MAE salută scoaterea României de pe Lista de Supraveghere asociată Raportului Special al Reprezentantului SUA pentru Comerţ

MAE salută scoaterea României de pe Lista de Supraveghere asociată Raportului Special al Reprezentantului SUA pentru Comerţ

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută publicarea, miercuri, a Raportului Special 301 al Reprezentantului SUA pentru Comerţ (US Trade Representative) şi anunţarea concomitentă a scoaterii României de pe Lista de Supraveghere a Raportului , document anual care se referă la situaţia protejării şi aplicării drepturilor de proprietate intelectuală de către partenerii comerciali ai SUA.

Raportul special 301 din acest an evidenţiază progresele semnificative realizate de România în ultima perioadă în privinţa protejării drepturilor de proprietate intelectuală. Printre măsurile prezentate în raport pentru justificarea scoaterii României de pe lista sus-menţionată se numără desemnarea în premieră a unui coordonator naţional în materie de proprietate intelectuală, crearea unui nou departament în cadrul Poliţiei pentru combaterea pirateriei online, alocarea de personal suplimentar pentru anchetarea cazurilor vizând încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi reluarea coordonării grupului de lucru dedicat acestei tematici de către Procuratura Generală, arată MAE.

Progresele înregistrate de ţara noastră şi remarcate în Raportul special 301 au fost posibile datorită unei serii de acţiuni concertate ale Guvernului României, ale instituţiilor şi partenerilor cu atribuţii în domeniu, cu implicarea activă a Ministerului Afacerilor Externe, precizează sursa citată.

În cursul anului 2021, prim-ministrul României a aprobat un plan de acţiune în domeniul proprietăţii intelectuale, iar la 25 ianuarie 2022, prin decizie a premierului Nicolae Ciucă, Valentin-Sorin Costreie, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, a fost desemnat coordonator naţional în domeniul proprietăţii intelectuale.

***

Raportul 301 este rezultatul unei evaluări anuale efectuate de Oficiul Reprezentantului SUA pentru Comerţ/USTR, în baza Legii Comerţului din 1974, cu modificările sale ulterioare (Trade Act, 19 U.S.C. 2242), privind situaţia protejării şi aplicării drepturilor de proprietate intelectuală de către partenerii comerciali ai SUA.

În anul 2022 a fost analizată situaţia a peste 100 de state, parteneri comerciali ai SUA, dintre care 27 au fost plasate pe listele de supraveghere.

Raportul clasează partenerii comerciali ai SUA în două tipuri de liste: Watch List şi Priority Watch List. Includerea statelor pe listele respective indică probleme specifice existente la nivelul acestora cu privire la protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, implementarea legislaţiei sau accesul pe pieţe pentru persoanele fizice şi juridice din SUA care depind de proprietatea intelectuală.

România a fost în mod constant inclusă pe lista de supraveghere a Raportului 301 începând cu anul 1995, precizează sursa citată. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...