MAE, precizări privind canalul Bîstroe: Nu a primit informări că Ucraina efectuează lucrări de adâncire

MAE, precizări privind canalul Bîstroe: Nu a primit informări că Ucraina efectuează lucrări de adâncire

Răspunzând unei solicitări transmise de „Adevărul”, MAE a făcut mai multe precizări privind scandalul canalului Bîstroe, arătând că, din informațiile primite, nu reiese că Ucraina ar fi făcut lucrări de adâncire a canalului. De asemenea, MAE a dat asigurări că va întreprinde imediat demersurile diplomatice necesare în cazul adâncirii căii navigabile.

MAE a subliniat că va face demersurile necesare în cazul adâncirii canalului FOTO Mediafax

MAE a subliniat că va face demersurile necesare în cazul adâncirii canalului FOTO Mediafax

Răspunzând unei solicitări transmise de Adevărul, Ministerului Afacerilor Externe a făcut următoarele precizări, în ceea ce privește informațiile care au venit în cadrul instituției despre lucrările Ucrainei de pe canalul Băstroe:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că verificarea pe teren a acestor informații nu se află în competențele MAE, care nu are structuri teritoriale și nici specializare în materie. De asemenea, MAE reiterează faptul că, anterior apariției acestor informații publice în presă, nu a fost informat de nicio autoritate română competentă în materie cu privire la desfășurarea de către Ucraina a unor astfel de activități. Ministerul Afacerilor Externe consideră că este absolut necesar ca aceste chestiuni să fie lămurite cât mai rapid și sigur de către autoritățile române competente”, a arătat MAE într-un răspuns pentru Adevărul.

MAE dă asigurări că va întreprinde imediat demersurile diplomatice necesare în cazul adâncirii

Conducerea Ministerului de Externe a mai subliniat că, „în funcție de răspunsurile autorităților române de resort și de verificările întreprinse de acestea, MAE va întreprinde imediat demersurile diplomatice necesare în cazul în care va rezulta că au fost derulate activități având ca scop adâncirea rutei de navigație”, amintitnd că România a solicitat pe 16 februarie ca, „în cazul în care partea ucraineană efectuează lucrări de dragare de adâncire (care depășesc caracterul de lucrări de mentenanță/întreținere), acestea să înceteze”.

„Astfel, MAE a pus în vedere părții ucrainene necesitatea de a se abține de la orice acțiune menită a adânci canalul Bâstroe în absența unui dialog cu România și a consimțământului expres al României în acest scop”, a mai subliniat ministerul privind canalul Bîstroe.

De asemenea, MAE a reamintit că șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a avut o dicuție cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, sâmbătă, 18 februarie, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, în care „a solicitat clarificarea cât mai curând a poziției părții ucrainene”, iar „Ambasada Ucrainei a transmis în aceeași zi precizări de presă în care a afirmat că pe canalul Bâstroe au loc doar lucrări de mentenanță, ca în fiecare an, fiind anunțată Administrația Fluvială a Dunării de Jos în august 2022”.

„Informările nu arată că Ucraina efectuează lucrări de dragare de adâncire”

MAE a reiterat că a solicitat informații din patea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării și din partea, Poliției de Frontieră Române și din partea Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), neprimind „informări din care să rezulte că partea ucraineană efectuează lucrări de dragare de adâncire”.

MAE reiterează, de asemenea, că a solicitat, în cursul zilei de 13 februarie, Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării transmiterea unor informații cât mai complete și actualizate privind eventuale activități desfășurate de partea ucraineană în sectorul „canalului de navigație Bâstroe” și evaluarea instituției privind impactul acestora, iar ulterior MAE a solicitat și Poliției de Frontieră Române transmiterea informațiilor rezultate în urma monitorizării activităților efectuate de autoritățile ucrainene sau de contractori ai acestora în sectorul «canalului de navigație Bâstroe», precum și evaluarea caracterului acestora. Totodată, MAE a solicitat la 15 februarie informații de specialitate din partea Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ). În urma acestor solicitări, MAE nu a primit până în prezent informări din care să rezulte că partea ucraineană efectuează lucrări de dragare de adâncire”, a mai arătat ministerul în răspunsul transmis „Adevărul”.

Solicitarea Ucrainei de includere a canalului în TEN-T: Nu s-a cerut acordul pentru adâncire

De asemenea, conducerea MAE a mai subliniat că, în cazul solicitării includerii canalului în rețeaua transeuropeană de transport, „a transmis și pe 16 februarie 2023, dar și anterior, inclusiv în 2022, Comisiei Europene, că autoritățile române nu sunt de acord cu propunerea de includere a brațelor Chilia și Bâstroe ale Dunării în TEN-T, întrucât este necesar ca proiectul canalului de navigație inițiat de Ucraina să respecte strict prevederile de drept internațional aplicabile, inclusiv și mai ales reglementările în materie de protecție a mediului”.

„Sunt neadevărate informațiile publice potrivit cărora Comisia ar fi cerut, prin acest demers, acordul României pentru adâncirea așa-zisului «canal de navigație Bâstroe»”, a mai transmis MAE.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”