Lupta secretă pentru controlul materiilor prime/Grâul, gazul, nichelul sau pământurile rare au ajuns arme geopolitice

Lupta secretă pentru controlul materiilor prime/Grâul, gazul, nichelul sau pământurile rare au ajuns arme geopolitice

Grâu, porumb, floarea soarelui, dar și mărfuri precum gazul natural, nichelul, neonul, toate sunt folosite acum tot mai mult ca arme politice, în ideea că cine va deține monopolul asupra lor se va putea impune politic și comercial, scrie HotNews.ro .

Discutie intre Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Războiul de agresiune al lui Putin din Ucraina a declanșat o reacție în lanț pe piețele de mărfuri. Acesta este doar începutul unei lupte globale, iar penuria care a dus la creșterea prețurilor poate provoca mișcări sociale cu consecințe politice uriașe, mai ales în țările în care au loc alegeri anul acesta (Franța sau Ungaria sunt doar două exemple)

Asistăm acum la un război economic la nivel global care nu va cruța pe nimeni, în ciuda asigurărilor date de miniștrii Câciu și Chesnoiu cum că noi nu vom fi atinși de penurie. Diplomația economică românească și lipsa unei strategii de a asigura independența alimentară a României decontează acum toate erorile ultimilor 30 de ani.

Conflictul ruso-ucrainean și sancțiunile împotriva Rusiei provoacă perturbări pe o serie de piețe, în special pe cea a grâului, scrie și Financial Times . Costul în creștere al energiei are efecte inclusiv în privința costurilor îngrășămintelor folosite de fermieri.

În ultimele trei decenii, industria mărfurilor a fost unul dintre cele mai izbitoare exemple de globalizare, care a creat averi uriașe pentru traderii de materii prime.

Magneziul

Aliajele pe bază de magneziu sunt utilizate în industria aerospațială și în cea auto. De asemenea, sunt utilizate la fabricarea unor articole sportive, camere, aparate, rame pentru bagaje, sateliților spațiali, precum și în gravură. Magneziul amestecat cu var este injectat în furnale pentru a îmbunătăți proprietățile mecanice ale oțelului.

Magneziul mai este folosit în producția de titan, uraniu și hafniu.

Aici, topul producătorilor mondiali de magneziu . China și Rusia conduc detașat.

Aluminiul

Este al doilea metal cel mai folosit din lume, după fier. Extracția lui este foarte costisitoare și consumatoare de energie. Poate că cea mai ”la vedere” utilizare a lui este în conservarea alimentelor. De asemenea, după oțel, este cel mai folosit material pentru fabricarea cuțitelor, recipientelor, oalelor și a altor ustensile de bucătărie.

Majoritatea cutiilor pentru băuturi sunt fabricate din aluminiu. Sosurile, berea, sucurile, sunt doar un exemplu.

În construcții, aluminiul este folosit la structurile de susținere în aliaje cu alte metal. În transporturi, (terestre, maritime sau aeriene) e folosit nu numai pentru exterioare, ci și pentru componente mecanice. Cel mai bun exemplu este cel al avioanelor, unde aluminiul este preferat datorită costului și greutății sale relativ mici.

Deși nu este cel mai bun conductor de electricitate, aluminiul este utilizat pentru turnuri de înaltă tensiune, unde liniile electrice trebuie să fie ușoare, flexibile și cât mai ieftine posibil.

De asemenea, are o mare rezistență la coroziune și este ușor de sudat, făcând instalațiile electrice mai durabile și mai ușor de reparat.

Aluminiul e intens folosit la fabricarea aparatelor de uz casnic precum frigidere, sobe, mașini de spălat, cuptoare sau cuptoare cu microunde, fiind rezistent la căldură, este durabil și este foarte ușor.

În domeniul bijuteriilor și al componentelor electronice, aluminiul este iar unul din metalele cele mai utilizate, fără să pomenim despre banalele brelocuri în care ne ținem cheile de acasă, de la mașină șamd.

Prețul aluminiului este pe cale să atingă un record de peste 3.475 de dolari pe tonă - parțial o reflectare a faptului că Rusia este al doilea exportator ca mărime.

Iată aici topul producătorilor de aluminiu din lume . China, India și Rusia conduc detașat.

Pământurile rare

Metalele denumite pământuri rare reprezintă un grup de 17 elemente extrem de importante, socotite critice, pentru asamblarea a aproximativ un sfert din tehnologia actuală - de la telefoane mobile, com­po­nente de calculator și motoare electrice până la tehnologii precum bateriile electrice, armamentul sofisticat și tur­binele eoliene.

Vezi aici top producători de pământuri rare . China domină copios.

La paladiu, 40% din producția mondială vine din Rusia. Elementul chimic este folosit de producătorii de automobile pentru a elimina emisiile toxice din gazele de eșapament. La neon, la fel.

Cât privește alimentele, vedeți aici cum e cu exporturile de floarea soarelui și grâu . La ambele mărfuri, România stă bine. Dar totul depinde de vreme.

Aur

China este cel mai mare producător de aur, conform gold.org, cu 368,3 tone pe an, reprezentând circa 11% din producția totală. Rusia se află pe cel de-al doilea loc cu 331,1 tone, Australia e pe locul 3 cu 327,8 tone. SUA deține poziția a cincea cu 190,2 tone, iar Canada – 170,6 tone.

Vezi aici lista celor mai mari producători de aur


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”