Macovei: Fac apel la Parlament să analizeze cererile DNA și să dea avizul pentru cercetare

Macovei: Fac apel la Parlament să analizeze cererile DNA și să dea avizul pentru cercetare

Monica Macovei, candidat independent în alegerile prezidențiale, solicită Parlamentului să dea avizele necesare continuării anchetei DNA în dosarul în care sunt cercetați nouă foști miniștri iar președintelui Traian Băsescu îi cere să întreprindă demersurile necesare privind organizarea unui referendum pe 16 noiembrie pe tema imunității parlamentarilor, miniștrilor și a șefului statului.

Monica Macovei a precizat că ancheta DNA arată românilor "fața hâdă a clasei politice și că această corupție este transpartinică", existând șansa ca, "fiind vorba de foști miniștri din aproape toate partidele, (parlamentarii — n.r.) să își dea mâna și să voteze 'Nu' pentru toți".

"Pentru a continua investigațiile este nevoie de aprobări politice — aprobarea Parlamentului pentru cei care sunt parlamentari sau pentru miniștrii care au fost parlamentari și experiența din trecut este proastă și foarte îngrijorătoare. (...) Având în vedere acest istoric, mă aștept ca și de această dată să meargă foarte greu aceste cereri ale DNA. De aceea fac un apel puternic la Parlament ca de îndată să analizeze cererile DNA și să dea avizul pentru cercetare, să lase DNA să afle adevărul în aceste dosare, să îi lase pe inculpați să se ducă la DNA și să dea explicații. Fac un apel și către președintele țării să avizeze cererile care sunt de competența lui, potrivit Constituției", a spus Monica Macovei, duminică, într-o conferință de presă.

Monica Macovei a afirmat că, în situația în care va fi aleasă președinte al României, va asigura independența DNA.

"Mă bucur că DNA e puternică și că face o astfel de anchetă de mare amploare. Îi felicit pe cei de acolo. Am creat DNA în 2005 și, ca președinte, îi voi asigura independența, să lucreze la fel de bine până vom stârpi corupția din această țară", a declarat Monica Macovei.

Aceasta a ținut să precizeze că problema imunității unor politicieni ar trebui clarificată de către români prin intermediul unui referendum, care să fie organizat odată cu cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

"Având în vedere această realitate și comportamentul instituțiilor îi solicit președintelui României să facă toate demersurile pentru organizarea unui referendum pe data de 16 noiembrie 2014 cu următoarea întrebare: ?Sunteți de acord ca parlamentarii, miniștri și președintele României să nu beneficieze de nicio formă de imunitate cu excepția opiniilor politice', iar răspunsul trebuie să fie simplu — Da sau Nu", a precizat candidatul independent în alegerile prezidențiale, subliniind faptul că solicitarea sa va fi transmisă în scris Președinției.

Monica Macovei a adăugat că data de 16 noiembrie, la care ar putea fi organizat respectivul referendum, a fost aleasă întrucât "sondajele arată că oricum vom avea turul II al alegerilor și costurile vor fi mult reduse pentru un astfel de scrutin".

Referitor la faptul că, în trecut, nu s-a ținut cont de opinia românilor cu privire la numărul de parlamentari, exprimată tot printr-un referendum, Monica Macovei a precizat că va insista ca rezultatul respectivului referendum și a celui privind imunitatea parlamentarilor să fie aplicate.

"Faptul că un referendum, cel cu 300 de parlamentari, nu a fost aplicat niciodată arată cât le pasă politicienilor de românii care au votat — deloc și le încalcă demnitatea și votul în picioare, dar asta nu înseamnă că noi nu trebuie să continuăm să folosim mijloacele constituționale. Eu cred că românii vor asta, să fie cercetați toți în mod egal și să nu mai fie blocate anchetele de Parlament. Și voi insista să fie aplicate amândouă și, da, este normală consultarea populației. Este forma cea mai evoluată a democrației", a spus aceasta.

Nu în ultimul rând, Monica Macovei a spus că raportul pe Justiție ar putea dezavantaja clasa politică dacă acesta va fi transmis după o eventuală respingere, de către Parlament, a cererilor formulate de DNA în dosarul în care sunt cercetați nouă foști miniștri.

"Ca întotdeauna, raportul MCV reflectă realitatea. Dacă raportul apare după ce Parlamentul ar respinge solicitările DNA, va arăta foarte prost pentru clasa politică. În general, rapoartele au fost foarte bune pentru DNA și judecători și foarte proaste pentru clasa politică", a conchis aceasta.

DNA cere ridicarea imunității pentru începerea urmăririi penale pe numele a nouă foști miniștri, în dosarul privind presupuse fapte de corupție în cazul mai multor contracte referitoare la licențe IT de sute de milioane de euro.

AGERPRES


populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, oameni buni, asta înseamnă Rusia!

2 Spre asta se îndreaptă omenirea, oameni buni? Și noi, cu Georgescu, suntem în „trend”?

3 Andrei Caramitru cam spune adevărul despre oligarhii tech care-și învârt cozile pe lângă Trump...

4 SRI, răspuns „gri” cu privire la desființarea înainte de alegeri a direcției care se ocupa de apărarea Constituției

5 Reacția unor turiști americani într-un supermarket din România. Ce au spus despre produsele românești