MAE - propuneri de ambasadori: Peste jumătate sunt la primul mandat; 20 - diplomaţi de carieră
Peste jumătate dintre cei 26 de candidaţi propuşi, joi, ca ambasadori ai României în străinătate sunt la primul mandat, 20 dintre ei fiind diplomaţi de carieră, precizează Ministerul Afacerilor Externe.
MAE a transmis joi către comisiile de specialitate ale Parlamentului solicitarea de audiere a peste 26 de candidaţi pentru poziţia de ambasador al României.
Printre cele 26 de propuneri se regăsesc Andrei Muraru - propus pentru funcţia de ambasador în Statele Unite ale Americii , Emil Hurezeanu - propus ambasador în Austria şi George Maior - propus ambasador în Iordania .
Conform unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, pentru cei 26 de candidaţi a fost demarată deja procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice.
Ministerul de Externe adaugă că "acest demers face parte din procesul de înnoire a conducerii misiunilor diplomatice ale României, iniţiat în conformitate cu practicile şi prevederile instituţionale, în rândul şefilor de misiuni care au îndeplinit sau au depăşit mandatul uzual de patru ani în exercitarea funcţiei de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României".
Printre criteriile avute în vedere de către conducerea MAE pentru propunerile de numiri în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României au fost urmărite "profesionalismul şi compatibilitatea între spaţiul în care ar urma să se desfăşoare mandatul şi profilul persoanei propuse".
În ceea ce priveşte parcursul profesional, au fost avute în vedere persoane cu competenţele, pregătirea şi abilităţile necesare pentru a performa în această calitate, pentru a apăra interesele României şi ale cetăţenilor săi, pentru a contribui la o reprezentare mai bună a ţării noastre peste hotare şi, implicit, la o imagine mai bună în relaţia cu partenerii externi, în conformitate cu liniile strategice promovate la nivelul politicii externe, punctează MAE.
Dintre numirile de ambasadori, mai mult de jumătate (53,8%), adică 14 persoane, vor ocupa pentru prima oară funcţia de ambasador.
Mai mult, sunt numite 8 femei (candidaţii propuşi pentru Germania, Luxemburg, Cuba, Africa de Sud, Brazilia, Filipine, Tunisia, Kazahstan), ceea ce reprezintă circa 30,7%, şi 18 bărbaţi.
Referitor la media de vârstă a persoanelor propuse, pentru diplomaţii numiţi în această funcţie pentru prima oară aceasta este de circa 51 de ani, în timp ce media de vârstă generală a numirilor este de 54 de ani, aspect care reflectă atât promovarea diplomaţilor cu experienţă vastă, care au ocupat anterior posturi şi poziţii relevante atât în Centrala MAE, cât şi în Serviciul Exterior, în alte instituţii centrale din România şi în organizaţii internaţionale, cât şi diplomaţi tineri sau cu experienţă care au atins pragul de maturitate profesională din domeniul diplomatic care îi recomandă pentru această poziţie şi care vor ocupa pentru prima oară poziţia de ambasador.
MAE aminteşte că acest nou proces de înnoire în rândul şefilor de misiuni ale României are loc în continuarea procesului debutat în anul 2020, când au fost rechemaţi 27 de ambasadori extraordinari şi plenipotenţiari ai României şi au fost demarate procedurile de numire a 33 de ambasadori. Aceste proceduri se încadrează în demersul mai amplu, iniţiat începând cu noiembrie 2019, de reformare a MAE pe criterii de competenţă, pentru a promova profesionişti în acest domeniu specializat, care să reprezinte la cel mai înalt nivel interesele României, atât în Centrala MAE, cât şi peste hotare, subliniază sursa citată. AGERPRES