„Lupta cu UE nu e legitimă, nimeni nu are mandat popular pentru așa ceva. Cine își asumă consecințele?” Interviu INCENDIAR

„Lupta cu UE nu e legitimă, nimeni nu are mandat popular pentru așa ceva. Cine își asumă consecințele?” Interviu INCENDIAR

Guvernantii de la Bucuresti, in maniera lor specifica, smechereasca, fara a avea onoarea gestului asumat, au declarat "razboi" UE si, din pacate, lucrurile se desfasoara mult, mult prea repede, avertizeaza Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

Intr-un interviu acordat Ziare.com , acesta afirma ca noul atac lansat zilele acestea de la Bucuresti impotriva principiilor si valorilor fundamentale ale Uniunii Europene ne subrezeste pozitia si in NATO, pentru ca cele doua organizatii se suprapun in mare masura.

"Avem multe alte informatii publice care arata ca cineva se pregateste de o confruntare pe termen lung cu Occidentul, pentru care e nevoie de resurse, de bani, televiziuni, de rezervisti, ca tot discutam de 'razboi'", afirma Iulian Fota, in interviul acordat Ziare.com , in care vorbeste si despre multiplele consecinte de ordin economic sau social pe care romanii le vor avea de suportat, dar pe care nu si le asuma nimeni.

Ieri a fost inca o zi nefasta pentru democratia romaneasca, daca ne uitam la reactiile guvernantilor de la Bucuresti fata de raportul MCV si rezolutia votata de Parlamentul European, ambele extrem de critice. Putem spune ca am trait din nou "martea neagra"?

Absolut. Reactia unei parti din clasa politica la criticile UE, fie ele justificate sau nu, este stupefianta. Acesti oameni, in maniera lor specifica, smechereasca, fara a avea onoarea gestului asumat, pe sest, au declarat "razboi" UE.

Am petrecut jumatate de zi sa-mi aduc aminte cand s-a intamplat asa ceva ultima data in Romania. Mi-a venit in minte nu un moment, ci un interval de aproximativ un an, din 13 iunie 1990 pana in vara lui 1991, cand am fost singura tara din Europa Centrala care a hotarat sa semneze un tratat "de prietenie" cu URSS. Sub influenta unor cercuri radicale, anti-occidentale, pro-sovietice, timp de un an, conducerea politica a Romaniei de atunci s-a luptat cu Occidentul. Iar acea atitudine romaneasca anti-occidentala ar mai fi continuat daca nu se destrama URSS.

Din nou, de ieri, anumiti oameni politici romani, sustinuti de anumite cercuri de interese, inclusiv din zona economica si din mass-media nationala, au hotarat sa declanseze un razboi subversiv anti-UE, de "eliberare nationala". Intentionat folosesc astfel de cuvinte, pentru ca toata povestea asta nefericita are si un iz de "ceausism", ca ideatica si oameni implicati, doar ca este dusa impotriva unor oameni "simpli, dar nu umili", ca sa parafrazez o celebra remarca de ieri a unui lider politic important (Liviu Dragnea, n.red.) . Si, la fel ca si in 1990/1991, totul este facut pentru a proteja anumite interese individuale sau de grup.

Avem si doua diferente notabile: Lipsa amestecului extern rusesc (desi ma intriga cum jubileaza Sputnik, care vorbeste de "tancurile UE") si mult mai rapida degradare a situatiei.

Acum 27 de ani, de la elementul de forta din 13-15 iunie 1990 pana la decizia politica de intoarcere a spatelui catre Vest si racordare la URSS a trecut cam un an. Acum avem doar trei luni de la 10 august pana la 13 noiembrie. Si asta este parte din gravitatea acestui moment. Lucrurile se intampla mult, mult prea repede. In ritmul asta, pana la vara (poate si cu ceva sprijin de pe la "prieteni") neutralitatea sau nealinierea ne mananca, iesim si din NATO.

Nu este prea mult sa vorbim despre un "razboi" declansat impotriva UE?

Evident ca vorbesc de "razboi" mai mult figurativ. Este de fapt o lupta de putere si de idei, o batalie impotriva unei anumite filozofii de guvernare. Si da, un atac la adresa valorilor fundamentale ale UE.

Pe de alta parte, aceasta "miscare de rezistenta nationala", acest nou front al salvarii individuale, utilizeaza din plin metode si tactici de razboi, de razboi politic sau subversiv: propaganda media, minciuna si manipulare, dezinformare. Altfel de ce ar fi, in mod fals, aceste critici europene la adresa noastra descrise drept un afront la adresa intregii tari, un atac la adresa Romaniei?

Care vor fi consecintele aceste atitudini adoptate de majoritatea guvernamentala PSD-ALDE?

Majore. In primul rand, orice razboi cu UE ne subrezeste pozitia si in UE, dar si in NATO. Cele doua organizatii se suprapun intr-o foarte mare masura. Presedintele Frantei tocmai si-a declarat sprijinul pentru UE si dorinta de a combate extremismul politic de dreapta. Noi suntem ca nuca in perete. Mesajul presedintelui Macron e pro-Europa, iar in Romania, in zona guvernamentala, dar si intr-o parte importanta a opiniei publice, incepe sa se dezvolte un sentiment anti-Europa.

Apoi, avem pierderea busolei interne, ceea ce genereaza o grava criza de identitate nationala. Romania moderna este construita pe ideea de afinitate pro-occidentala. Prin latinitatea noastra suntem tara europeana si aliatii nostri traditionali sunt din grupul statelor occidentale. Asa am facut Romania Mare.

Daca UE este dusmanul nostru, atunci noi ce mai suntem? Slavi, cum sustinea Rosler?

Fara europenitate nu mai avem proiect de tara. Ce fel de Romanie mai vrem, "una ca afara", cum spun si baietii de la Vank, sau o struto-camila precum Republica Moldova sau Ucraina, tari care si-au pierdut bucati de teritoriu din cauza confuziei identitare si slabiciunii elitelor conducatoare?

Si nu in ultimul rand avem consecintele de ordin economic sau social. Ne rupem de cele cateva milioane de romani care traiesc in tarile UE, de fratii, parintii, verii sau prietenii nostri? Ca sa nu mai vorbesc de unda de soc resimtita de piete, de investitorii din Romania.

Nu am invatat nimic din experienta dramatica a Turciei si din modul in care pietele straine pedepsesc aventurile politice nefericite, ducand la devalorizarea lirei turcesti cu 35% in doar cateva zile?

Cine-si asuma toate aceste consecinte?

Si totusi, iata, alianta PSD-ALDE declara "razboi" UE, in ciuda acestor posibile efecte.

Si asta este doar inceputul. Uitati-va ca, la o zi dupa deciziile UE, un important deputat PSD, intr-un gest eminamente "intelectual", ca ultim argument, arata degetele mijlocii celui mai pro-UE partid din Camera Deputatilor. Ce UE, ce democratie, noi suntem deja stapani aici, noi hotaram! Caci populatia ne iubeste, nu?

Avem multe alte informatii publice care arata ca cineva se pregateste de o confruntare de termen lung cu Occidentul, pentru care e nevoie de resurse, de bani, televiziuni, de rezervisti, ca tot discutam de "razboi".

Altfel ne putem uita in urma si ne putem da seama cand au inceput toate lucrurile astea - sunt cateva luni bune, daca nu chiar si ani. Aceasta retorica anti-occidentala e in crestere si din ce in ce mai complexa, acopera din ce in ce mai mult spatiul public. Eu avertizez asupra ei de cativa ani si inca ma cred unii nebun sau exagerat. Nu s-a sinchisit nimeni...

In plus, stim din sondaje ca o parte din populatie, si pe fondul asta de saracie si de frustrare sociala, incepe sa "cumpere" prostiile astea. In nord-est avem deja sprijin pentru UE de circa 20-22%. E absolut ingrijorator. Si vina nu apartine numai celor de la guvernare. Cititi ultimul articol al lui Cristian Preda ca sa intelegeti cum s-a diluat si legatura liberalilor cu UE. Cum nici ei nu mai sunt conectati sau racordati la ce se intampla in UE, cu exceptia notabila a lui Siegfried Muresan. Dar nu faci primavara cu o floare...

La fel de stupefiat sunt si cand vad lipsa oricarei reactii politice sau populare fata de acest conflict cu Bruxelles-ul. Poate cu exceptia presedintelui Klaus Johannis, care este singurul om politic, singurul actor institutional, din Romania care inca este legat si participa la ceea ce se intampla in Europa in acest moment, si dincolo de ea, pentru ca domnia sa are in acelasi timp si o relatie foarte buna cu presedintele Trump. Desi cred ca nici cei de la Cotroceni nu inteleg complet ce se intampla. Iar acolo miza este la fel de mare ca si in strada, mai ales ca acest demers de confruntare cu UE este complet ilegitim.

Spuneti "ilegitim", dar PSD-ALDE v-ar putea da replica reamintindu-va ca au castigat ultimele alegeri.

Niciun partid politic nu are mandat popular sa inceapa lupta cu Uniunea Europeana. Niciun partid! Fie ca vorbim de doctrina partidului, fie ca vorbim de programul politic cu care a participat la ultimele alegeri, ca e la putere sau in opozitie, nu conteaza: Nimeni nu are aceasta legitimitate.

Niciun om politic roman, niciun partid nu a iesit in fata poporului sa spuna: Popor roman, esti de acord sa ne luam de piept cu astia din Uniunea Europeana?

Care ar fi solutia pentru reluarea parcursului european al Romaniei?

Eu cred ca solutia, singura, este intoarcerea la popor: in scoala, in universitati, in studiourile de televiziune, la munca, in piete si in strada, in diaspora.

Poporul trebuie sa stie ce se intampla si sa hotarasca in cunostinta de cauza, mai ales ca adevarul este de partea noastra, a celor care avem carte si mai stim si ceva istorie. Cei care stim ca ori de cate ori Romania a iesit de pe calea europeana, ea s-a ofilit. S-a epuizat in saracie si izolare internationala, riscandu-si oamenii si frontierele. Sau noii nostri ceausisti cred ca pot prelua manevrele lui Ceausescu evitand insa dezastrul final? 
 
 



Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Încă o „poveste de succes” din Ucraina...

5 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi