„Lupt împotriva Rusiei pentru a-l răsturna pe tiranul din Belarus”. Fostul gardian a lui Lukașenko dezvăluie de ce a fugit pentru a se alătura armatei Ucrainei

„Lupt împotriva Rusiei pentru a-l răsturna pe tiranul din Belarus”. Fostul gardian a lui Lukașenko dezvăluie de ce a fugit pentru a se alătura armatei Ucrainei

Viaceslav Hranuski, un fost polițist responsabil de protejarea liderului belarus, dezvăluie de ce a fugit pentru a se alătura armatei ucrainene. „Eram acolo, protejându-l pe omul care deturnase țara”, susține acesta.

 Alexander Lukașenko și liderul de la Kremlin FOTO: EPA EFE

Alexander Lukașenko și liderul de la Kremlin FOTO: EPA EFE

În urmă cu patru ani, Viaceslav Hranuski privea cum Alexander Lukașenko, dictatorul Belarusului timp de trei decenii, ieșea dintr-un elicopter și se apropia de forțele de securitate care îl protejau de o mare mulțime de protestatari furioși din centrul Minskului, scrie The Guardian.

„Băieți, sunteți grozavi”, a strigat Lukașenko la Hranuski și la restul cordonului de poliție.

„Eram acolo, protejându-l pe omul care deturnase țara. Acela a fost momentul în care am înțeles că nu mai vreau să fac parte din asta”, a declarat Hranouski, rememorând acele evenimente.

Realizarea faptului că făcea parte din mașinăria represivă a unui regim dictatorial l-a pus pe Viaceslav Hranuski pe calea care l-a adus în cele din urmă acolo unde se află astăzi: pe linia frontului din Ucraina. El crede acum că lupta împotriva Rusiei este cea mai bună modalitate de a lupta împotriva lui Lukașenko, liderul pe care l-a servit cândva.

„Lukașenko este dușmanul meu acum. Singurul motiv pentru care este încă la putere este din cauza Rusiei. Și singura modalitate de a-l învinge este să luptăm cu Putin”, a declarat el într-un interviu cu Observer realizat prin apel video din Harkov, unde este staționată unitatea de belaruși pentru care luptă.

Deși armata belarusă nu a fost desfășurată în Ucraina, Lukașenko a permis trupelor lui Vladimir Putin să intre în țară prin Belarus în februarie 2022, făcând din Belarus un co-agresor în război. De atunci, integrarea dintre Moscova și Minsk s-a accelerat, Belarusul fiind acum, de fapt, un proxy al Rusiei.

De cealaltă parte a liniei frontului, regimentul Kastuś Kalinoŭski, format din sute de bieloruși, luptă de partea Ucrainei. Ei variază de la foști specialiști IT la ofițeri de poliție, precum Hranuski.

Hranuski și-a amintit cum s-a înscris pentru o carieră în aplicarea legii la vârsta de 18 ani, imediat după absolvirea liceului. „Pentru mulți tineri cărora nu le pasă de politică, dar care doresc o viață stabilă, angajarea în poliție este o opțiune bună”, a spus el.

Regimul lui Lukașenko se bazează foarte mult pe forțele de securitate, ai căror membri primesc un salariu stabil și sunt învățați să îl venereze atât pe Lukașenko, cât și Rusia . Hranuski se înțelegea bine cu colegii săi, împărțind sarcinile zilnice ale unui polițist

Cu toate acestea, când privește în urmă, Hranuski este disprețuitor față de mulți dintre oamenii cu care a servit. „Nu sunt deosebit de inteligenți și nu analizează informațiile în mod critic. Cei mai mulți dintre ei nu au principii. De fapt, aceasta este aproape o cerință pentru a lucra pentru acest sistem.”

Și-a văzut colegii torturând protestatari

Când au început protestele în august 2020, Hranuski și-a văzut colegii torturând și batjocorind protestatarii pentru a susține regimul.

Declanșate de acuzațiile de fraudă electorală, protestele au scos sute de mii de bieloruși în stradă în toată țara. Numai în primele zile, mulți au fost reținuți, torturați și înghesuiți în celule supraaglomerate. Deținuții au ieșit din centrele de detenție temporară acoperiți de vânătăi din cauza abuzurilor la care au fost supuși.

Hranuski și-a amintit de scena pe care a întâlnit-o la departamentul de poliție al districtului Frunzensky din Minsk, unde lucra, după o noapte de mitinguri de protest.

Acolo a găsit aproximativ 70 de demonstranți care țipau, plini de sânge și vânătăi, care zăceau legați pe jos cu legături, după ce fuseseră bătuți cu bastoane pe brațe și pe spate de colegii cu care glumise și fumase adesea.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”