MAE: Proiectul de act normativ privind darea în plată a imobilului nu reprezintă o transpunere a Directivei 2014/17/UE
Proiectul de act normativ privind darea în plată a imobilului, adoptat recent de Parlament, nu reprezintă o transpunere a reglementărilor europene privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale, precizează reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, la solicitarea AGERPRES.
Sursa foto: Arhiva AGERPRES
'Reglementarea prin lege a dreptului debitorului dintr-un contract de credit de a transmite dreptul de proprietate asupra bunului imobil ipotecat pentru stingerea integrală a creanței și a accesoriilor sale nu reprezintă o transpunere a textului Directivei 2014/17/UE privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale și de modificare a Directivelor 2008/48/CE și 2013/36/UE și a Regulamentului (UE) nr.1093/2010 ci, eventual, o măsură aflată în marja națională de acțiune a statelor membre, dacă intenția de legiferare vizează o protecție mai ridicată a consumatorului', explică reprezentanții MAE.
Aceștia subliniază că evaluarea elementelor de oportunitate (inclusiv analiza de impact) a acestei măsuri se află în afara sferei de competență a Ministerului Afacerilor Externe.
Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva.
Condițiile care trebuie îndeplinite pentru stingerea în acest mod a datoriilor sunt: între părți s-a încheiat un contract de credit, iar bunul oferit în plată este un bun imobil ipotecat în favoarea creditorului în vederea garantării executării obligațiilor asumate prin contractul de credit.
Inițiatorul proiectului de lege, deputatul PNL Daniel Zamfir , a declarat că proiectul vine în ajutorul celor 800.000 de familii care nu mai pot să-și plătească ratele la bancă pentru că salariile lor sunt mai mici decât erau când au contractat împrumutul.
Asociația Română a Băncilor /ARB/ atenționează că adoptarea legii privind darea în plată a unor bunuri imobile către bănci, în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, periclitează piața creditului imobiliar și va restricționa drastic accesul la creditare.
Președintele onorific al ARB, Radu Grațian Ghețea a declarat că legea privind darea în plată se poate aplica, dar cu câteva amendamente foarte importante, printre care: să nu se aplice retroactiv, să fie menționate condițiile pe care clientul respectiv trebuie să le îndeplinească, dacă într-adevăr acesta este în imposibilitate de plată și să clarifice procesul de transfer al bunului.
Pe de altă parte, Oana Petrescu , director executiv al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), a semnalat că legea privind darea în plată va crește comisioanele bancare și dobânzile în sistemul bancar, după ce instituțiile de credit vor absorbi impactul.
AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica)