru implant între 2.600 poate ajunge până undeva la 3.900 de euro. Diferenţa o poate face locaţia, tipul implantului, sunt mai mulţi factori...
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Cristina Isac, unul dintre doctorii arestaţi în dosarul „Mafia Silicoanelor“ de la Spitalul de Arşi, şi-a sfătuit o pacientă să-şi facă implant mamar, chiar dacă specialistul ecograf a avertizat că acest lucru poate fi periculos deoarece pacienta prezenta noduli şi chisturi.
Procurorii bucureşteni au contestat, luni, decizia judecătorilor de a aresta doar trei din cei nouă medici de la Spitalul de Arşi din Capitală acuzaţi că făceau intervenţii estetice camuflate sub diagnostice false pe care apoi le decontau ilegal din bani publici. Duminică la prânz, instanţa Tribunalului Bucureşti a decis să elibereze mandate de arestare pentru trei dintre medici, restul fiind cercetaţi sub control judiciar.
Trei medici de la Spitalul de Arşi din Bucureşti au fost arestaţi preventiv şi alţi şase sunt cercetaţi sub control judiciar pentru că făceau ilegal operaţii estetice. În timp ce chirurgii încasau bani negri, intervenţiile camuflate sub diagnostice false erau decontate din bani publici.
Mai multe percheziţii au avut loc vineri în Bucureşti, fiind vizate mai multe cadre medicale de la Spitalul de Arşi. Anchetatorii au găsit aproape 250.000 de euro şi 80.000 de lei, bani despre care se bănuieşte că ar fi încasaţi de la pacienţii cărora le-ar fi făcut ilegal operaţii estetice. Activitatea spitalului este paralizată, fiind preluate doar urgenţele, după ce jumătate din medici au fost duşi la audieri.
Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, în prima zi de campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, despre subiectele care ar trebui incluse de partide în cadrul dezbaterilor. De asemenea, el a făcut un apel la clasa politică, pe care a îndemnat-o să lucreze la o nouă lege a Sănătăţii.
Bilanţul reţinerilor în urma audierilor de vineri din dosarul operaţiilor estetice este de zece persoane - nouă medici, printre care şi managerul Spitalului de Arşi din Capitală, Vitalie Stan, dar şi o angajată a unei clinici private. Anchetatorii au cerut aparate de numărat bani în timpul percheziţiilor, după ce în birourile medicilor s-au găsit sume uriaşe. Ministrul Sănătăţii susţine că activitatea spitalului nu e deocamdată afectată.
Sursa: adevarul.ro