
MAE, despre cazul românului reținut de ruși la Soci: „O reîncălzire a unui subiect în scop propagandistic”
Ministerul Afacerilor Externe a precizat vineri, 25 aprilie, că subiectul privind reținerea românului reţinut de Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB) este din decembrie anul trecut.
„Are toate datele unui caz de manual FIMI RU de «reîncălzire» a unui subiect în scop propagandistic”, a indicat MAE.
MAE explică faptul că românul a fost reţinut iniţial în regiunea Abhazia în urmă cu patru luni şi ulterior a fost transferat la Soci, în Federaţia Rusă, fiind deja efectuate demersurile de acordare a protecţiei şi asistenţei consulare pe lângă autorităţile centrale şi locale, în conformitate cu normele internaţionale în materie.
De asemenea, MAE asigură că a continuat demersurile pe lângă autorităţile din Georgia şi Federaţia Rusă pentru a putea acorda asistenţa consulară necesară şi pentru a se asigura că sunt respectate drepturile persoanelor aflate în astfel de situaţii, conform dreptului internaţional în materie.
„În conformitate cu principalele instrumente internaţionale în domeniu, fiecare persoană supusă unor măsuri privative de libertate beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie, are dreptul de a i se aduce la cunoştinţă faptele de care este acuzată într-o perioadă de timp rezonabilă şi într-o limbă pe care o înţelege, beneficiază de drepturi procesuale, precum dreptul la un apărător, ce trebuie garantate de autorităţile publice”, a menţionat MAE.
Reprezentanţii ministerului sunt în legătură cu familia cetăţeanului român. MAE continuă să monitorizeze cu atenţie situaţia.
Ministerul român de Externe face apel la tratarea potrivit legislaţiei europene în vigoare a subiectului, „pentru a nu leza drepturile cetăţeanului român şi ale familiei sale”.
MAE reaminteşte că există o alertă de călătorie pentru Georgia, cu accent pe situaţia regiunii Abhazia.
FSB susținea vineri faptul că au reținut un cetăţean român , născut în 2002, despre care susţine că este implicat în activităţi de spionaj în favoarea serviciilor speciale din Ucraina. Potrivit FSB, în vara lui 2024, a transmis Ucrainei informații despre locațiile sistemelor de apărare aeriană.
În schimb, serviciile speciale ale Ucrainei i-ar fi promis cetăţeanului român, conform solicitării acestuia, să-l ajute să părăsească în siguranţă Rusia şi să se alăture formaţiunii de voluntari a VSU (forţele armate ale Ucrainei) pentru a participa la operaţiunile de luptă împotriva Rusiei.
Departamentul de Investigaţii al FSB din regiunea Krasnodar din Rusia a deschis un dosar penal împotriva persoanei reţinute pentru infracţiunea de spionaj, prevăzută la articolul 276 din Codul Penal al Federaţiei Ruse. Cazul este în curs de investigare.
Sursa: adevarul.ro