Macedonia de Nord: Mii de persoane protestează în timp ce Parlamentul se pregăteşte să voteze acordul UE cu Bulgaria

Macedonia de Nord: Mii de persoane protestează în timp ce Parlamentul se pregăteşte să voteze acordul UE cu Bulgaria

Poliţia a închis Parlamentul din capitala Skopie pentru a împiedica protestatarii, conduşi de partide de opoziţie, să intre în clădire pentru a opri votul. Manifestanţii au ţipat, au fluierat şi au aruncat cuburi de gheaţă şi ouă în organele de poliţie, relatează Reuters .

Opoziţia naţionalistă VMRO-DPMNE, care a iniţiat proteste zilnice de la începutul lunii iulie în legătură cu acordul despre care au susţinut că periclitează limba şi identitatea macedoneană, a cerut proteste în masă sub lozinca ”Macedonia nu este de vânzare”.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut parlamentarilor, într-o alocuţiune în faţa Parlamentului, să aprobe acordul revizuit cu Bulgaria solicitat luna trecută de Franţa, care a deţinut preşedinţia UE până în iulie.

Noul acord propune modificarea constituţiei Macedoniei de Nord pentru a recunoaşte o minoritate bulgară, în timp ce chestiunile rămase vor fi discutate între Skopje şi Sofia. Propunerea nu impune Bulgariei să recunoască limba macedoneană.

”Dacă decideţi să susţineţi propunerea revizuită a Franţei, în următoarele zile va avea loc o conferinţă politică interguvernamentală. Noi – Comisia – vom începe apoi, imediat, procesul de examinare a acquis-ului (n.r. totalitatea drepturilor şi a obligaţiilor comune care decurg din statutul de stat membru al Uniunii Europene). Acesta este primul pas în procesul de negociere”, a subliniat von der Leyen.

În timpul discursului, un deputat s-a apropiat de şefa Comisiei şi i-a arătat un pliant pe care era scris cu majuscule ”NU”.

Macedonia de Nord este candidată la aderarea la UE de 17 ani, dar aprobarea sa a fost blocată mai întâi de Grecia, iar în prezent de Bulgaria, ambii membri ai blocului comunitar.

Un acord din 2017 de schimbare a numelui ţării din Macedonia în Macedonia de Nord a pus capăt disputei cu Grecia şi părea să deschidă calea pentru negocierile de aderare la UE. Cu toate acestea, Bulgaria a depus un drept de veto în 2020 asupra disputelor de istorie şi limbă.

Adresându-se preocupărilor legate de limbă şi identitate, Van der Leyen a spus: ”Nu poate exista nicio îndoială că limba macedoneană este limba dumneavoastră. De aceea, propunerea revizuită se referă la limba macedoneană, fără calificare din partea UE. Propunerea respectă şi identitatea dumneavoastră naţională”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri