Mafia CCR/PSD/Lista proceselor care se rejudecă de la zero sau au fost suspendate ca urmare a deciziei CCR privind lipsa completurilor specializate pe corupţie
Decizia CCR privind lipsa completurilor de fond de trei judecători specializate pe corupţie de la Înalta Curte produce deja efecte. Unele procese se rejudecă de la zero, altele au fost suspendate ca urmare a sesizării Curţii de justiţie a UE (CJUE), în funcţie de magistraţii din completuri.
Unii dintre judecători, precum vicepreşedintele ÎCCJ, Iulian Dragomir, sunt de părere că decizia CCR trebuie pusă imediat în aplicare, au anulat sentinţele de condamnare şi au dispus rejudecarea proceselor de la zero.
Alţi judecători, precum fostul vicepreşedinte al ÎCCJ, Ionuţ Matei, consideră că se impune chestionarea CJUE dacă trebuie să aplice decizia CCR întrucât sunt afectate interesele financiare ale Uniunii Europene. În acest caz, procesele au fost suspendate până când se pronunţă CJUE.
G4Media.ro prezintă mai jos lista proceselor care se rejudecă şi a celor care au fost suspendate ca urmare a deciziei CCR.
Procesele care se rejudecă de la zero
Viorel Hrebenciuc
Fostul sforar al PSD a primit o condamnare de 2 ani cu executare în primă instanţă pentru trafic de influenţă în dosarul retrocedărilor de păduri. DNA a declarat apel, însă calea de atac a fost retrasă de şeful Secţiei Speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, Gheorghe Stan zis Geani, actual judecător la CCR. SIIJ avea competenţă pentru că în dosar era implicat şi un magistrat. Prin retragerea apelului, sentinţa de achitare a fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi a celorlalţi inculpaţi a rămas definitivă. Procesul a continuat doar în cazul lui Viorel Hrebenciuc, întrucât şi el a declarat apel. Acum, completul de 5 judecători care judeca apelul lui Hrebenciuc a decis rejudecarea procesului de la zero, întrucât fostul deputat PSD a fost condamnat la fond de un complet de 3 judecători nespecializat pe corupţie.
Un alt proces care se rejudecă este cel al fostului deputat PSD Sebastian Ghiţă şi al fostului primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu. Cei doi au fost achitaţi la fond, însă acum completul de apel a decis că sentinţa de achitare trebuie anulată pentru că a fost dată de un complet nespecializat în judecarea dosarelor de corupţie. Procesul se va rejudeca de la zero, de această dată de către un complet specializat pe corupţie.
Un alt dosar care se rejudecă este cel al fostului deputat liberal, Mircea Roşca. La fond, el fusese condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă.
Şi procesele fostului ministru PSD, Dan Şova, al omului de afaceri Horia Simu şi al fostului şef al Fiscului, Şerban Pop, se rejudecă de la zero. Cei trei au beneficiat şi de decizia CCR privind nelegala compunere a completurilor de apel de cinci judecători. Sentinţele definitive de condamnare au fost anulate, ei au fost eliberaţi din puşcărie, iar apelurile se rejudecau.
Prin urmare, au scăpat de condamnarea definitivă din apel ca urmare a deciziei CCR privind completurile de cinci judecători şi, acum, au scăpat şi de condamnarea de la fond ca urmare a deciziei CCR privind completurile de trei judecători. Şova avea 3 ani cu executare, Simu, 4 ani, iar Pop, 5 ani de detenţie.
Procesele care au fost suspendate ca urmare a sesizării CJUE
Victor Ponta. Fostul premier a fost achitat la fond, iar acum la apel, completul a decis să întrebe CJUE dacă să aplice decizia CCR privind lipsa completurilor specializate pe corupţie.
Şi procesul fostului primar şi ministru Darius Vâlcov a fost suspendat. La fond, el a primit 8 ani cu executare pentru corupţie.
Un alt proces suspendat este cel al fostului comisar de poliţie Traian Berbeceanu şi al procurorilor DIICOT care i-ar fi fabricat dosarul. La fond, Berbeceanu a fost achitat, iar procurorii au fost condamnaţi.
Fostul ministru PSD Constantin Niţă era în penitenciar după ce fusese condamnat definitiv la 4 ani de detenţie pentru corupţie. Decizia CCR privind nelegala constituire a completurilor de cinci judecători i-a anulat sentinţa definitivă şi l-a scos din penitenciar, iar decizia CCR privind completurile de trei judecători i-a adus o suspendare a procesului.
Elena Udrea a fost eliberată din penitenciarul din Costa Rica ca urmare a deciziei CCR privind completurile de 5 judecători. Magistraţii – care analizează contestaţia în anulare prin care Udrea încearcă să scape de verdictul definitiv – au sesizat CJUE şi au întrebat dacă să aplice decizia CCR privind completurile de 5 judecători, în condiţiile în care fostul ministru este acuzat că a furat bani europeni şi, prin urmare, interesele financiare al UE ar fi afectate. Udrea, în schimb, vrea să îi fie anulată şi sentinţa de condamnare de la fond ca urmare a deciziei CCR privind completurile de 3 judecători.