Macovei: Dacă nu ne plac cătușele, putem să găsim alt mod de imobilizare; eșarfe din mătase care să reziste

Macovei: Dacă nu ne plac cătușele, putem să găsim alt mod de imobilizare; eșarfe din mătase care să reziste

Europarlamentarul Monica Macovei consideră că propunerile privind eliminarea încătușării arestaților non violenți în spațiul public și posibilitatea executării arestului la domiciliu la locuința pe care cel în cauză o indică și o poate dovedi ca locuință permanentă, avansate de senatorul PSD, Șerban Nicolae și acceptate de Comisia juridică din Senat, "nu sunt necesare și utile luptei anticorupție", ci sunt "măsuri de protecție a celor anchetați". ''Sunt convinsă că dlui Șerban Nicolae și celorlalți politicieni nu le pasă de oameni, ci le pasă de ei. E vorba de protecția lor, a politicienilor. Cătușele sunt folosite în momentul în care o persoană este arestată (...) pentru imobilizare. Fiindcă datorită tulburării, supărării, emoției din acel moment, poate că se rănește pe sine, poate că rănește pe altcineva sau pe cei care pun în aplicare un mandat de arestare emis de judecător. Dacă nu ne plac cătușele, putem să găsim alt mod de imobilizare. Cu altceva, nu știu ... eșarfe din mătase, dar care să reziste. Important este că e un mijloc de imobilizare și nu de intimidare sau altceva. (...) Cineva care este în stare de arest preventiv trebuie să fie imobilizat pe timpul transportului sau în momentul în care este arestat preventiv, nu contează ce infracțiune a comis'', a declarat Monica Macovei, miercuri, la RFI.

Totodată, ea a subliniat că domiciliul dintr-o carte de identitate "devine important atunci când ești arestat la domiciliu, pentru că ești supravegheat în acest timp".

''Altfel, putem să stăm unde vrem, noi, cei care nu suntem cercetați și nu avem un arest la domiciliu. Ei, dacă au cinci case sau zece sau cine știe pe unde prin lume, ne trezim că pleacă și stau pe oriunde, în fiecare noapte în altă parte, tocmai ca să nu poată fi supravegheați. Or, în perioada de arest de domiciliu trebuie să fii supravegheat, că nu ești la închisoare, dar nu trebuie să te întâlnești cu anumiți martori, nu trebuie să pleci din localitate, nu trebuie să, de exemplu, ajungi în anumite birouri pentru a nu distruge probe, ai tot felul de interdicții'', a explicat fostul ministru al Justiției punctând că încătușarea ''nu are legătură cu caracterul violent al infracțiunii pentru care cineva este arestat preventiv sau este transportat la tribunal''.

Comisia juridică a Senatului a aprobat, marți, propunerea senatorului Șerban Nicolae de modificare a Codului de procedură penală care prevede ca încătușarea să fie "o măsură excepțională" ce se impune doar în cazul persoanelor cercetate pentru infracțiuni comise prin acte de violență sau dacă persoanele în cauză s-au opus măsurii reținerii sau arestării preventive.

"Din punctul meu de vedere, ceea ce înțeleg că s-ar fi reținut în raportul de admitere a propunerii legislative, încătușarea este o măsură excepțională și ea trebuie restricționată cu câteva excepții foarte clar limitate de textul de lege, în sensul în care se încătușează doar persoanele cercetate pentru infracțiuni prin acte de violență — ceea ce induce o stare de pericol în spațiul public, persoanele care s-au sustras sau care s-au opus măsurii reținerii sau arestării preventive. În rest, încătușarea este interzisă. Această măsură trebuie luată doar cu titlu de excepție și doar atunci când protejarea interesului public o impune", a declarat Șerban Nicolae, după ședința Comisiei juridice a Senatului.

O altă modificare propusă de Șerban Nicolae la Codul de procedură penală și aprobată de senatorii juriști vizează faptul că arestul la domiciliu se execută la locuința pe care cel în cauză o indică ca locuință permanentă și o poate dovedi ca atare. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”