Lunetist american care luptă în Ucraina: „Dați-ne muniție și artilerie. Nu ne interesează tancurile”

Lunetist american care luptă în Ucraina: „Dați-ne muniție și artilerie. Nu ne interesează tancurile”

Un veteran american care luptă în Ucraina spune că, în acest moment, soldații au nevoie disperată de artilerie și muniție mai degrabă decât de echipamente scumpe precum tancurile, pentru că prioritatea lor e să supraviețuiască, relatează Business Insider.

Soldați ucraineni pe frontul din Donețk FOTO PROFIMEDIA

Soldați ucraineni pe frontul din Donețk FOTO PROFIMEDIA

Jonathan Poquette a declarat pentru Business Insider că deficitul de muniții cu care se confruntă soldații pe câmpul de luptă îi silește să-și aleagă cu multă zgârcenie țintele.

„Dați-mi gloanțe, mortare, dați-mi artilerie, lucruri care să îngăduie soldaților individuali să lupte și să-i omoare pe ruși”, spune el despre dezbaterile aliaților Ucrainei care cântăresc ce fel de ajutor suplimentar să acorde.

„Nu-mi pasă de vehicule”, spune el, subliniind că există o nevoie acută de muniție și că ei nu-și permit să gândească pe termen lung.

Poquette este lunetist al Chosen Company — o forță internațională din cadrul Brigăzii 59 Motorizate a armatei ucrainene, oficial unitate de recunoaștere, dar folosită frecvent mai degrabă pentru asalturi din prima linie și misiuni defensive. El se recuperează după ce a fost rănit la Kiev în ianuarie..

El a spus că, deși vehiculele scumpe precum tancurile, „contează, cred că acestea umbresc imaginea de ansamblu".

Mai importante decât acestea sunt „muniția, grenadele, minele mine, rachete, diferite sisteme de rachete", a adăugat el.

„Ce poate face un tanc?”, a întrebat el retoric.

„Nu la fel de mult pe cât fac 50.000 de proiectile de artilerie, 5.000 de proiectile de mortier", a subliniat el.

Sărire peste ținte

El a spus că au încetat să mai tragă asupra unor grupuri mici de soldați ruși care înaintează, cum o făceau altădată.

„S-a ajunge la punctul în care, dacă grupul care ne ataca era îndeajuns de restrâns, atunci ucrainenii îl evaluau, și decideau: «Ei bine, sunt doar doi sau trei tipi, poate patru, merită ei realmente un foc de artilerie sau un foc de mortier?»"

În schimb, iau în considerare dacă ar fi cazul să-i atace infanteria, o strategie care presupune riscuri mai mari pentru soldații ucraineni.

El a spus că unitatea sa a trebuit să devină mult mai exigentă atunci când a trebuit să lovească ținte cu rachete HIMARS furnizate de SUA, o armă care a schimbat jocul când a fost oferită prima dată Ucrainei.

Ucraina ar fi într-o situație „mult mai bună” dacă nu ar suferi pe seama deficitului de muniție.

SUA au într-o oarecare măsură vină pentru incapacitatea noastră de a ține terenul", totuși, nu se ferește el să spună, unele tactici și acțiuni ucrainene slabe au împiedicat de asemenea în anumite momente progresul lor pe câmpul de luptă.

Poquette a spus că problema cu ajutorul occidental este că acesta a sosit „pe bucățele", după dezbateri lung și niveluri diferite de sprijin care sosesc în cadrul unor pachete diferite.

El a spus că senzația este că „tot ceea ce am primit a fost fie prea târziu, fie doar suficient pentru a rezista, de parcă atunci când se fac donații, aceasta sunt îndeajuns pentru a menține Ucraina în luptă, dar fără o gândire pe termen lung".

Asta înseamnă că soldații ucraineni sunt adesea nevoiți să planifice pentru supraviețuire, mai degrabă decât pentru succesul pe termen lung. În această situație se și află în acest moment.

„Aceste gloanțe vor fi bune timp de două luni, dar ce se întâmplă peste cinci luni și apoi peste alte cinci luni, și se revine mereu la același lucru. Ei bine, suntem din nou în criză de gloanțe".

Analiștii în materie conflicte au estimat luna trecută că Ucraina „ar avea nevoie de aproximativ 75.000-90.000 de proiectile de artilerie pe lună pentru a susține războiul în defensivă și de mai mult de două ori mai mult - 200.000-250.000 - pentru o ofensivă majoră".

Unele planuri mai ample de a aproviziona Ucraina cu muniție sunt în curs, între care o inițiativă a Republicii Cehă de a face rost de muniție din afara UE. Surse au declarat pentru The Guardian că primele livrări de obuze se vor face înainte de luna iunie.

Pentagonul a anunțat la jumătatea lunii martie o tranșă de 300 de milioane de dolari de ajutor pentru Ucraina, dar a precizat că este vorba doar de o măsură provizorie pentru nevoile cele mai presante ale Kievului, și nu de un impuls pe termen lung.

La începutul acestei săptămâni, ministrul francez al apărării a anunțat că Franța va fi în curând în măsură să furnizeze Ucrainei încă 78 de obuziere autopropulsate Caesar de 155 mm.

„Dezvoltăm muniții operate de la distanță într-un termen foarte scurt, pentru a fi livrate ucrainenilor încă din această vară", a declarat duminică pentru presa franceză Sébastien Lecornu.

Ucraina a declarat că anticipează o nouă ofensivă rusă, care ar putea începe încă din luna mai și ar putea dura până vară. Oficialii de la Kiev și analiștii occidentali au avertizat deopotrivă că deficitul și întârzierile în ceea ce privește ajutorul militar au limitat operațiunile ucrainene și au înfrânat eforturile lor de a stăvili câștigurile teritoriale rusești.

După ce Ucraina a reușit să respingă sâmbătă un asalt mecanizat rusesc pe scară largă în jurul Avdiivka, grupul de reflecție Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), a apreciat că acest succes a dovedit că „forțele ucrainene pot obține rezultate semnificative pe câmpul de luptă dacă sunt echipate corespunzător".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...