„Mă rog la Dumnezeu”. Rudele disperate ale prizonierilor de război ruși acuză Moscova că și-a abandonat soldații

„Mă rog la Dumnezeu”. Rudele disperate ale prizonierilor de război ruși acuză Moscova că și-a abandonat soldații

Povestea cutremurătoare a Elvirei începe cu un apel telefonic de la un ofițer de securitate ucrainean. Așa a aflat vestea că fiul ei, un soldat care servește Forțelor Armate ale Rusiei, a fost luat prizonier.

Prizonierii de război ruși au fost abandonați de Moscova FOTO Profimedia

Prizonierii de război ruși au fost abandonați de Moscova FOTO Profimedia

Povestea unei mame al cărei fiu rus a fost luat prizonier

Am fost foarte șocată când Serviciul de Securitate al Ucrainei m-a sunat să spun că fiul meu se află captiv, a spus Elvira, pentru The Moscow Times.

Momentul a avut loc la doar câteva săptămâni după invazia rușilor în Ucraina, din 24 februarie 2022.

În ciuda a zeci de schimburi de prizonieri dintre Rusia și Ucraina , ce au avut loc pe parcursul anului, fiul ei a rămas, în continuare, deținut într-o închisoare ucraineană, fără niciun semn de eliberare iminentă.

Mă rog la Dumnezeu în fiecare zi să mă ajute să-l aduc acasă”, a spus Elvira, care a izbucnit în lacrimi, în mod repetat, în timpul unui interviu telefonic.

Tot ce vreau este ca bătăile inimii mele să nu se oprească, înainte de a reuși să-l scot de acolo, a continuat ea, la fel de emoționată.

Fiul ei este unul dintre miile de soldați ruși care au fost luați prizonieri de armata ucraineană, în cele peste 13 luni de lupte. Familiile multora dintre bărbații întemnițați susțin că autoritățile ruse nu depun, nici pe departe, suficiente eforturi pentru a-i aduce acasă.

Prizonierii ruși, găsiți de rude, pe cont propriu

În unele cazuri, rudele au spus că au reușit să dea de soldații capturați pe cont propriu, sau cu ajutorul canalelor ucrainene de pe YouTube și al grupurilor de social media. Ulterior, au fost nevoiți să facă presiuni asupra Ministerului Apărării, pentru a-i înregistra oficial pe cei dragi ca prizonieri de război, o desemnare care îi face eligibili pentru a fi incluși într-un schimb de prizonieri.

Cu toate acestea, criteriile Kremlinului pentru a cere includerea prizonierilor într-un schimb sunt neclare, iar negocierile minuțioase asupra unor astfel de schimburi – care durează adesea luni de zile – sunt însoțite, de obicei, de acuzații reciproce de necinste.

Criteriile Kremlinului pentru schimburile de prizonieri sunt neclare FOTO hochuzhit.com

Criteriile Kremlinului pentru schimburile de prizonieri sunt neclare FOTO hochuzhit.com

Alina Maksimovskaya, iubita unui prizonier de război rus, a declarat pentru The Moscow Times că a descoperit că iubitul ei, Andrei Zavyalov, fusese luat prizonier în Ucraina, de la televizor. Mai exact, în momentul în care a văzut interviuri pe care le-a acordat posturilor de televiziune ucrainene, din captivitate.

După aceea, ea a făcut apel la autoritățile militare să-l adauge pe lista oficială a prizonierilor de război.

Știam doar că fiecare moment contează. Nu știam dacă mai trăia sau ce s-a întâmplat cu el.”, a spus femeia.

Ea a menționat faptul că nu i-a fost deloc ușor să ia legătura cu reprezentanții Ministerului rus al Apărării sau ai Crucii Roșii.

A fost greu până să îmi răspundă cineva pe liniile de asistență telefonică”, a mărturisit Maksimovskaya.

Zavyalov a fost în cele din urmă eliberat, într-un schimb de prizonieri, la sfârșitul lunii octombrie.

Alte rude ale prizonierilor de război ruși au făcut plângeri similare cu privire la autoritățile ruse și la dificultățile de a atrage atenția asupra situației dificile a celor dragi.

Până când am apelat personal la președintele Federației Ruse... fiul meu nu a fost adăugat [pe lista oficială a prizonierilor de război]”, a declarat Irina Chistyakova, mama unui prizonier de război rus, într-un videoclip, pe care l-a postat în luna decembrie.

Fiul ei, Kirill, a fost recrutat cu puțin timp înainte de invazie și, potrivit mamei sale și a dispărut în martie trecut, în regiunea Harkov.

Ca parte a cercetărilor sale pe cont propriu, pentru a afla ce s-a întâmplat, ea a căutat prin numeroase fotografii cu soldați morți și a vizitat o morgă militară din orașul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei.

În cele din urmă, ea a vorbit cu un prizonier de război rus eliberat, care i-a spus că fiul său, Kirill, este prizonier în Ucraina, unde se află și în prezent.

Numărul total al prizonierilor, ținut secret

Din moment ce Rusia nu publică statistici cu privire la victimele sale militare în Ucraina, nu există date oficiale despre numărul soldaților ruși care au fost luați prizonieri. Reprezentanții sediului ucrainean de coordonare pentru prizonierii de război au susținut, la începutul acestei luni, că aproape 10.000 de soldați ruși au încercat să se predea, printr-o linie telefonică specială.

În timp ce Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat pentru The Moscow Times că nu dezvăluie informații cu privire la numărul deținuților, purtătorul de cuvânt al CICR pentru Ucraina, Alexander Vlasenko, a declarat, în decembrie, că există „mii” de prizonieri, captivi în ambele țări.

De la începutul războiului, Moscova și Kievul au organizat cel puțin 38 de schimburi de prizonieri, potrivit Ucrainei, în care au fost implicați peste 2.700 de prizonieri.

Se cunosc prea puține informații despre negocierile secrete dintre Rusia și Ucraina, care preced schimburile de prizonieri , cu toate că negocierile Rusiei sunt purtate de Ministerul Apărării cu asistența comisarului prezidențial pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova.

Mama unui prizonier de război rus, care a cerut anonimatul pentru a vorbi liber, a declarat, pentru The Moscow Times, că fiul ei a fost schimbat după mai puțin de șase săptămâni în captivitate. În schimb alții, precum fiul Elvirei și Kirill Chistyakov, au așteptat mai bine de un an.

Potrivit oficialilor ucraineni, reprezentanții Rusiei solicită, în mod regulat, ca soldații să fie incluși în schimburi. Dar există și dovezi ale amestecului politic.

Într-un schimb de prizonieri deosebit de controversat – puternic criticat de unii comentatori pro-război – Kremlinul a eliberat 215 de prizonieri de război, inclusiv străini capturați și comandanți ucraineni superiori, din regimentul Azov, în septembrie, în schimbul a cel puțin 55 de prizonieri ruși și a lui Viktor Medvedechuk, un apropiat prieten și aliat al președintelui Vladimir Putin.

Totodată, Yevgeny Nuzhin, un deținut de închisoare recrutat pentru a lupta pentru armata de mercenari Wagner , se pare că a fost eliberat de Ucraina într-un schimb, la sfârșitul anului trecut. La scurt timp după, el a fost executat de Wagner, în ceea ce mulți credeau a fi o pedeapsă pentru un interviu pro-Ucraina, pe care l-a acordat în timp ce era în captivitate.

Nici comisarul rus pentru drepturile omului și nici Ministerul Apărării nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea The Moscow Times.

Cum sunt tratați prizonierii de război

O mare parte din îngrijorarea exprimată de rudele prizonierilor de război ruși se concentrează asupra modului în care aceștia sunt tratați: dacă cei dragi suferă violențe sau sunt maltratați de ucraineni.

Misiunea Națiunilor Unite pentru drepturile omului în Ucraina, care a intervievat 175 de prizonieri ruși pentru un raport din noiembrie, a raportat că prizonierii le-au spus despre „execuții sumare și mai multe cazuri de tortură și rele tratamente, mai ales când au fost capturați, interogați pentru prima dată și mutați în lagăre de tranzit și locuri de internare”.

Cu toate acestea, unii foști prizonieri ruși au povestit că au fost tratați bine de către răpitorii lor.

Prizonierul de război rus eliberat Mihail Radygin a declarat într-un interviu din decembrie, acordat televiziunii locale, că pentru el condițiile de captivitate erau „normale”, dar că unii prizonieri au fost bătuți.

Ei urmează Convenția de la Geneva acolo”, a spus Radygin în videoclip, care a fost șters ulterior.

Potrivit lui Maksimovskaya, iubitul ei, Zavyalov, nu a fost maltratat în captivitate. Femeia a spus însă că „alții (prizonieri eliberați) au venit cu povești povești despre violență”.

Pe măsură ce războiul continuă, mulți se așteaptă să fie mai puține cazuri de capitulare în următoarele luni. De asemenea, Kremlinul a luat măsuri legale pentru a descuraja soldații să se predea. Anul trecut, Rusia a introdus pedepse de închisoare de până la 10 ani pentru predarea „voluntară”.

Între timp, sute de familii din Rusia continuă să aștepte eliberarea rudelor, deținute în închisorile din Ucraina. Elvira a spus că fiul ei îi transmite mesaje prin intermediul altor prizonieri ruși care sunt eliberați prin schimburi de prizonieri și cere ajutor.

Îmi doresc ca fiul meu să vină înapoi acasă”, a transmis mama bărbatului.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”