MAE: Până în acest moment nu există cetăţeni români printre victimele cutremurului din Maroc. Care sunt numerele de urgență
Ministerul Afacerilor Externe precizează că, până în acest moment, potrivit informaţiilor obţinute de Ambasada României la Rabat, nu există cetăţeni români printre victimele cutremurului produs în Maroc.
Clădire pe cale să se prăbușească după cutremuri din Maroc FOTO Profimedia
„În continuarea informațiilor referitoare la seismul produs la data de 8 septembrie 2023, în zona munților Atlas din Regatul Maroc, soldat cu morți și răniți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României la Rabat menține legătura cu autoritățile locale implicate în gestionarea urmărilor cutremurului și cu cetățenii români rezidenți, demersuri efectuate în coordonarea Centralei MAE”, arată Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă.
„Până în acest moment, potrivit informațiilor obținute de Ambasada României la Rabat, nu există cetățeni români printre victimele cutremurului”, subliniază sursa citate.
Telefoane de urgență la care pot suna românii din Maroc
„MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Rabat: +212 537 72 14 93 și +212 537 20 74 01, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +212 67 99 77 751”, maii arată autoritățile române.
Un cutremur puternic produs în Munții Atlas din Maroc a provocat moartea a cel puțin 2.000 de persoane, un bilanț care se așteaptă să crească, în timp ce salvatorii se străduiau sâmbătă să ajungă în zonele izolate afectate.
Cutremurul cu magnitudinea de 6,8 grade este cel mai mare cutremur care a lovit această țară nord-africană în ultimii 120 de ani.
Cel puțin 2.012 persoane au murit în urma cutremurului, majoritatea în Marrakech și în cinci provincii din apropierea epicentrului, a anunțat Ministerul de Interne din Maroc. Cel puțin alte 2.059 de persoane au fost rănite, dintre care 1.404 în stare critică, au declarat oficialii.
Bilanțul complet va crește aproape sigur, deoarece salvatorii s-au străduit să ocolească drumurile pline de bolovani spre satele izolate de munte care au fost cel mai grav afectate.
300.000 de persoane, afectate de cutremure
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că peste 300.000 de persoane au fost afectate de cutremurele puternice din întreaga țară.
Marocul a declarat trei zile de doliu național, timp în care drapelul național va fi arborat la jumătate de catarg, a anunțat curtea regală. Forțele armate marocane au desfășurat echipe de salvare pentru a furniza în zonele afectate apă potabilă curată, provizii alimentare, corturi și pături, a adăugat aceasta.
Locuitorii din Marrakech, principalul oraș cel mai apropiat de epicentru, au declarat că unele clădiri s-au prăbușit în orașul vechi, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Faimoasa moschee Koutoubia, din secolul al XII-lea, a suferit pagube, dar amploarea acestora nu a fost imediat clară.
Separat, armata marocană a anunțat că regele Mohammed al VI-lea a autorizat forțele armate ale țării să intervină și să supravegheze eforturile de ajutor.
„Unități de răspuns rapid, avioane, elicoptere, drone, centre de inginerie și logistică au fost desfășurate la fața locului, cu scopul de a aduce sprijinul necesar în zonele și locuințele afectate”, a precizat aceasta.
Sursa: adevarul.ro