Mafia PSD/Dăncilă i-a prelungit, la excepțional, fratelui țiitoarei lui Dragnea, mandatul de la Bruxelles. Ce rude și protejate ale mahărilor PSD au mai primit dispense.
Mafia PSD/Dăncilă i-a prelungit, la excepțional, fratelui țiitoarei lui Dragnea, mandatul de la Bruxelles. Ce rude și protejate ale mahărilor PSD au mai primit dispense. Mai mulți miniștri și lideri PSD și-au trimis la Bruxelles apropiați și rude în posturi bine plătite, iar ministerele pe care le conduc au cerut prelungirea mandatelor lor pe baza unor presupuse merite ”excepționale”. Printre cei favorizați se numără apropiații lui Liviu Dragnea, Rovana Plumb, Petre Daea, Achim Irimescu sau Ilie Sârbu, potrivit surselor G4Media.ro .
Astfel, ministerele conduse de liderii PSD au propun detașarea rudelor și loialilor la reprezentanța României din Bruxelles, iar ulterior aceleași ministere au propus și prelungirea mandatelor.
Inclusiv „cumnatul” lui Liviu Dragnea lucrează la instituția plătită din bani publici, fiind trimis acolo de Ministerul pentru IMM-uri.
Apropiații și rudele acestora au primit de la ministerele PSD încă un mandat, până în 2022/2023 la Bruxelles.
Lista oamenilor ținuți în brațe de liderii PSD
Larissa Alina Buru a primit încă un mandat până în septembrie 2023. Ea este de 11 ani la Bruxelles. Larissa Buru este pupila lui Ilie Sârbu, fost ministru a Agriculturii.
Răzvan Gabriel Aprodu. Este fiul secretarului general din Ministerul Agriculturii, Ilie Constantin Aprodu. El a primit încă un mandat până în 2022 și se află la al doilea mandat. El este ținut în brațe de Petre Daea, pentru că Aprodu este nașul de cununie al cel puțin unei fete a ministrului în funcție al Agriculturii.
Iulia Delia Cohen este de opt ani la Bruxelles și a mai primit un mandat. Aceasta ar fi, conform surselor citate, o apropiată a lui Achim Irimescu. Prin delegarea acesteia de mai bine de opt ani se ține blocat un post de director de tot opt ani la ANSVSA. Aceasta a semnat controversatul contract cu IQM prin care Curtea de Conturi a descoperit un prejudiciu de peste 200 de milioane de lei la instituția publică veterinară prin faptul că IQM nu a crotaliat animalele, acțiune pentru care era plătită generos.
Ioana Cîrciu a mai primit un mandat până în iulie 2023. Ea este rudă prin alianță cu Rovana Plumb, europarlamentar și propunerea PSD pentru postul de comisar european care îi revine României.
Și „cumnatul” lui Dragnea e la Reprezentanță
Iulian Tănase se ocupă la Reprezentanţă de „Relaţii Comerciale Externe“, după cum a relatat Adevărul la începutul anului. Iulian Tănase este fratele Irinei Tănase, țiitoarea lui Liviu Dragnea. Potrivit Adevărul, Iulian Tănase a fost trimis la Bruxelles în urmă cu cinci ani, când relaţia dintre sora sa şi liderul PSD era la început. A rămas acolo la propunerea Ministerului pentru IMM-uri, condus de Radu Oprea, a relatat Adevărul.
Faptul că foarte mulți consilieri au fost trimiși acasă, în România, și doar o parte au fost reținuți este explicat de Mihaela Pop, purtătorul de cuvânt al Reprezentanței de la Bruxelles prin faptul că perioada în care România a deținut președinția Consiliului Europei s-a terminat.
”Pe durata președintiei române a Consiliului Uniunii Europene, prin H.G. 16 din 2017 a fost instituită o schemă suplimentară de personal în cadrul Reprezentanței Permanente, cu caracter temporar, care își încetează valabilitatea la 31 august 2019. După finalizarea președinției române a Consiliului Uniunii Europene, schema de personal a Reprezentanței Permanente revine la structura inițiala prevăzută tot prin H.G. 16 din 2017”, ne-a explicat aceasta.
În ceea ce privește prelungirea sau nu a mandatelor unor consilieri cu legături printre miniștri, Mihaela Pop a mai punctat că responsabilitatea revine ministerelor și instituțiilor publice din țară care i-au delegat la Bruxelles. ”În revenirea la aceasta schema, deciziile privind încheierea sau prelungirea mandatelor experților detașati se iau exclusiv de către instituțiile trimițătoare”.
Două sunt motivele pentru care pilelele de șefi se înghesuie să lucreze la Reprezentanța României. Prima ține de salariu, care pleacă de la minimum 2.500 de euro net plus toate cheltuielile acoperite. Al doilea motiv este că pot ajunge la Bruxelles pentru delegări sau numiri din partea unor minister, nu sunt nevoiți să susțină vreun concurs.
Petre Daea refuză să mai comunice pe orice subiect care nu este unul despre realizările ministerului.
”Asa cum mentionam, prelungirea sau incetarea mandatelor expertilor detasati pe langa Reprezentanta Permanenta este realizata exclusiv in baza solicitarii adresate MAE de catre conducerea institutiilor trimitatoare. Pentru detalii, va rugam sa va adresati institutiilor din care provin acesti experti”, ne-a mai explicat Mihaela Pop, purtătorul de cuvânt al Reprezentanței Permanente a României la Bruxelles.
”Ministerul de Externe nu are prea mare implicare în aceste numiri, în cea mai bună situație, ministerul nostru este înștiințat de numirile de la Reprezentanță și cam atât. Avem cea mai mică influență în acest lanț de numiri”, ne-a explicat un oficial de la Externe.