Opoziţia naţionalistă VMRO-DPMNE, care a iniţiat proteste zilnice de la începutul lunii iulie în legătură cu acordul despre care au susţinut că periclitează limba şi identitatea macedoneană, a cerut proteste în masă sub lozinca ”Macedonia nu este de vânzare”.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut parlamentarilor, într-o alocuţiune în faţa Parlamentului, să aprobe acordul revizuit cu Bulgaria solicitat luna trecută de Franţa, care a deţinut preşedinţia UE până în iulie.
Noul acord propune modificarea constituţiei Macedoniei de Nord pentru a recunoaşte o minoritate bulgară, în timp ce chestiunile rămase vor fi discutate între Skopje şi Sofia. Propunerea nu impune Bulgariei să recunoască limba macedoneană.
”Dacă decideţi să susţineţi propunerea revizuită a Franţei, în următoarele zile va avea loc o conferinţă politică interguvernamentală. Noi – Comisia – vom începe apoi, imediat, procesul de examinare a acquis-ului (n.r. totalitatea drepturilor şi a obligaţiilor comune care decurg din statutul de stat membru al Uniunii Europene). Acesta este primul pas în procesul de negociere”, a subliniat von der Leyen.
În timpul discursului, un deputat s-a apropiat de şefa Comisiei şi i-a arătat un pliant pe care era scris cu majuscule ”NU”.
Macedonia de Nord este candidată la aderarea la UE de 17 ani, dar aprobarea sa a fost blocată mai întâi de Grecia, iar în prezent de Bulgaria, ambii membri ai blocului comunitar.
Un acord din 2017 de schimbare a numelui ţării din Macedonia în Macedonia de Nord a pus capăt disputei cu Grecia şi părea să deschidă calea pentru negocierile de aderare la UE. Cu toate acestea, Bulgaria a depus un drept de veto în 2020 asupra disputelor de istorie şi limbă.
Adresându-se preocupărilor legate de limbă şi identitate, Van der Leyen a spus: ”Nu poate exista nicio îndoială că limba macedoneană este limba dumneavoastră. De aceea, propunerea revizuită se referă la limba macedoneană, fără calificare din partea UE. Propunerea respectă şi identitatea dumneavoastră naţională”.