MAE: Cinci zile până la încheierea perioadei de înscriere în Registrul electoral a românilor din străinătate
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește că au mai rămas doar 5 zile până la încheierea perioadei de înscriere în Registrul electoral a cetățenilor români din străinătate.
Astfel, până la 14 septembrie, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot depune personal sau pot transmite prin poștă sau prin email la ambasada sau consulatul din statul în care locuiesc solicitarea de înscriere în Registrul electoral, optând fie pentru a-și exercita votul prin corespondență, fie pentru a solicita înființarea unei secții de votare în localitatea de reședință.
Informații utile privind votul la alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an în afara țării sunt disponibile pe site-ul MAE, în cadrul secțiunii special dedicate, precum și pe site-urile misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României.
MAE reiterează condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii cu domiciliul sau reședința în străinătate pentru a putea vota la alegerile parlamentare din 11 decembrie: să aibă vârsta de cel puțin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv; și să nu fi fost puși sub interdicție sau să li se fi fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Conform sursei citate, prin reședință în străinătate se înțelege adresa din străinătate la care persoana fizică declară că are locuința secundară, alta decât cea de domiciliu, și unde posedă un drept legal de ședere mai mare de 90 de zile.
Documentele care atestă reședința în străinătate, în funcție de statul de reședință, pot fi găsite pe pagina de internet a MAE.
De asemenea, în străinătate mai pot vota următoarele categorii de cetățeni români: personalul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare, secțiilor consulare și institutelor culturale din străinătate; membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și operatorii de calculator, dacă au domiciliul sau reședința în străinătate; militarii, polițiștii și personalul civil român din instituțiile sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională trimiși în misiune în teatre de operațiuni din străinătate; candidații, dacă aceștia candidează în circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.
AGERPRES