Luni și marți Guvernul s-a mai ÎMPRUMUTAT cu aproape un MILIARD! În total, în aprilie, România s-a ÎNDATORAT cu 3 miliarde EURO!
Ministerul Finanţelor a vândut marţi obligaţiuni benchmark în valoare de 120 milioane lei scadente în 25 februarie 2019, printr-o licitaţie suplimentară la cea de luni, în care a plasat titluri de stat de 800 milioane lei, la un randament mediu în scădere la 1,48% pe an, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
În urma sesiunii suplimentare de marţi, valoarea cumulată a împrumutului a ajuns la 920 milioane lei, scrie Bursa.ro .
Ministerul Finanţelor a împrumutat în aprilie 4,4 mld. lei intern şi 1,75 mld. euro de pe piaţa externă
Ministerul Finanţelor a împrumutat în luna aprilie cumulat echivalentul a 12,4 mld. lei (2,75 mld. euro) atât de pe piaţa internă, cât şi de pe piaţa externă, reprezentând circa o cincime din nivelul previzionat pentru întregul an, randamentele fiind în scădere, relatează zf.ro .
De pe piaţa locală, Trezoreria a luat de la bănci aproximativ 4,4 mld. lei, prin lansarea unor certificate de trezorerie şi obligaţiuni, valoarea totală a împrumuturilor, inclusiv licitaţiile suplimentare, fiind în linie cu nivelul planificat pentru luna aprilie. Costul la care s-a împrumutat statul a fost în general în scădere faţă de cel înregistrat la licitaţiile precedente. Finanţele şi-au propus pentru aprilie împrumuturi de pe piaţa internă de 3,9 mld. lei, la care se adaugă suma de 465 mil. lei la licitaţiile suplimentare.
Ministerul Finanţelor a mai atras în aprilie cumulat 1,75 mld. euro de pe pieţele financiare internaţionale printr-o emisiune nouă, în valoare de 1 mld. euro, cu o maturitate de 10 ani, şi 750 mil. euro prin redeschiderea emisiunii lansate în octombrie 2015, cu maturitatea iniţială de 20 de ani. Pentru maturitatea de 10 ani s-a obţinut un randament de 2,411%, cel mai scăzut nivel istoric pentru această maturitate. Redeschiderea emisiunii scadente în 29 octombrie 2035 a fost realizată la cel mai scăzut randament de 3,55%, în scădere faţă de cele înregistrate atât la lansarea iniţială din octombrie 2015 (3,93%), cât şi la redeschiderea din februarie 2016 (3,90%).