Lunga listă a „sinuciderilor la indigo”/Decesele bizare ale oligarhilor ruși și criticilor lui Putin

Lunga listă a „sinuciderilor la indigo”/Decesele bizare ale oligarhilor ruși și criticilor lui Putin

După ce președintele consiliului de administrație al celei mai mari companii petroliere private din Rusia a murit în ceea ce agențiile de presă ruse au spus că ar fi fost o cădere accidentală de la fereastra unui spital, s-a ridicat din nou întrebarea dacă nu cumva decesele suspecte în rândul oligarhilor ruși și criticilor președintelui Vladimir Putin au devenit prea frecvente ca să fie complet întâmplătoare, relatează Euronews .

Vladimir Putin l-a decorat pe Ravil Maganov cu ordinul „Aleksandr Nevski” in 2019Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Inițial, o declarație a companiei sale, Lukoil, spunea că Ravil Maganov „a decedat după o boală gravă” joi, dar nu a oferit mai multe detalii.

Ulterior, presa rusă a relatat că trupul său neînsuflețit a fost găsit pe terenul Spitalului Clinic Central din Moscova, unde sunt tratați adesea oamenii de afaceri și politicienii de elită din Rusia.

Putin a mers vineri la același spital pentru a depune flori lângă sicriul fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a murit marți.

Maganov părea să fi căzut de la o fereastră de la al șaselea etaj, relatează mass media rusă. Unele surse au susținut că s-a împiedicat și a căzut în timp ce fuma, afirmând că un pachet de țigări a fost găsit lângă fereastră. Site-ul de știri RBK a mai spus că poliția investighează posibilitatea sinuciderii.

Lukoil a fost una dintre puținele companii rusești care au cerut public încetarea invaziei Ucrainei de către Rusia, cerând în martie „încetarea imediată a conflictului armat”.

De altfel, Maganov nu a fost primul oficial Lukoil care a murit în circumstanțe suspecte de când agresiunea pe scară largă a Kremlinului împotriva vecinului său de vest a început la sfârșitul lunii februarie.

Fostul manager Aleksandr Subbotin a fost găsit mort în subsolul unei reședințe dintr-o suburbie a Moscovei în luna mai.

Mass media din Rusia spune că casa aparținea unui autoproclamat vindecător, Shaman Magua, care practica ritualuri de purificare.

Magua a mărturisit că Subbotin a venit la el acasă sub influența alcoolului și a drogurilor și i-a cerut vindecătorului, al cărui nume real este Aleksei Pindurin, să efectueze un ritual de vindecare pentru simptomele mahmurelii.

Anchetatorii au spus că Subbotin a murit de insuficiența cardiacă, potrivit analizelor preliminare.

Cu toate acestea, moartea lui Ravil Maganov este cea care a atras atenția presei, fiind cea mai recentă dintr-un șir de autodefenestrari accidentale și alte morți suspecte ale celor care fie au profitat de bune relații cu Putin, fie i-au fost acestuia „o sulă în coastă” - sau amândouă.

Oligarhii împotriva războiului mor în circumstanțe ciudate

Cel puțin alți șase oligarhi ruși au murit în circumstanțe ciudate de la izbucnirea conflictului din Ucraina. Toți cei decedați au în comun legături strânse cu Kremlinul, bogăție imensă, o conexiune cu gazul rusesc și o poziție împotriva războiului față de Ucraina.

Acest lucru a stârnit suspiciunile anchetatorilor internaționali, care încep să creadă că aceste decese ar fi putut, de fapt, să fi fost sinucideri înscenate sau asasinate din cauza poziției lor față de agresiunea Kremlinului împotriva Ucrainei sau a legăturilor lor cu corupția în compania rusă de gaze Gazprom.

Totul a început la Sankt Petersburg în perioada premergătoare războiului.

Cu doar o lună înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina, un director executiv al companiei de gaze Gazprom a fost găsit mort în cabana sa de lângă Sankt Petersburg.

Leonid Shulman, în vârstă de 60 de ani, a fost găsit în baia casei cu încheieturile tăiate, relatează mass media locală, citând surse.

FOTO: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Potrivit autorităților din poliție, lângă cadavrul său a fost găsit un bilet, în care acesta își povestea suferința după o rană la picior - despre care Gazprom a susținut că l-a determinat să-și ia concediu.

Versiunea a fost pusă sub semnul întrebării după ce think tank-ul polonez în afaceri internaționale Warsaw Institue a declarat că Shulman, care era șeful serviciului de transport la Gazprom Invest, a fost implicat într-un posibil caz de corupție la gigantul rus Gazprom.

În dimineața după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Alexandr Tiulakov, în vârstă de 65 de ani, un director al securității a Gazprom, a murit în casa sa din același sat cu a lui Shulman. Potrivit ziarului rus Novaya Gazeta, el a fost găsit spânzurat în garaj.

Același ziar a citat o sursă anonimă a forțelor de ordine care a afirmat că propria unitate de securitate a Gazprom a ajuns la locul morții sale în același timp cu poliția și investighează și decesul.

Unul dintre cele două decese care au avut loc în străinătate este cel al lui Mikhail Watford, care locuia cu familia sa în Marea Britanie. La 28 februarie, magnat care a făcut avere din petrol și gaze, născut în Ucraina, în vârstă de 66 de ani, care și-a construit și un imperiu imobiliar la Londra, a fost găsit mort în casa sa din Surrey.

Cauza morții lui Watford a fost stabilită ca fiind moarte prin spânzurare, iar soția și copiii lui, care se aflau acasă în acel moment, erau nevătămați. Autoritățile britanice au tratat moartea lui Watford ca fiind suspicioasă.

Mai târziu a ieșit la iveală că Watford, denumit în mod obișnuit Misha, își schimbase numele de familie din Tolstosheya după ce s-a mutat în Marea Britanie la începutul anului 2000.

Crește brusc numărul „sinuciderilor” printre oligarhii prietenoși cu Putin?

În martie, trupurile miliardarului rus Vasili Melnikov și ale membrilor familiei sale au fost găsite în apartamentul său de lux din Nijni Novgorod, un oraș din vestul Rusiei.

Melnikov își făcuse avere lucrând pentru una dintre companiile medicale afectate de sancțiunile occidentale.

Potrivit ziarului rus Kommersant, Melnikov, împreună cu soția sa în vârstă de 41 de ani și cei doi copii mici, în vârstă de 10, respectiv 4 ani, au murit din cauza rănilor prin înjunghiere. Arma ar fi fost găsită la locul crimei.

Ziarul a relatat că oligarhul și-a ucis familia înainte de a se sinucide, deși vecinii și rude nu erau de acord cu versiunea oficială.

Alte mass-media au susținut că compania lui Melnikov, care importă echipamente medicale în Rusia, era în pragul falimentului din cauza sancțiunilor occidentale impuse ca represalii pentru războiul din Ucraina.

Cel mai recent caz a avut loc în Spania, mai precis în Lloret de Mar, unde oligarhul rus Serghei Protosenia, în vârstă de 55 de ani, a fost găsit mort împreună cu alți doi membri ai familiei pe 19 aprilie.

Fostul șef al Novatek, cu o avere personală de 400 de milioane de euro, a fost găsit spânzurat, alături de cei ai soției și fiicei sale, care au fost înjunghiați în vila familiei.

Ceea ce a fost inițial clasificat de poliție drept dublă omucidere urmată de sinuciderea lui Protosenia a fost ulterior negat categoric de fiul său.

Câțiva prieteni de familie au ieșit, de asemenea, în public pentru a afirma că Protosenia este, de fapt, a treia victimă a unei „sinucideri înscenate” și că oligarhul ar fi fost incapabil să-și ucidă familia.

Poliția catalană încă investighează în mod activ cazul.

Cu doar o zi înainte de moartea lui Protosenia și a familiei sale, trupul oligarhului rus Vladislav Avaev a fost găsit în apartamentul său din Moscova, împreună cu cadavrele soției și ale fiicei sale de 13 ani. Fiica sa Anastasia, în vârstă de 26 de ani, a fost cea care a descoperit locul crimei.

Agenția de știri de stat rusă TASS a citat o sursă apropiată forțelor de ordine spunând că dovezile preliminare au indicat că Avaev -- fost consilier al lui Putin și fost vicepreședinte al Gazprombank - și-a ucis soția și fiica și apoi s-a sinucis.

În mâna oligarhului a fost găsit un pistol, iar apartamentul era închis din interior.

Gazprombank este a treia bancă ca mărime din Rusia și este asociată cu Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale cotată la bursă din lume.

Autodefenestrările. Cele mai suspecte decese rămân ale rușilor morți după ce s-ar fi aruncat pe fereastră

Moartea lui Maganov de pe 1 septembrie urmează, de asemenea, modelul rușilor proeminenți care mor căzând de la ferestre.

În octombrie 2021, un diplomat rus a fost găsit mort după ce a căzut de la o fereastră a ambasadei Rusiei la Berlin, a informat Der Spiegel.

Bărbatul neidentificat era secretar la ambasadă, dar surse de informații germane au declarat ziarului că bănuiau că este un ofițer sub acoperire la FSB-ului rusesc.

Serviciul de investigații Bellingcat a declarat că a folosit date open-source pentru a-l identifica pe bărbat ca fiind Kirill Zhalo, fiul generalului Alexey Zhalo, director adjunct la FSB, responsabil cu gestionarea amenințărilor politice interne la adresa Kremlinului.

În același an, în decembrie, redactorul șef al publicației Sputnik și Pogrom Yegor Prosvirnin a murit după ce a căzut de la fereastra a unui bloc de apartamente din Moscova.

Trupul gol al lui Prosvirnin a fost găsit lângă un cuțit și o canistra de gaz după ce din apartamentul lui s-au auzit strigăte și țipete, a informat presa locală.

Prosvirnin, un activist de dreapta, a susținut inițial anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, dar mai târziu a devenit un critic vocal al lui Putin, prezicând un război civil în Rusia și prăbușirea Federației Ruse.

Pe 14 august, Dan Rapoport, bancher și critic deschis la Putin, care tocmai părăsise Ucraina după invazia rusă, a fost găsit mort în fața unui bloc de apartamente de lux din Washington DC.

Poliția spune că nu a tratat moartea lui Rapoport ca fiind suspectă, a raportat Politico din Washington, dar cazul rămâne în curs de anchetă.

Rapoport s-a îmbogățit în timp ce se afla la Moscova, înainte de a cădea din grațiile Kremlinului, mai ales datorită sprijinului său pentru liderul opoziției Alexei Navalnîi, potrivit rapoartelor.

În 2017, partenerul de afaceri de atunci al lui Rapoport, Serghei Tkachenko, a murit și el din apartamentul său din Moscova.

În timpul pandemiei de COVID-19, cel puțin patru cadre medicale au căzut pe ferestre în Rusia, doar unul supraviețuind în ciuda rănilor grave.

Cel puțin trei incidente în care medicii s-ar fi aruncat de la ferestrele spitalelor au avut loc într-o perioadă de două săptămâni între aprilie și mai 2020, rapoartele din presă susținând că au protestat împotriva condițiilor de muncă în timpul celui mai grav val de infecții din țară înainte de incidente.

În decembrie 2020, un om de știință de top care dezvolta un nou vaccin împotriva COVID-19, Alexander Kagansky, a fost găsit mort după ce a căzut de la fereastra apartamentului său din Sankt Petersburg.

Potrivit publicațiilor ruse, poliția a susținut că Kagansky s-a înjunghiat și apoi a sărit de la geam.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…