Macron l-a primit pe Blinken, prima întâlnire cu un demnitar american de la declanşarea crizei submarinelor

Macron l-a primit pe Blinken, prima întâlnire cu un demnitar american de la declanşarea crizei submarinelor

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit marţi, la Paris, pe secretarul de stat american Antony Blinken pentru a ''contribui la restabilirea încrederii între Franţa şi Statele Unite'' după criza submarinelor, a anunţat Palatul Elysée, potrivit AFP şi Reuters.

Demnitarul american, pe a cărui agendă nu figura decât o întrevedere cu Emmanuel Bonne, consilierul diplomatic al lui Macron, ''a fost primit ulterior pentru o întâlnire tęte-ŕ-tęte de către preşedintele Republicii'', a indicat preşedinţia franceză într-un comunicat, subliniind că Parisul şi Washingtonul ''îşi continuă munca de coordonare pe subiecte de interes comun, precum cooperarea UE-NATO, situaţia din Sahel sau spaţiul indo-pacific''.

Aceasta a fost prima prima întâlnire a şefului statului francez cu un demnitar american după debutul crizei submarinelor.

''Avem în prezent o ocazie de a aprofunda şi consolida coordonarea între cele două ţări aliate, dar rămâne multă muncă dificilă de făcut pentru a identifica deciziile concrete'' care vor fi prezentate lui Emmanuel Macron şi omologului său american Joe Biden la întâlnirea lor prevăzută pentru finalul lui octombrie, a declarat presei un înalt responsabil american.

Luna trecută, Australia a rupt fără avertisment contractul pentru achiziţionarea a 12 submarine franceze cu propulsie convenţională, în valoare de 90 de miliarde de dolari, optând să cumpere în schimb nave cu propulsie nucleară, de concepţie americană.

Decizia a provocat un conflict diplomatic major cu Franţa, care a declarat public că nu mai poate avea încredere în guvernul australian, acuzându-i oficialii că au minţit şi punând sub semnul întrebării continuarea acordului comercial.

Guvernul francez şi-a rechemat ambasadorii de la Canberra şi Washington, în semn de protest faţă de comportamentul aliaţilor. Ambasadorul la Washington a revenit în SUA la jumătatea săptămânii trecute, dar nimic nu indică deocamdată că şi cel în Australia se va întoarce la Canberra. AGERPRES


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…