MADR: Producţii mai mici la laptele de vacă, carne de porc, ouă şi miere în primele 10 luni; creşteri la carnea de vită, oaie şi lână
Producţia de lapte de vacă a scăzut cu 3% în primele zece luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018, pe fondul reducerii efectivelor totale de bovine cu aproximativ 6%, însă producţia de carne de vită a înregistrat un avans de 7% în perioada menţionată, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii la solicitarea AGERPRES.
"În primele zece luni ale anului 2019 s-a înregistrat o reducere a efectivelor de bovine cu aproximativ 6% faţă de efectivele înregistrate în aceaşi perioadă a anului 2018. Scăderea efectivelor a fost evidentă în exploataţiile mici de 1-5 capete animale şi se datorează în special concentrării efectivelor de taurine de carne în exploataţiile medii şi marii, care deţin animale cu potenţial genetic ridicat cu un spor mediu zilnic crescut. Această reducere a efectivelor din gospodăriile populaţiei se datorează depopulării zonelor rurale prin migrarea forţei de muncă de la sate, scăderea veniturilor fermierilor pentru asigurarea unui nivel de trai care să motiveze menţinerea activităţii şi productivitate scăzută, lipsă de organizare în vederea valorificării producţiei şi efective cu valoare genetică scăzută", spun reprezentanţii MADR.
În urma diminuării efectivului total de bovine, de la 2,171 milioane capete la 31 octombrie 2018, la 2,047 milioane capete la 31 octombrie 2019, a scăzut şi efectivul matcă şi implicit producţia de lapte. În acest context, producţia de lapte a înregistrat o scădere de 3%, până la 36,09 milioane hectolitri, însă pentru producţia de carne s-a consemnat o creştere de aproximativ 7%, totalizând 174.000 de tone.
Datele MADR arată că, în ceea ce priveşte efectivele de suine, acestea au cunoscut un trend descendent în perioada 2015-2018, anul trecut ajungându-se la cel mai mic efectiv din toată această perioadă, respectiv la 3,925 milioane de capete. Cauza principală a diminuării efectivelor de porci este legată de evoluţia pestei porcine africane pe teritoriul României.
De asemenea, în primele 10 luni ale anului 2019, în comparaţie cu aceeaşi perioada a anului 2018, s-a înregistrat o scădere a efectivelor totale de porcine cu 4%, de la 4,027 milioane capete, la 3,86 milioane capete, în timp ce efectivele matcă au crescut cu 40%, de la 236.000 de capete la 330.000 la 31 octombrie 2019.
Producţia de carne de porc s-a diminuat în perioada analizată cu 48.000 de tone, respectiv cu aproximativ 11%, totalizând la zece luni 370.000 de tone.
În sectorul avicol, efectivele totale de păsări au fost pe un plus de 10% în 2018, comparativ cu anul 2017, iar în primele zece luni ale acestui an s-a înregistrat o creştere de 2%, ajungându-se la un efectiv total de de 74,175 milioane de capete.
Pe de altă parte, numărul găinilor ouătoare a scăzut în comparaţie cu aceeaşi perioada a anului trecut cu aproximativ 6%, la 31,645 milioane capete. Producţiile de carne de pasăre şi ouă în perioada menţionată au înregistrat un recul de 0,2%, respectiv 5%. Astfel, producţia de carne de pasăre a fost la 10 luni de 439.000 de tone, iar cea de ouă de 4,385 miliarde bucăţi.
Potrivit datelor MADR, efectivul total de ovine şi caprine a cunoscut o creştere constantă, în condiţiile în care anul trecut, comparativ cu 2015, s-a consemnat un avans de 4%, iar în primele zece luni ale acestui an, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2018 s-a înregistrat un plus de 0,4%, până la un total de 15,419 milioane capete.
Aceste creşteri de efective s-au văzut şi în producţia de carne de ovine şi caprine, care s-a situat pe un trend ascendent în anul 2018, fiind mai mare cu 5% faţă de producţia din 2015, respectiv cu 116.000 tone. În primele zece luni ale anului 2019, producţia de carne de ovine şi caprine a fost de 188.000 de tone, cu aproape 15% peste cantitatea consemnată în aceeaşi perioadă din 2018, iar producţia de lapte de oaie a crescut cu 3%, totalizând 8 milioane de hectolitri. Producţia de lână înregistrată în anul 2018 a fost cu aproximativ 5% mai mare decât cea a anului anterior, iar în primele zece luni a crescut cu 3%, ajungând la 31.000 de tone.
În sectorul apicol, din datele MADR reiese că numărul familiilor de albine înregistrate, în prezent, în Sistemul Unitar de Identificare a stupinelor şi stupilor gestionat de Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie este de 1.995.012 familii.
În perioada 2007 - 2019, numărul familiilor de albine a crescut datorită derulării Programelor Naţionale Apicole, susţin reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
În schimb, producţia de miere în primele zece luni ale anului 2019 s-a diminuat cu 16% faţă de aceeaşi perioada a anului 2018, cauza principală fiind generată de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile. Astfel, în primele zece luni ale anului s-au obţinut 26.000 de tone de miere. AGERPRES