Macron despre arestarea directorului Telegram: „Guvernul francez nu a fost implicat, nu este în niciun caz o decizie politică”

Macron despre arestarea directorului Telegram: „Guvernul francez nu a fost implicat, nu este în niciun caz o decizie politică”

Emmanuel Macron a declarat luni că guvernul francez nu a fost implicat în arestarea fondatorului și directorului general al Telegram, Pavel Durov. Cu toate acestea, detenția lui Pavel Durov la Paris stârnește un val de proteste la nivel mondial.

Președintele Emmanuel Macron FOTO: Facebook

Președintele Emmanuel Macron FOTO: Facebook

„Arestarea președintelui Telegram pe teritoriul francez a avut loc ca parte a unei anchete judiciare în curs. Aceasta nu este în niciun caz o decizie politică. Este decizia judecătorilor”, a declarat Macron, potrivit Politico.

Durov a fost reținut sâmbătă seara, după ce avionul său privat a ajuns la Paris . Arestarea sa a avut loc în cadrul unei anchete privind o serie de acuzații, inclusiv complicitate la deținerea și partajarea de pornografie infantilă, complicitate la trafic de droguri, precum și spălare de bani în cadrul crimei organizate, a precizat Parchetul din Paris, într-un comunicat de presă.

Ancheta a fost deschisă „împotriva unei persoane neidentificate” și nu l-a vizat în mod specific pe Durov, a declarat procurorul. Șeful tehnic rămâne în prezent în custodie politică.

Într-o declarație, Telegram a afirmat că CEO-ul său, un cetățean francez-emirat născut în Rusia, nu are „nimic de ascuns” și că societatea respectă legislația UE.

Voci proeminente, atât din industria tehnologică, cât și din cercurile oficiale rusești, s-au grăbit să facă apel la arestarea lui Durov.

Senatorul rus Alexei Pușkov a numit Franța o „dictatură liberală” care „nu tolerează persoanele care pretind libertate” într-o postare pe Telegram.

„#FreePavel”, a postat proprietarul X, Elon Musk, pe propria sa platformă.

Edward Snowden, denunțătorul american stabilit în Rusia, l-a acuzat pe Macron că a „coborât la nivelul luării de ostatici ca mijloc de a obține acces la comunicațiile private”.

Macron neagă implicarea „politică”

„Franța este mai mult ca niciodată angajată față de libertatea de exprimare și comunicare, inovație și antreprenoriat. Aceasta va rămâne așa. Într-un stat de drept, pe rețelele de socializare ca și în viața reală, libertățile sunt exercitate într-un cadru stabilit prin lege pentru a proteja cetățenii și a le respecta drepturile fundamentale. Este de datoria instanțelor, în deplină independență, să aplice legea. Arestarea președintelui Telegram pe teritoriul francez a avut loc în cadrul unei anchete judiciare în curs. Aceasta nu este în niciun caz o decizie politică. Este de competența judecătorilor să decidă”, a scris preşedintele francez Emmanuel Macron, pe Instagram.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cazul româncei dispărute în timpul vacanței din Turcia. Ultimul mesaj transmis prietenei sale

2 De citit...

3 SONDAJ Cine ar intra în Parlament și ce majorități se pot forma pentru viitorul Guvern

4 VIDEO Ucrainenii au capturat închisoarea de femei din regiunea Kursk, transformată de armata rusă în fortăreață

5 VIDEO „Sudja este Ucraina!” / Declarații neașteptate la o adunare a populației din regiunea rusească Kursk