Mafia PSD. Omul lui Sebastian Ghiță, numit șef peste fondurile europene pentru IMM-uri în ministerul Rovanei Plumb
Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, l-a numit recent pe Ciprian Ghioc în funcția de direct general al Directoratului General Programul European Competitivitate din cadrul Ministerului de Finanțe și gestionează fonduri europene de 1,3 miliarde de euro. El a fost directorul uneia dintre firmele fostului deputat Sebastian Ghiță și a fost implicat în scandaluri și dosare penale vizând acordarea ilegală sau preferențială de fonduri europene, unele către firmele fostului său angajator sau ale apropiaților acestuia, dezvăluie G4Media.ro .
Ministerul Fondurilor Europene nu a răspuns până la ora publicării acestui articol solicitărilor G4Media.ro referitoare la procedura și criteriile care au stat la baza numirii lui Ghioc în funcție.
Cine e Ciprian Ghioc. Conform CV-ului publicat pe Linkedin, Ghioc are licențe în Cibernetică, Statistică și Informatică economică, dar și în Relații Economice Internaționale. Are un master în engleză obținut tot la Academia de Studii Economice pentru Managementul Proiectelor Internaționale și mai multe cursuri post-universitare absolvite. Din 2016, este doctorand tot la ASE.
Parcursul profesional. După ce a început cariera ca merceolog, a ajuns la firma Avitech, cunoscută ca având parteneriat off-shore și apoi la firma lui Sebastian Ghiță, Asesoft Smart SRL.
În 2009 îl găsim la Agenția Națională de Protecția Mediului, mai întâi consilier și apoi, după cinci luni, director general adjunct cu rang de secretar de stat.
În 2012 a fost numit de Victor Ponta șeful Autorității de Management al POS Mediu unde a stat până în 2015. Din 2015, cu o pauza de trei luni a fost în Ministerul Finanțelor Publice unde a ocupat diverse funcții, ultima cea de director al Direcției Economice. A ajuns în Ministerul Finanțelor Publice adus de Eugen Teodorovici, iar în perioada în care a fost la Ministerul Fondurilor Europene, l-a însoțit pe același Eugen Teodorovici în calitate de consilier.
Dosarele și scandalurile în care a fost implicat. 20 de milioane de euro ar fi ajuns la firma fostului său angajator, Sebastian Ghiță, în 2009, la puțină vreme după ce a fost numit adjunct la Agenția Națională de Protecția Mediului. Licitația era pentru un program integrat de mediu, iar la ea ar fi participat trei firme : consorţiul Asesoft International, TeamNet Internaţional şi Star Storage – unde Ciprian Ghioc a fost unul dintre directori, asocierea Siveco România-Romair-Adasa Sistemas, iar a treia ofertă a venit de la Ness România. În momentul demarării licitaţiei, şefa lui Ciprian Ghioc era Elena Udrea, care era şi ministru-interimar la Mediu.
În noiembrie 2010, licitaţia e câştigată de consorţiul Asesoft International, TeamNet Internaţional şi Star Storage. Licitația a fost contestata fără succes de ceilalți competitor. La momentul apariției dezvăluirilor făcute de Riseproject.ro, Sebastian Ghiță a refuzat să comenteze.
Numele lui Ciprian Ghioc a apărut și în dosarul Hidro Prahova în care sunt cercetați foștii deputați Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, dar și fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fostul cumnat al fostului premier Victor Ponta, Iulian Herțanu. În februarie 2015, Iulian Herțanu era arestat preventiv pentru că ar fi fraudat fonduri europene destinate lucrărilor de canalizare din localitatea Comarnic,. În acest dosar, Instanța Supremă a respins cererea DNA de arestare în lipsă a lui Sebastian Ghiță.
Numele lui Ciprian Ghioc a apărut în dosar ca fiind cel care, prin funcția pe care o avea la Ministerul Mediului,ar fi intervenit pentru prelungirea termenului de realizare a lucrărilor efectuate de SC Grossmass Engineerind Group SRL, firma lui Iulian Herțanu, care se afla în întârziere. Ciprian Ghioc nu a avut calitatea de învinuit în acest dosar.
În 2016, ministrul Fondurilor Europene din Guvernul Cioloș, Cristian Ghinea anunța că a sesizat DNA cu privire la modul în care Ministerul Mediului a acordat un contract de aproximativ 38 de milioane de euro. Din consorțiul câștigător făcea parte și Expert One Research, una dintre societățile controlate de Sebastian Ghiță.
„Suspiciunea noastră legitimă este că s-a creat un contract doar pentru ca o firmă să ia acest proiect, ceea ce nu este deloc în regulă. Asta e ce putem dovedi noi pe traseul actelor, mai departe dacă a fost cu intenţie sau nu, e treaba organelor de drept penal”, declara la acel moment Cristian Ghinea.
Expert One Research SRL era una dintre firmele pe care DNA Ploiești pusese sechestru asigurator ca fiind parte din rețeaua lui Sebastian Ghiță. Oifical, avea acționariat firme din Cipru și Belize. Ele, descoperiseră ziariștii Riseproject, ar fi fost controlate de un fost coleg și apropiat al lui Ghiță, Bogdan Padiu.
Cristian Ghinea spunea că softul fusese recepționat fără să fie testat, iar responsabilitatea ar fi aparținut lui Ciprian Ghioc numit șef al Autorității de Management al POS Mediu cu două săptămâni înainte de semnarea contractului de Victor Ponta.
Programul European Competitivitate, cel pe care îl conduce Ciprian Ghioc în prezent, este un program European care are alocate fonduri, pentru România, de 1,3 miliarde de euro destinate IMM-urilor.
Sebastian Ghiță este cercetat sau judecat în cinci dosare. Într-unul a fost achitat de Instanta Suprema. A fugit din țara pe 19 Decembrie 2016, cu o zi înainte ca instanța sa emită un mandat de arestare pe numele sau. Ultima oară fusese localizat în Belgrad. O data cu achitarea, Sebastian Ghiță a scăpat de unul din cele doua mandate de arestare.