Lupte grele. Pentru a opri înaintarea ucrainenilor pe frontul de sud, rușii au creat „zone ale morții“

Lupte grele. Pentru a opri înaintarea ucrainenilor pe frontul de sud, rușii au creat „zone ale morții“

Trupele ucrainene se luptă pentru a sparge fortificațiile rusești din sudul țării lor, dar chiar și străpungerea cu succes a liniei va fi doar un început. Pentru o șansă la câștiguri reale, forțele Kievului ar trebui să transforme breșa într-o spărtură largă.

Soldații ucraineni luptă pentru fiecare metru FOTO Profimedia

Soldații ucraineni luptă pentru fiecare metru FOTO Profimedia

Din iunie, soldații ucraineni se chinuie să traverseze câmpurile minate, tranșeele și dinții de dragon pe care trupele ruse le-au instala în luni de zile. În ultimele săptămâni, unitățile ucrainene au făcut progrese pătrunzând în ceea ce Rusia numește zona sa de securitate avansată din orașul Robotîne și au înaintat spre așezarea puternic fortificată din apropiere de Verbove.

Aici, Rusia nu numai că și-a construit apărări formidabile, dar continuă să-și întărească forțele. De asemenea, Moscova a mutat mai multe trupe în regiune, spun oficialii ucraineni și analiștii de informații din surse deschise, citați de WSJ.

Forțele ucrainene, care operează în unități mici care încearcă să evite detectarea de către dronele ruse, lucrează pentru a tăia liniile rusești și a deschide căi pentru camarazii cu echipamente mai grele care vin din urmă. Trupele vârf de lance ale Kievului vor să creeze ceea ce strategii militari numesc o protuberanță, o umflătură care iese în spatele apărării ruse.

Dacă Ucraina poate îndeplini sarcina extrem de dificilă de a sparge liniile rusești, ar trebui să mențină și să extindă orice breșă, astfel încât forțele blindate să poată trece și să încerce să depășească liniile rusești. Trupele Moscovei luptă să oprească asta.

„O spargere poate face ca unitățile să treacă prin liniile defensive, dar se dau lupte grele înainte de a se obține o breșă”, a spus Mark Kimmitt, general de brigadă în retragere al armatei SUA.

Forțele ruse au lansat contraatacuri localizate pentru a recîștiga ce au pierdut în fața ucrainenilor în jurul Robotîne, a declarat un comandant de pluton din Brigada 47 a Ucrainei care folosește indicativul de apel Dobro și operează la periferia de est a orașului. Forțele ruse au apărat cu înverșunare drumul puternic minat de la Robotîne la Verbove, a spus el despre avansul recent.

„A fost foarte greu”, a spus el. „Totul a explodat.”

Dacă trupele ucrainene reușesc să cucerească sau să ocolească Verbove, probabil că vor împinge spre sud, spre coasta Mării Negre, la mai mult de 80 de kilometri distanță. Scopul lor este să treacă printr-un coridor pe care Moscova îl controlează, un „pod de uscat” care merge de la granița Ucrainei cu Rusia, în est, până în Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Zone ale morții

Rusia a creat tot felul de obstacole și capcane pentru a împinge trupele ucrainene în zone unde rușii le pot ataca mai ușor, cunoscute sub numele de „zone ale morții“.

În toate colțurile întinsului câmp de luptă, Moscova a ascuns capcane și trupe care estompează linia frontului și le îngreunează luptătorilor Kievului să înțeleagă ceea ce îi așteaptă.

„Fiecare linie de copaci este fortificată cu tranșee”, a spus Oleksandr Solonko, soldat dintr-un batalion de recunoaștere aeriană care operează drone lângă Robotine. „În spatele fiecărui tufiș se află o poziție inamică.”

Mai multe trupe trimise la Tokmak și în alte orașe din prima linie

Rusia își consolidează, de asemenea, forțele în cel mai mare oraș local, Tokmak, un nod feroviar și rutier pe care Moscova l-a înconjurat cu sisteme de apărare.

„În fiecare zi vin mai multe trupe în Tokmak și în alte orașe din prima linie”, a spus Ivan Fedorov, primarul ucrainean în exil al Melitopol, un oraș din apropiere pe care trupele Moscovei l-au cucerit încă de la începutul războiului. „Tokmak este ca o bază militară a rușilor.”

Fedorov, care vorbește cu ucrainenii din zonele aflate sub controlul Rusiei, a declarat că forțele ucrainene au lovit zilnic Tokmak cu artilerie și rachete. Săptămâna trecută, a spus el, trupele Kievului au lovit un depozit militar din oraș, declanșând explozii care au durat ore întregi.

Deoarece Tokmak este atât de puternic fortificat, unii analiști cred că forțele ucrainene îl vor ocoli și vor căuta puncte slabe în altă parte.

Echipamentele logistice variază de la vehicule specializate în deminare până la tancuri modificate pentru a ajuta alte blindate care se blochează sau sunt avariate. Comandantul plutonului de lângă Robotîne a spus că terenul este atât de puternic minat încât succesul ține de existența unui număr suficient de geniști cu echipament potrivit.

„Aceștia sunt oamenii și echipamentele de care avem cu adevărat nevoie”, a spus Dobro.

A avea suficientă artilerie pentru a lovi și a slăbi artileria rusă va fi, de asemenea, vital, a adăugat el. Orice avans ucrainean va avea loc probabil sub atacul artileriei ruse, a soldaților din poziții fortificate și a avioanelor, ceea ce înseamnă că forțele terestre ar trebui să avanseze sub un duel de artilerie.

Înaintarea poate necesita luni de bombardamente și atacuri eșuate. În al Doilea Război Mondial, după ce Aliații au câștigat un cap de pod în Franța după debarcarea din Normandia, le-au fost necesare aproape două luni de atacuri masive aeriene și terestre pentru a sparge apărarea nazistă și a înainta.

Ucrainenii spun că orice s-ar întâmpla în următoarele zile și săptămâni, vor continua să lupte până în iarna și anul viitor. Fedorov și trupele ucrainene spun că acum își dau seama că a fost o greșeală strategică să acorde Rusiei timp pentru a-și construi apărarea și prin urmare, acum trebuie să mențină presiunea asupra trupelor Moscovei.

„Dacă ucrainenii nu înaintează, nimic nu îi împiedică pe ruși să mai sape niște tranșee sau să contraatace”, a spus Pasi Paroinen, un analist finlandez de informații open-surce care a studiat liniile defensive ale Rusiei din Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 De citit...

2 Ioana Ene Dogioiu / Filme cu proști care s-au crezut foarte deștepți

3 Cum era de așteptat, „petarda” Căcărău s-a „autodetonat”...

4 Cătălin Scărlătescu a ajuns la spital, după o vacanță de coșmar: „Cel mai frumos loc din Bali e aeroportul, mai ajung aici doar dacă aterizează avionu…

5 Locul unde se afla capitala sexului european în lumea antică. Orașul superb în care femeile se dăruiau bărbaților aproape gratis