Mafia fierului vechi oprită de Traian Berbeceanu în anii 2000 a primit sentința. Zeci de arestați, un singur condamnat

Mafia fierului vechi oprită de Traian Berbeceanu în anii 2000 a primit sentința. Zeci de arestați, un singur condamnat

Mafia fierului vechi din Hunedoara anilor 2000 a primit sentința. Anchetele conduse de fostul polițist Traian Berbeceanu au dus atunci la arestarea a zeci de oameni, implicați în infracțiuni de crimă organizată.

Traian Berbeceanu, numit Polițistul Anului 2007, după anchetarea mafiei fierului vechi. ADEVĂRUL

Traian Berbeceanu, numit Polițistul Anului 2007, după anchetarea mafiei fierului vechi. ADEVĂRUL

În anii 2000, Hunedoara devenise un fel de „vest sălbatic”, în care grupările infracționale ocupate în special cu jefuirea marilor secții dezafectate atunci sau în activitate ale combinatului siderurgic, impuneau legea străzii.

Una dintre cele mai violente rețele infracționale, acuzată de pagube de zeci de milioane de lei, a fost destructurată de polițiștii coordonați la acea vreme de Traian Berbeceanu. Zeci de oameni au fost arestați în 2006 pentru infracțiuni grave, însă dosarul a fost strămutat de la Hunedoara la Tribunalul Bistrița Năsăud, astfel că judecarea cauzei a fost mult îngreunată.

Procesul grupărilor interlope acuzate că au devalizat combinatul siderurgic din Hunedoara a început în 2007, la un an după ce „mafia fierului vechi” a fost destructurată în urma acțiunilor coordonate de Traian Berbeceanu, atunci şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, şi la care a participat Laura Codruţa Kövesi, la acea vreme procuror şef delegat de la Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Sibiu.

În 2007, 49 de oameni au fost trimiși în judecată în acest dosar, însă în perioada care a trecut de la comiterea faptelor de care au fost acuzați, infracțiunile s-au prescris. În cazul unora dintre infracțiuni, a intervenit prescrierea încă din 2012, însă în cazul celei pe care s-a bazat dosarul „constituirea de grup infracțional organizat”, prescrierea faptelor s-a împlinit în 2022.

După aproape două decenii de la comiterea faptelor, Tribunalul Bistrița Năsăud a pronunțat sentința în dosarul „Hidra” al grupărilor infracționale acuzate că au devalizat combinatul siderurgic din Hunedoara la începutul anilor 2000.

Endre, singurul condamnat în dosarul mafiei fierului vechi

Prin sentința din 11 octombrie publicată de Tribunalul Bistrița Năsăud, singurul condamnat în dosarul „Hidra” a rămas Raita Andrei Gheorghe (zis și Endre), considerat cap al uneia dintre grupările infracționale care a devalizat combinatul - în prezent dat în urmărire internațională, pentru infracțiuni la regimul circulației. Raita are de executat doi ani, două luni și un rest de 777 de zile de închisoare după ce a fost condamnat pentru conducerea unei mașini, având un permis auto fals.

În 2018, Tribunalul Bistrița Năsăud l-a condamnat pe Endre în dosarul Hidra la 14 ani de închisoare, pentru infracţiuni de constituirea de grup infracţional organizat, tentativă de omor, tâlhărie, deţinere de droguri de mare risc, ultraj, furt calificat.

Un an mai târziu, la apel, Curtea de Apel Cluj - Napoca a decis rejudecarea cauzei, iar procesul a fost reluat de la Tribunalul Bistrița – Năsăud. Procesul reînceput în 2019, a fost încheiat, pe fond, cu soluția dată în 11 octombrie 2024.

Endre nu a mai putut fi condamnat pentru constituirea grupului infracțional, însă a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru tentativă de omor, faptă comisă în februarie 2006.

Atunci, însoțit de unul dintre „locotenenții” săi, a intrat peste un agent de pază care se află într-o baracă în combinatul din Hunedoara și l-a lovit cu ranga, de mai multe ori, în zona capului, până când victima a ajuns în stare de comă. După luni petrecute în spital, victima nu a mai putut fi convinsă, în ciuda presiunilor exercitate atât de colegii săi cât și de inculpat, să își retragă plângerea.

Andrei Raita. Sursa: Poliția Română

Andrei Raita. Sursa: Poliția Română

Raita nu a recunoscut și nu recunoaște nici în prezent comiterea infracțiunii”, se arată în dosar, iar cei care au fost martorii agresiunii au încercat și ei să îl protejeze pe acesta.

Înter timp, însă, agresorul stat închisoare, pentru alte infracțiuni, astfel că sentința îl va afecta mai puțin.

„Instanța arată că pedeapsa a fost executată în perioada 14 septembrie 2005-22 noiembrie 2005, 14 septembrie 2006 -10 noiembrie 2006, 30 martie 2007- 25 mai 2007 și 30 noiembrie 2008 -2 noiembrie 2015, dată la care a fost liberat condiționat cu un rest de 757 zile închisoare. De asemenea, constată executată și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pentru o perioadă de trei ani”, se arată în decizia instanței.

În același dosar, ceilalți inculpați nu au mai primit pedepse cu închisoarea, după ce a intervenit prescrierea faptelor comise la mijlocul anilor 2000.

Potrivit soluției dată de magistrați în 11 octombrie, chiar dacă au scăpat de pedeapsa închisorii, unii dintre inculpați vor avea de achitat despăgubiri către combinatul Aarcelor Mital, în valoare totală de peste zece milioane de lei și daune căter statul român estimate la ăeste 1,5 milioane de lei.

Cea mai mare sumă este de 9,2 milioane lei, datorată de administratorul unui centru de fier vechi, pentru cele peste 20.000 de tone de fier furate și aduse la firma sa. Însă nu numai fierul vechi a fost furat din combinat. Hoții au furat zeci de tone de scoarță metalică, dar și tone de aluminiu, plumb, cupru, ferosiliciu și feromolibden, piese de utilaje și motoare.

De asemenea, în urma anchetei, autoritățile au confiscat mai multe bunuri și sume de bani obținute de membri grupărilor infracționale, arme albe, mașini și chiar o autobasculantă, care nu le-au mai fost restituite inculpaților.

„Sentința poate fi contestată cu apel în 10 zile de la comunicare”, a informat Tribunalul Bistrița Năsăud.

Combinatul, jefuit ani în șir de grupările de hoți

Combinatul siderurgic al Hunedoarei s-a transformat în ultimele trei decenii într-o fantomă a colosului industrial din comunism, iar la distrugerea lui au contribuit nu doar problemele economice cu care s-a confruntat România, dar şi nenumăratele grupări de hoţi care l-au devalizat.

Încă de la începutul anilor ´90, autorităţile atrăgeau atenţia asupra fenomenului scăpat de sub control al furturilor din combinat, care contribuiau la distrugerea lui. În următorii ani, furturile au luat amploare, violențele stradale au crescut, iar autoritățile s-au arătat tot mai neputincioase în fața lor. Mai târziu, localnici urmau să afle că unii dintre polițiști i-au sprijinit pe interlopi ori au închis ochii în fața infracțiunilor acestora.

La începutul anilor 2000, Hunedoara trecea prin cea mai tulburătoare perioadă din istoria sa modernă. Peste 5.000 de oameni au fost disponibilizați din combinat, în tranziția colosului industrial de la stat la compania privată Arcelor Mittal, începeau demolările vechilor uzine, iar bandele de hoți făceau ravagii pe platforma industrială. Problemele sociale și violența grupărilor interlope dominau atmosfera din comunitatea Hunedoarei.

Ancheta „mafiei fierului vechi” i-a adus fostului șef al BCCO Alba Traian Berbeceanu, în prezent administrator public al Devei, titlul de „polițist al anului 2007 în România”.

Potrivit rechizitoriului dosarului din 2007, peste 40 de hunedoreni, bande de hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţii lor, precum şi angajaţi ai unor firme de pază au produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală şi pagube de alte câteva milioane de lei prin furturi. Materialele furate erau vândute centrelor de colectare din Hunedoara, în număr de circa 40, la acea vreme.

Rețeaua infracțională a fost destructurată în vara anului 2006, în urma unor acțiuni în forță ale autorităților judiciare. Peste 50 de hunedoreni au fost reținuți atunci, iar cei mai mulți dintre ei dintre ei au fost trimiși în arest, pentru câteva luni.

Anchetatorii au susţinut că zeci de indivizi din Hunedoara au făcut parte din grupările infracţionale extrem de periculoase, care activau în Hunedoara la începutul anilor 2000.

„Grupul infracţional organizat a fost constituit în scopul comiterii de infracţiuni grave, în principal pentru a sustrage materiale feroase şi neferoase din incinta SC Mittal Steel SA Hunedoara şi pentru a obţine astfel profituri ilicite foarte mari prin valorificarea bunurilor furate la diferite centre de colectare sau de la persoane particulare care desfăşurau activităţi de colectare ilegale. În cea mai mare parte, atât fierul cât şi aliajele şi materialele neferoase sustrase erau revândute combinatul siderurgic, realizându-se astfel un circuit aparent legal, cu prejudicii foarte mari aduse societăţii sus-menţionate”, informau anchetatorii.

Grupările infracționale, conduse mai târziu de Andrei Raita și și Gheorghe Ioniță, cunoscut și ca Ghiță Francezu, s-au dezvoltat în societate şi prin penetrarea autorităţilor şi instituţiilor statului, care au devenit la acea vreme incapabile să controleze fenomenul.

„Unii dintre membrii situaţi la niveluri ierarhice superioare sunt persoane care cu cinci ani în urmă lucrau ca paznici la combinat sau care sustrăgeau fier cu căruţul, însă au ajuns să dispună de zeci şi sute de mii de euro, precum şi de averi nejustificate de vreun câştig licit (imobile impunătoare, autoturisme de lux etc)”, se arăta în dosar.

După arestările din anul 2006, grupările violente au fost descurajate treptat să acționeze în Hunedoara, iar în prezent fenomenul infracțional este mult redus față de „epoca fierului vechi”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Amanții Reginei României și scandalurile care au zguduit țara

2 Șeful spionajului german, semnal de alarmă fără precedent despre Rusia

3 Coreea de Nord și-a trimis armata să arunce în aer drumurile de graniță care duc spre Sud

4 „Am pierdut 165.000 de lire într-o oră” / Revolut, compania din domeniul bancar cu cele mai multe plângeri de fraudă din Marea Britanie

5 Secretul chinezilor pentru o viață lungă și sănătoasă: câtă cafea consumă pe zi pentru a se ține departe de diabet și AVC