Lungmetrajul iranian „Terrestrial Verses'', scris şi regizat de Ali Asgari şi Alireza Khatami, a câştigat Trofeul Anonimul 2023

Lungmetrajul iranian „Terrestrial Verses'', scris şi regizat de Ali Asgari şi Alireza Khatami, a câştigat Trofeul Anonimul 2023

Filmul prezentat în premieră mondială anul acesta la Cannes, în secţiunea oficială Un Certain Regard, prezintă povestea unor oameni obişnuiţi care navighează prin constrângerile sociale, într-o serie de clişee şi imagini pre-ilustrate.

Festivalul „Anonimul” FOTO Facebook

Festivalul „Anonimul” FOTO Facebook

Cele cinci lungmetraje de ficţiune care au concurat anul acesta pentru marele trofeu sunt: „Fremont" (Statele Unite ale Americii), regizat de Babak Jalali, „Stella In Love" (Franţa), de Sylvie Verheyde, „Terrestrial Verses" (Iran), de Ali Asgari şi Alireza Khatami, „Légua" (Portugalia, Franţa, Italia), de Filipa Reis şi Joao Miller Guerra, şi „The Quarrel" (India), de Sanal Kumar Sasidharana.

Selecţia în cadrul competiţiei de lungmetraje a fost realizată de Ludmila Cvikova. Cel mai bun scurtmetraj românesc a fost ales „Antrenamentul de noapte", de Bogdan Alexandru.

Filmul a primit un premiu în valoare de 1.000 de euro. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj străin, tot în valoare de 1.000 de euro, a revenit filmului „Amok" (Ungaria-România), de Balázs Turai.

„Acolo unde bărcile nu ajung", regizat de Vlad Buzăianu, este scurtmetrajul căruia Fundaţia Anonimul i-a acordat Premiul „Ovidiu Bose Paştină", în valoare de 1.000 de euro.

Competiţia de scurtmetraje româneşti a cuprins 12 titluri, acelaşi număr de filme regăsindu-se şi în cea de scurtmetraje internaţionale. Selecţia pentru ambele secţiuni a fost realizată de criticul de film Ionuţ Mareş.

Regizoarea de origine japoneză, Naomi Kawase, a fost omagiată cu Trofeul Anonimul pentru contribuţia la frumuseţea cinematografiei universale.

Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, prezentată de actorul Sorin Miron, a avut loc în perioada 14 - 20 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

Evenimentul a reunit, în afara filmelor din competiţii, zece lungmetraje româneşti . Spectatorii festivalului au putut vedea, în premieră naţională, cel mai nou film semnat de Radu Jude – „Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii", recent premiat la Locarno.

Tot înainte de lansarea în cinematografe au fost proiectate la festival şi „Mammalia" în regia lui Sebastian Mihăilescu, „Tigru" de Andrei Tănase, cel mai nou proiect regizoral al lui Liviu Mărghidan, „Castelul Crăiţei", şi filmele documentare „Arsenie. Viaţa de apoi" în regia lui Alexandru Solomon, „Toate râurile se varsă în mare şi marea nu se umple niciodată" de Claudiu Mitcu şi "Între revoluţii" semnat de Vlad Petri.

Proiecţiile tuturor filmelor din selecţia Anonimul au avut loc în campingul Green Dolphin. „Vocaţia mea, filmul", programul destinat adolescenţilor din satele Deltei Dunării, a ajuns anul acesta la a doua ediţie şi s-a desfăşurat între 15 şi 20 august în cadrul festivalului.

Având un rol integrator în dezvoltarea comunităţii şi, în mod special, în educarea şi dezvoltarea tinerilor, atelierul le-a oferit participanţilor noi perspective în alegerea următoarelor etape de studiu.

Emanuel Pârvu (actor şi regizor), Ionuţ Mareş (critic de film, selecţioner), Răzvan Popescu Mirceni (biologul marin care a participat şi la filmul documentar „Black Sea Gas: How They Did It" ce a fost proiectat anul acesta în festival), Dan Hurduc (actor şi muzician) şi Miruna Berescu (producător de film, directorul Anonimul) s-au întâlnit şi au discutat cu tinerii pe parcursul programului organizat de Asociaţia FAMart. Festivalul a cuprins mai multe evenimente conexe.

Cineaştii participanţi la festival au luat parte la o discuţie deschisă din seria Anonimul Talks, care a adus publicul în dialog direct cu actorii Vlad Ivanov şi Ilinca Manolache, regizorii Alexandru Solomon şi Emanuel Pârvu, producătoarele Ada Solomon şi Miruna Berescu, selecţionerii Ludmila Cvikova, Ionuţ Mareş şi cineastul Laurenţiu Damian - preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane