MAE: Un cetăţean român, identificat printre persoanele decedate în accidentul feroviar din Grecia
Un cetăţean român a fost identificat printre persoanele decedate în urma accidentului feroviar care a avut loc în Grecia, în localitatea Tempe, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe. 57 de morți este ultimul bilanț al tragediei din statul elen.
Imagine de la fața tragediei feroviare FOTO Profimedia
Potrivit sursei citate, autorităţile elene competente au notificat Consulatul General al României la Salonic că un cetăţean român a fost identificat printre persoanele decedate în urma accidentului feroviar din noaptea de 28 februarie spre 1 martie a.c.
În acest context, reprezentantul oficiului consular român a informat de urgenţă familia persoanei decedate, cu care se afla deja în contact direct, ca urmare a semnalării dispariţiei persoanei în cauză, fiind puse la dispoziţie informaţii cu privire la procedura de eliberare a certificatului de deces românesc şi a celorlalte documente necesare repatrierii trupului neînsufleţit în România. Repatrierea trupului neînsufleţit se va realiza după finalizarea, de către autorităţile elene, a tuturor procedurilor specifice în astfel de situaţii deosebite, se arată într-un comunicat transmis de MAE.
Consulatul General al României la Salonic continuă dialogul cu autorităţile locale şi cu familia cetăţeanului român şi va asigura asistenţa şi protecţia consulară necesare, conform competenţelor legale.
Potrivit unui comunicat al MAE din 2 martie, Consulatul General al României la Salonic a fost notificat, prin intermediul telefonului de urgenţă, de către o persoană din comunitatea românească din Republica Elenă, cu privire la posibila dispariţie a unui cetăţean român, despre care se presupunea că ar fi una dintre victimele accidentului feroviar produs în localitatea Tempe.
Cine este românul mort în accidentul din Grecia
Românul în vârstă de 34 de ani a fost dat dispărut de familie după tragedia feroviară. Ionuț se dusese la Atena să dea examen auto şi avea bilet de întoarcere la Salonic în trenul morţii. Familia nu ştia nimic de soarta lui şi a postat, disperată, pe un grup de Facebook al românilor din Elada: „L-a văzut cineva pe acest copil, după accidentul de tren? Vă rog din tot sufletul meu, dacă știți ceva sau l-aţi văzut, să-mi scrieți", se arată în mesajul postat pe Facebook.
Ionuţ Culea se afla în vagonul restaurant, care a luat foc şi din care puţini pasageri au scăpat. Era stabilit în Grecia de patru ani și lucra la Salonic.
Nereguli care au dus la tragedia feroviară
Potrivit ultimului bilanț, 57 de călători au murit în urma unei coliziuni frontale ce a avut loc între două trenuri, în Tempe (estul Greciei, între Atena și Salonic) în noaptea de marți spre miercuri.
Tragedia nu l-a luat deloc prin suprindere pe liderul unui sindicat al transportatorilor, care a vorbit despre problemele vechi de peste un deceniu. Apostolos Kavvadas, lider de sindicat în transporturi, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat Observator News despre problemele grave cu care se confruntă sistemul feroviar al Republicii Elene.
Sindicalistul a tras un grav semnal de alarmă, dezvăluind că nu există semafoare. Astfel, o mică eroare umană poate duce la astfel de accidente , de mari proporții.
„Imaginaţi-vă că nu există semafoare. Nu ştiu dacă aveţi aceeaşi problemă în România, nu cred. Asta a fost o greşeală fatală a şefului de gară pentru că nu a întors o cheie care era responsabilă de direcţia trenurilor. Asta a fost problema. Era nou la acest loc de muncă, chiar dacă are 60 de ani. Principala problemă în acest caz este că suntem în 2023 şi nu a existat un sistem simplu, automatic de stop la greşeala umană.”, a declarat Apostolos Kavvadas.
El a continuat, subliniind că nu există niciun sistem de back-up care să poată repara o greșeală umană. De asemenea, a făcut legătura cu criza economică de care sistemul feroviar grecesc a fost grav afectat și măsurile luate pentru reducerea cheltuielilor.
„Toată lumea a aruncat vina pe el, că a făcut acea greşeală fatală, dar ar trebui să vedem în spatele acestui lucru, nu a existat un sistem de backup. (...) Din cauza recesiunii şi crizei economice şi datoriile în care Grecia a fost şi toate astea, noi am tăiat cheltuielile din transportul public şi din alte lucruri publice, în ideea să ne descurcăm bine financiar. Asta este principala problemă. Şi vedem acum consecinţele şi rezultatele.”, a continuat șeful de sindicat.
Sursa: adevarul.ro