Lupta împotriva jihadismului va fi îndelungată (general american)

Lupta împotriva jihadismului va fi îndelungată (general american)

În fața unei amenințări jihadiste în expansiune și în continuă mutație în Africa, statele trebuie să se adapteze în permanență și să-și strângă legăturile, potrivit comandantului operațiunilor speciale americane pe continentul negru, generalul Donald Bolduc, citat de AFP.

'Acest tip de război se înscrie pe termen lung și nu există scurtături. Trebuie menținută direcția și toată lumea trebuie să coopereze', a declarat generalul Bolduc jurnaliștilor la Dakar, cu ocazia exercițiului militar anual Flintlock, organizat de SUA în Africa împreună cu 30 de țări, început luni și care va dura până în 29 februarie.

Printre misiunile cruciale pe care și le propune exercițiul, generalul Bolduc a menționat 'combaterea' grupărilor jihadiste Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) și a Statului Islamic (SI).

În pofida diferențelor geografice și de obiective — AQMI în Sahel, milițiile shebab în Somalia, Boko Haram în Nigeria, SI în Libia — jihadiștii reușesc să se înțeleagă unii cu alții, a subliniat generalul.

'În ultimele 12 luni, ei au devenit mai activi. Au exportat tactici și tehnici, în special în materie de dispozitive explozive improvizate, fac schimb de idei și de concepte asupra modului de a se prezenta public, și-au consolidat ideologia și ceea ce ea reprezintă', remarcă ofițerul american.

Această flexibilitate 'permite inamicului să se regrupeze pentru a lupta aproape ca o unitate terestră, apoi — când a fost învins — să se disperseze în elemente mai mici pentru a lansa atacuri de tip asimetric', explică generalul, citând exemplul campaniei de atentate comise de Boko Haram după ofensiva statelor din regiunea lacului Ciad împotriva acestei grupări islamiste în 2015.

'Și trebuie să putem riposta la aceasta. Deci, atât timp cât nu vom avea un dispozitiv global bine echilibrat între domeniile militar, polițienesc și nonsecuritar, ei vor continua să alterneze între aceste diferite tipuri de luptă', a continuat generalul Bolduc, subliniind 'necesitatea cooperării regionale' între state.

'Noi ajutăm în termenii schimbului de informații, exploatării siturilor sensibile, formării împotriva dispozitivelor explozive improvizate, care este unul dintre cursurile cele mai căutate de partenerii noștri pentru că acesta este modul de luptă pe care inamicul îl utilizează în special', a indicat el.

În acest an, aproape 1.700 de membri ai forțelor speciale din 30 de țări din Africa, America și Europa (între care Franța și Marea Britanie) sunt angajați în exercițiul Flintlock, potrivit Africom, comandamentul militar al SUA pentru Africa, care îl organizează din 2005.

În contextul atentatelor din Bamako, capitala Mali, în 20 noiembrie 2015, și din Ouagadougou, capitala Burkina Faso, în 15 ianuarie, care au făcut necesară de fiecare dată intervenția unor forțe naționale și străine, exercițiul militar din Senegalul vecin capătă o dimensiune specială.

'Contribuția cea mai importantă pe care putem s-o aducem este de a conecta acest antrenament militar cu poliția care, în zona urbană, trebuie să aibă prima reacție, să evalueze situația, înainte de sosirea unei unități militare', potrivit generalului Bolduc.

'Este unul dintre lucrurile pe care Flintlock 16 îl face pentru prima oară: conectarea poliției la militari cu scopul de a putea reacționa la astfel de atacuri', a insistat el.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...