Madam Prună s-a SUCIT: Iau în calcul REINVESTIREA doamnei Kovesi în funcție. Este foarte posibil să fac asta

Madam Prună s-a SUCIT: Iau în calcul REINVESTIREA doamnei Kovesi în funcție. Este foarte posibil să fac asta

Ministrul justitiei, Raluca Pruna, afirma, intr-un interviu pentru HotNews.ro , ca "este foarte posibil" sa o reinvesteasca pe Laura Codruta Kovesi in functia de procuror sef DNA anul viitor, cand ii expira mandatul, dupa ce lasase sa se inteleaga ca ar fi posibil sa nu faca acest lucru pentru a o feri de critici intr-o societate antagonizata. Pruna afirma ca s-a inteles gresit si ca in "pole position" pentru orice numire se afla "persoana care are avantajul competitiv, de a fi fost deja ocupantul unei functii". Ministrul Justitiei a mai spus despre Kovesi ca "are cele mai bune rezultate din istoria DNA, mai bune chiar decat ale predecesorului domniei sale."

Ministrul Justitiei afirma ca are pe masa o propunere de modificare a regulamentului in penitenciare astfel incat calitatea stiintifica a unei carti scrise de condamnati sa fie stabilita de o comisie de specialisti din mediul academic. Raluca Pruna sustine ca nu este de acord cu propunerea si ca ia in calcul inclusiv o ordonanta de urgenta prin care sa modifice legea de executare a pedepselor astfel incat scrierea unei carti sa nu mai poate contribui la reducerea pedepsei.

Cele mai importante declaratii facute de ministrul Justitiei, Raluca Pruna

Repet, afirmatia pe care am facut-o ieri in nici un caz nu trebuie sa fie citita in cheia aceasta ca m-as gandi sa nu reinvestesc o persoana ca doamna Kovesi, care are cele mai bune rezultate din istoria DNA, mai bune chiar decat ale predecesorului domniei sale, fara indoiala.

Ar trebui sa propunem pur si simplu modificarea legii de executare a pedepselor. In sensul de a nu mai permite ca scrierea unei carti sa constituie un element care sa conduca la reducerea pedepsei.

Nu exclud nici ordonanta de urgenta, dar nu pot confirma acum acest lucru. Pentru ca suntem in situatia - eu vorbesc de mine la ministerul justitiei - in care trebuie sa repar o multime de legi prost adoptate, de dispozitii care nu se pot aplica, prin ordonanta de urgenta. Si cred ca politica Guvernului in general nu este sa aiba nenumarate ordonante de urgenta.

Vom vedea cand isi depun cererile, am spus si magistratilor, spun si acum. Nu iau in calcul sa dau nici un fel de spor. Nicaieri in lumea asta doctoratul nu se plateste printr-un spor. In nici un caz nu faci o teza de doctorat pentru a avea un spor salarial. Deci, sub mandatul meu nimeni nu va primi nici un spor. (...) Estimarea mea este ca in prima jumatate a anului viitor voi avea hotarari executorii. Deci astept sa fiu executata de catre magistrati, nu eu personal, ci Ministerul Justitiei.

Sa nu-mi spuneti de faptul ca a inchis dosarul care-l privea pe fostul premier (Victor Ponta), pentru ca acolo este o discutie mai ampla, despre care va asigur ca am vorbit cu domnul Lazar. (...) Era cea mai facila cale de a spune ca noul ministru este sclavul...Sau nu sclavul, captiva regimului Ponta. Foarte bine, ramane de vazut daca sunt captiva regimului Ponta, am sustinut propunerea respectiva si nu-mi pare rau pentru asta. Cred ca domnul Lazar are si profesionalismul si viziunea de fi adjunct la serviciul de urmarire penala si criminalistica din Parchetul General.

Nu pot sa preiau propunerea de la CSM (referitor la preluarea de la ministrul justitiei a atributului de a propune viitorii sefi in parchete). Am discutat cu toate asociatiile de magistrati din Romania, care spun: nu ne reagasim in acest proiect. Asadar, ca eu sa modific aceste legi si sa dau satisfactie CSM ar trebui sa dau o ordonanta de urgenta.

Nu inteleg ca sub mandatul meu sa dau OUG si sa schimb niste legi organice.

Alta chestiune cu care nu sunt de accord, as vrea sa o pun in dezbatere publica, este numirea in magistratura a avocatilor cu 18 ani vechime. Am rezervele mele cu privire la aceasta modalitate.

Lupta anticoruptie este o alta prioritate a mea. Putem fi o tara in care jumatate din cetateni sunt la DNA si cealalta jumatate sunt subiecte ale dosarelor, probabil nu va fi suficient. Este important sa incepem si cu preventia.

Citiți interviul INTEGRAL pe  HotNews.ro .


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…