''Maddalena Giacente'', o sculptură de Antonio Canova considerată pierdută, ar putea obţine 10 milioane de dolari la licitaţie
O sculptură în marmură de Antonio Canova (1757-1822) înfăţişând-o pe Maria Magdalena ar putea obţine până la 10 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii ce urmează să se desfăşoare în luna iulie, informează Reuters.
Prezentată de casa de licitaţii Christie's drept ''capodopera pierdută'' a sculptorului neoclasic italian, ''Maddalena Giacente'' (Magdalena culcată) a fost realizată la comanda contelui de Liverpool, prim-ministrul britanic la acea vreme, şi a necesitat trei ani pentru a fi finalizată.
Înfăţişând-o pe Maria Magdalena într-o stare de extaz religios, sculptura a fost finalizată cu puţin timp înainte de moartea lui Canova, în 1822.
''Este una dintre ultimele lucrări executate efectiv de Canova... a ieşit abia recent la lumină după ce a stat în colecţii pe parcursul secolului al XX-lea, nerecunoscută ca fiind o marmură semnificativă a lui Canova'', a precizat pentru Reuters Donald Johnston, directorul departamentului de sculptură din cadrul Christie's International, în cadrul unei previzualizări pentru presă desfăşurate joi.
''A fost una dintre piesele de rezistenţă la expoziţia Art Treasures din Manchester în 1857... a fost vândută odată cu obiectele dintr-o casă unui domn... a avut loc un incendiu în acea casă. El a scos la licitaţie obiectele, iar până la momentul când acea licitaţie s-a desfăşurat, în 1938, identitatea s-a pierdut şi a fost apoi menţionată ca o figură clasică''.
Sculptura, expusă săptămâna aceasta la Christie's Londra, va fi expusă apoi la New York şi Hong Kong. Va fi scoasă la vânzare cu prilejul unei licitaţii desfăşurate pe 7 iulie, având un preţ estimativ cuprins între 5 milioane şi 8 milioane de lire sterline (6,6 milioane de dolari - 10,6 milioane de dolari).
''Pentru mine, faţa este absolut tipică pentru Canova, dar sunt şi alte indicii'', a spus Johnston.
''Felul în care sunt realizate picioarele, în care sunt realizate mâinile, felul în care degetele au soiul acesta de curbe delicate... este foarte tipic pentru Canova. În general, calitatea sculpturii... vorbeşte de la sine. Aşa că ar fi trebuit mereu să căutăm un maestru ca fiind autorul acestei statui''.AGERPRES