Madeleine Moon, la Adunarea Parlamentară NATO: Sistemul curent pentru guvernanță în domeniul spațial este depășit

Madeleine Moon, la Adunarea Parlamentară NATO: Sistemul curent pentru guvernanță în domeniul spațial este depășit

Comisia pentru apărare și securitate a adoptat, duminică, în cadrul celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, un document prezentat de către raportorul Madeleine Moon (Marea Britanie), privind domeniul spațial și apărarea aliată.

 "Sistemul curent pentru guvernanță în domeniul spațial este depășit și poate ar putea reflecta mai bine tehnologiile avansate și progresele făcute azi. Acum NATO nu are o strategie militară sau o politică cuprinzătoare pentru spațiu. Doctrina aliată pentru operațiuni spațiale oferă anumite instrucțiuni și direcții de planificare. Doctrina recunoaște unicitatea și complexitatea operațiunilor spațiale. (...) Totuși eu cred cu fermitate că este necesar să stabilești mai multe reguli pentru angajarea în spațiu, care să reflecte folosirea crescândă a spațiului de către NATO. Dacă vrem să folosim aceste capabilități de spațiu, aceste reguli sunt esențiale. Scopul trebuie să fie prevenirea militarizării și orice încercare de a folosi arme ofensive direcționate împotriva noastră din spațiu. Scopul ultim ar fi să avem o cooperare și mai puternică, mai degrabă decât o atitudine de concurență și conflict. Este clar că aliații NATO colaborează pentru a implementa reguli", a reliefează raportul, prezentat comisiei de către Madeleine Moon.

Ea a relevat faptul că tehnologia face ca exploatarea spațiului să devină mai ușoară, iar acest lucru permite totodată unui număr din ce în ce mai mare de actori să "intre în acest joc spațial".

"Forțele militare moderne folosesc tot mai mult spațiul pentru scopuri esențiale de apărare și militare. Îmbunătățirea capabilităților spațiale și a tehnologiilor spațiale — inclusiv imagistica, navigarea, identificarea și sistemele de detecție, precum și cele de urmărire și target-are — reprezintă forțe esențiale pentru gestionarea sau pentru ajutorarea forțelor convenționale. SUA și mai multe țări membre NATO posedă capabilități avansate și pot sprijini forțele aliate pentru diferite misiuni, pentru diferite exerciții, iar acestea reprezintă structuri care operează aerian, naval și terestru. (...) Activele spațiale permit și sistemelor militare avansate ale NATO din sistemul de apărare anti-rachetă să folosească informații și să aibă capabilități de recunoaștere", a menționat ea.

Moon a mai precizat că noile sisteme de supraveghere terestră și aeriană care vor fi implementate în 15 țări până în 2018 vor fi bazate pe informații obținute prin tehnologii spațiale. Ea mai arătat că Rusia și China sunt implicate la rândul lor în domeniu spațial, fiecare având propriul său program.

"Dezvoltarea armelor spațiale este considerată o tendință modernă. Transformarea spațiului într-o armă — ceea ce este diferit de militarizarea spațiului—cuprinde toate mijloacele de distrugere, dezafectare sau perturbarea sateliților adversari, cu capabilități aeriene sau terestre. Spre exemplu, o capabilitate ASAT ar permite unui adversar să folosească rachete balistice pentru a dezafecta sau distruge un satelit cu scopuri strategice militare. În plus, unele rachete sistem anti-rachetă pot să reprezinte o amenințare pentru sateliții de orbită joasă. China și Rusia au dezvoltat fiecare și au demonstrat capabilități ASAT și au făcut mai multe teste ASAT. Acest raport evidențiază sporirea capabilităților spațile ale acestor țări, după ce China a distrus în 2007 un satelit meteo. Și Rusia a demonstrat asemenea capabilități încă din 2016", reiese din document.

Conform raportului, capabilitățile ASAT reprezintă o amenințare pentru sateliți, creând o cantitate "semnificativă de deșeuri spațiale". Ea a subliniat că până și un deșeu de dimensiune mică poate afecta grav un satelit, având în vedere că circula cu viteze mari. Moon a subliniat că agențiile spațiale din toată lumea lucrează activ pentru a limita efectele adverse ale deșeurilor spațiale.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…