Luzia, cea mai veche fosilă umană din Brazilia, transformată în cenuşă
Luzia, ''prima braziliană'' a cărei urmă a fost descoperită pe teritoriul acestei ţări din America de Sud, s-a transformat în cenuşă după ce fosila datată în urmă cu 12.000 de ani a fost mistuită de flăcările care au devastat duminică noapte Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, relatează AFP.
"Luzia este o pierdere inestimabilă pentru orice persoană interesată de civilizaţie", a declarat pentru AFP Paulo Knauss, director al Muzeului Naţional de Istorie din Brazilia.
Bijuterie a colecţiei Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, cu peste 20 de milioane de piese valoroase, Luzia este prima fosilă umană descoperită în Brazilia, în 1970, în regiunea Minas Gerais (sud-vest), în timpul unei misiuni conduse de specialista în antropologie Anette Laming-Emperaire.
Plecând de la craniul său, cercetătorii de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie au reuşit să reconstruiască în format digital chipul său, care a inspirat ulterior o sculptură expusă în muzeu.
"Luzia a murit în incendiu", a deplâns Katia Bogea, preşedinta Institutului patrimoniului artistic naţional (Iphan), citată de cotidianul Estado de S.Paulo.
Bogea a denunţat o "moarte anunţată", subliniind reducerile drastice ale bugetului care au afectează conservarea patrimoniului brazilian.
Pentru Paulo Knauss, această lipsă de resurse financiare se datorează ''unei crize instituţionale, o criză a valorilor'', care afectează ţara de mai mulţi ani. "Este o problemă veche, însă trebuie să încetăm să vorbim de trecut şi să ne gândim la viitor, (...) pentru a inversa un proces care ne face de ruşine în faţa generaţiilor viitoare", a concluzionat el.
Considerat cel mai important muzeu de istorie naturală din America Latină, Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, care a aniversat bicentenarul în luna iunie a acestui an, a fost deosebit de renumit pentru bogăţia colecţiilor sale de paleontologie. Fostul palat imperial a adăpostit scheletul unui dinozaur descoperit în Minas Gerais, dar şi 26.000 de fosile aparţinând altor specii dispărute, precum tigrul preistoric Smilodon. În plus, în colecţia muzeului se afla un meteorit descoperit în secolul al XVIII-lea, a notat agenţia Xinhua.
Incendiul violent care a devastat duminică noapte Muzeul Naţional din Rio de Janeiro ar fi fost cauzat de un mic balon cu aer cald, din hârtie, care a aterizat pe acoperişul clădirii, a declarat luni ministrul Culturii din Brazilia, Sergio Sa Leitao. O altă posibilă origine a incendiului ar fi un scurtcircuit, a adăugat Leitao, citat de agenţia Xinhua. Ministrul brazilian al Culturii a catalogat evenimentul drept o ''tragedie incomensurabilă'' şi a recunoscut că intervenţia a venit prea târziu. Ministrul a adăugat că va fi începută o investigaţie aprofundată pentru aflarea cauzei tragediei.
Creat de regele Ioan al VI-lea şi deschis în 1818, Muzeul Naţional din Rio de Janeiro este unul dintre cele mai vechi şi mai prestigioase muzee din Brazilia. Această instituţie culturală şi ştiinţifică din America Latină deţinea în colecţia sa peste 20 de milioane de piese de mare valoare.
''Ce a supravieţuit? Clădirea şi câteva obiecte, aproape 10%'', a declarat luni reporterilor în cadrul unei conferinţe de presă Cristiana Serejo, director adjunct în cadrul muzeului.
În anul 2018, muzeul, afiliat Universităţii Federale din Rio de Janeiro (UFRJ), a primit doar 10% din bugetul necesar pentru întreţinere, conform informaţiilor publicate de media locale.
Preşedintele brazilian, Michel Temer, şi-a exprimat într-un comunicat regretul pentru incendiul produs, calificând cele întâmplate drept "o zi tragică pentru muzeologia" din Brazilia. "Pentru Brazilia, pierderea patrimoniului Muzeului Naţional este incalculabilă" deoarece "au fost irosiţi 200 de ani de muncă, cercetare şi cunoaştere. Este o zi tristă pentru toţi brazilienii", a arătat Temer. AGERPRES